Lúpacie nože

13 položiek celkom
Nôž na lúpanie CLASSIC 7 cm, Wüsthof
€74
WU4062
Nôž na lúpanie CLASSIC IKON 7 cm, Wüsthof
€94,99
WU4020
Nôž na lúpanie FOUR STAR 7 cm, Zwilling
€55
ZW31070058
Nôž na lúpanie FOUR STAR, Zwilling
€49
ZW31070051
Nôž na lúpanie GRAND GOURMET, WMF
€70
WM1889706032
Nôž na lúpanie IKON 7 cm, Wüsthof
€170
WU4920
Nôž na lúpanie TWIN 5 cm, Zwilling
€12 –6 %
€11,20
ZW38040050
Nôž na paradajky GOURMET 12 cm, Wüsthof
€47
WU1035048012
Nôž na zeleninu CLASSIC IKON 8 cm, Wüsthof
€94,99
WU4006
Nôž na zeleninu FIVE STAR 8 cm, Zwilling
€51
ZW30040091
Nôž na zeleninu FOUR STAR 7 cm, Zwilling
€53,40
ZW31070061

Lúpacie nože – vaši malí šikovní pomocníci

Na čo slúži lúpací nôž?

Škrabky robia presne to, čo naznačuje ich názov: odstraňujú šupku alebo odlupujú ovocie a zeleninu. Vyznačujú sa krátkou, neohybnou, mierne zakrivenou čepeľou s okrajom na vnútornej strane oblúka

Čo robí dobrý peelingový nôž?

  • Väčšina šúpacích nožov sa väčšinou používa na šúpanie ovocia a zeleniny, preto musia byť dosť ostré.
  • Aby ste predišli skĺznutiu a porezaniu ruky, rukoväť by mala byť ergonomická a výber toho najlepšieho materiálu by ste mali starostlivo zvážiť, aby bola zaručená kontrola nad nožom pri jeho používaní.
  • Ideálnym použitým materiálom je materiál vyrobený z uhlíkovej ocele alebo niečoho podobného, pretože dobre drží ostrie, ľahko sa brúsi mokrým kameňom a jednoducho sa brúsi oceľovou tyčou.

Aký je rozdiel medzi krájacími nožmi a lúpacími nožmi?

Aj keď sú oba nože malé a môžu byť veľmi užitočné pri manipulácii so zeleninou, existujú určité rozdiely medzi týmito dvoma typmi nožov:

  • Lúpacie nože majú často dĺžku čepele 5 až 10 centimetrov, zatiaľ čo sekacie nože majú zvyčajne dĺžku čepele 7,5 až 12,5 centimetra.
  • Lúpacie nože majú zahnuté ostrie čepele s vtáčím zobákom, ktoré je ideálne na vytváranie krásnych ozdôb , zatiaľ čo nožové nože majú rovné, dvojité skosené hrany.
  • Lúpacie nože sa väčšinou používajú na šúpanie ovocia a zeleniny, zatiaľ čo krájacie nože sa používajú aj na lúpanie ovocia a krájanie malých kúskov.

Pre lepšiu prípravu ovocia a zeleniny si môžete pozrieť aj naše strúhadlá na zeleninu, ako aj krájače na mandolínu a škrabky.

Ako sa starať o svoj peelingový nôž?

Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby vám váš lúpací nôž vydržal veky, pri čistení a skladovaní nožov dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
  • pravidelne brúste nôž