Korenistá omáčka ku steakom

Táto smotanová korenistá omáčka ku steakom vás donúti blažene privierať oči pri každom súste. Hodí sa nielen k hovädzím, ale i k bravčovým, kuracím a dokonca rybacím steakom. Stačí červené víno v recepte zameniť za biele, pokiaľ chcete korenistú omáčku podávať k rybe alebo k hydinovému mäsu. Tiež môžete pre zvýraznenie chuti, pridať 2 lyžičky brandy, portského alebo sherry a lyžičku cibuľového prášku, ale to nieje nutné. Zato je zásadné použitie celého zeleného korenia, ktorý omáčku nesmierne pozdvihne. Ak máte čerstvé, tým lepšie.

Banner_panev_SK

Ingrediencie

  • 1 lyžica masla
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 3 PL zeleného korenia vcelku
  • 2 lyžičky čierneho korenia vcelku
  • 1/8 šálky červeného vína
  • 1/8 šálky čerstvej smotany
  • morská soľ
  • 3 lyžičky citrónovej vlákniny alebo iného zahusťovadla
  • 2 lyžičky studenej vody

Postup

pepřová omáčka ke steaku

  1. V malej panvici na strednom plameni rozpuste maslo.
  2. Pridajte zelené a čierne korenie a varte po dobu 20 sekúnd v bublajúcom masle.
  3. Pridajte plameň, prilejte do omáčky víno a priveďte k varu.
  4. Varte po dobu 5 minút, než sa z omáčky zredukuje alkohol.
  5. Pridajte smotanu, vývar a varte ďalších 5 minút, pokiaľ omáčka mierne nezhustne.
  6. Rozmiešajte zahusťovadlo s dvoma čajovými lyžičkami studenej vody a vmiešajte do omáčky.
  7. Varte ďalšiu minútu, než omáčka nezhustne.
  8. Hotovú omáčku prelejte na steak.
 

TIP: Zvyšok omáčky vydrží v chladničke po dobu až 2 dní. Stačí ju ohriať na platni, poprípade do nej pridať trošku vody, alebo ju ohriať v mikrovlnej rúre.