Rumpsteak s citrónovo - tymiánovou marinádou

Rumpsteak poznáme všetci. Ide o rýchle opečený hovädzí rezeň, a to buď zo zadnej časti roštenky, alebo z hornej časti stehna. Rumpsteak je skôr chudý, než jemný. Má bielu farbu tuku, ktorá by sa pred smažením alebo grilovaním mala narezať alebo úplne odstránť, aby sa steak nekrútil. Steaky sú obvykle o hmotnosti asi 300 g. 

Kúzlo nasledujúceho receptu spočíva v jednoduchom triku: mäso sa nemarináduje pred, ale až PO UPEČENÍ. Je to jednoduchý, ale účinný trik, ktorým dosiahnete neobyčajnú krehkosť a šťavnatosť steakov.

RUMPSTEAK S CITRÓNOVO-TYMIÁNOVOU MARINÁDOU

INGREDIENCIE (NA 4 PORCIE):

  • 1 a pol cm vysoký rumpsteak (asi 600g)
  • 5 vetvičiek tymiánu alebo oregana (aby vyšlo na 1 polievkovú lyžicu zdrhnutých lístkov)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 80 ml extra panenského olivového oleja
  • nastrúhaná kôra a šťava z polovice citróna
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • čerstvo umletý čierne korenie

POSTUP:

1. Dáme rozpáliť grilovaciu panvicu alebo panvicu zo silnejším dnom. Medzitým z okrajov steakov ostrým nožom odrežeme tuk.
2. Steak potrieme olejom aby sa nepripaľoval ku dnu panvice. Opekáme najskôr 3 minúty po každej strane a v druhom kole 1 minútu z každej strany (tak sa na grilovacej panvici vytvorí krásna vypálená mriežka). Vďaka krátkemu a rýchlemu opečeniu zostane steak vnútri krvavý a zásluhou citrónu sa potom v marináde trochu "dovarí".
3. Zatiaľ čo sa steak opeká, zmiešame v širokej veľkej mise z tymiánových/oregánových lístkov, prelisovaného cesnaku, oleja, citrónovej kôry a šťavy, soli a korenia marinádu.
4. Hotový steak vložíme do marinády, necháme 4 minúty presakovať príchuťami, obrátime a počkáme daľšie 4 minúty. Potom ho vyberieme na kuchynskú dosku a šikmo nakrájame na tenké plátky. 

TIP: Ako prílohu doporučujeme broccoletti (brokolicu s drobnými ružičkami na krehkých tenkých nožičkách) alebo sezónnou zeleninou poďla vášho gusta. Krátko ju povarte, sceďte a zamiešajte do marinády, ktorá zostala po opečených rumpsteakoch. Za studenia skutočne úžasné!

Zdroj: Nigella Lawson – Vaříme expres