Korenistá omáčka ku steakom

KORENISTÁ OMÁČKA KU STEAKOM

Táto smotanovová korenistá omáčka ku steakom vás donúti blažene privierať oči pri každom súste. Hodí sa nielen k hovädzím, ale i k bravčovým, kuracím a dokonca rybacím steakom. Stačí červené víno v recepte zameniť za biele, pokiaľ chcete korenistú omáčku podávať k rybe alebo hydinovému mäsu. Tiež môžete pre zvýraznenie chuti, pridať 2 lyžičky brady, portského alebo sherry a lyžičky cibuľkového prášku, ale nieje nutné. Zato je zásadné použitie celého zeleného korenia, ktorý omáčku nesmierne pozdvihne. Máte čerstvé, tým lepšie. 

Ingrediencie:

  • 1 lyžica masla
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 3 PL zeleného korenia vcelku
  • 2 lyžičky čierneho korenia vcelku
  • 1/8 šálky červeného vína
  • 1/8 šálky čerstvej smotany
  • morská soľ
  • 3 lyžičky citrónovej vlákniny alebo iného zahusťovadla
  • 2 lyžičky studenej vody
Mořská sůl hrubozrnná Le Saunier de Camargue 1 kg a Černý pepř celý TRS 100 g a Citrónová vláknina Kotányi 120 g a Červené víno Chateau Croix Puyblanquet Saint-Émilion 2014 0,75 l a Omáčník s podšálkem MIKASA karamelová a

Morská soľ 1 kg
3,29 €

Čierne korenie celé TRS
2,99 €

Omáčka Sriracha
S citronovou trávou
5,49 €

Červené víno 0,75 l
9,59 €

Omáčnik
XYZ,-

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

POSTUP:

1. V malej panvici na strednom plameni rozpuste maslo.

2. Pridajte zelené a čierne korenie a varte po dobu 20 sekúnd v bublajúcom masle.

3. Pridajte plameň, prilejte do omáčky víno a priveďte k varu.

4. Varte po dobu 5 minút, než sa z omáčky zredukuje alkohol.

5. Pridajte smotanu a varte daľších 5 minút, pokiaľ omáčka mierne nezhustne.

6. Rozmiešajte zahusťovadlo s dvoma čajovými lyžičkami studenej vody a vmiešajte do omáčky.

7. Varte daľšiu minútu, než omáčka nezhustne. 

8. Hotovú omáčku prelejte na steak. 

TIP: Zvyšok omáčky vydrží v chladničke po dobu až 2 dni. Stačí ju ohriať na platni, poprípadne do nej pridať trošku vody, alebo ju ohriať v mikrovlnnej rúre.