Parné elektrické hrnce
Parné variče - zdravý a pohodlný spôsob varenia
Aké sú výhody varenia v pare?
parný hrniec, známy aj ako parný varič, je malý kuchynský spotrebič, ktorý využíva parné teplo na varenie alebo prípravu rôznych potravín tým, že udržiava potraviny v uzavretej nádobe, aby sa zabránilo úniku pary.
Varenie v pare je rýchly, jednoduchý, nízkotučný a nízkokalorický spôsob varenia, ktorý zachováva živiny v potravinách a používa sa pri príprave rôznych potravín. Jednou zo známych výhod varenia v pare je, že ide o výživnú techniku varenia, ktorá zachováva vitamíny a minerály, ako aj ďalšie živiny v potravinách. Ide o nízkotučný a nízkokalorický spôsob varenia, pretože sa pri ňom nepoužíva olej ani tuk. V porovnaní s varením alebo vyprážaním je varenie v pare tiež rýchly a jednoduchý spôsob prípravy. Ponúka techniku varenia bez použitia rúk, takže sa môžete venovať iným činnostiam, kým sa jedlo varí.
Keďže tieto variče nepridávajú do jedla žiadne ďalšie príchute, slúžia na zvýraznenie prirodzenej chuti potravín, napríklad zeleniny.
Na stránke Kulina nájdete aj parné hrnce a vložky.
Aké potraviny môžem variť v parný hrniec?
Zelenina, mäso, morské plody a škroby, ako napríklad buchty varené v pare, sú najčastejšie pokrmy pripravované v pare. Namiesto tvrdších potravín, ako je steak, sa lepšie pripravujú jemné bielkoviny, ako sú chudé rybie filé a kuracie prsia bez kože a kostí.
Niektoré druhy ovocia, napríklad broskyne a hrušky, sú tiež ideálnou voľbou na varenie v pare, či už chcete pripraviť varený ovocný kompót alebo domácu detskú výživu.
Ako čistiť a odstraňovať vodný kameň z parný hrniec?
Keďže varenie v parnom hrnci neobsahuje žiadne oleje ani omáčky, jeho čistenie je veľmi jednoduché. Všetky odnímateľné parné misy, podnosy a veka, s výnimkou bambusových parných mis, možno čistiť ručne alebo v umývačke riadu podľa pokynov výrobcu. Pred čistením sa uistite, že je naparovač vypnutý a chladný na dotyk.
Koncentrácia minerálov vo vode spôsobuje, že niektoré súčasti parného stroja sa občas začnú javiť ako zakalené a nie je možné ich odstrániť bežným čistením. Ak chcete odstrániť vodný kameň z naparovača, napustite doň namiesto vody biely ocot a dôkladne ho opláchnite.
Na stránke Kulina je k dispozícii niekoľko ďalších elektrických spotrebičov vrátane fritéz, ryžovarov, vákuových varičov atď. Skontroluj ich!