Plátkovacie a porcovacie nože
12 položiek celkom
Krájacie nože - ostré nože na krájanie a rezanie
Čo je to nôž na krájanie?
Krájací nôž je dlhý nôž s tenkou čepeľou so špicatou alebo zahnutou špičkou určený na tenké krájanie rôznych druhov potravín. Nože na krájanie sú pomerne univerzálne, ale môžete si kúpiť aj špeciálne nože na krájanie šunky, syra alebo chleba.
Hoci väčšina krájacích nožov má ostré hrany, nepoužívajte ich na krájanie kostí alebo tvrdších potravín.
Čo treba zvážiť pri výbere nôž na krájanie?
Na stránke Kulina nájdete množstvo kvalitných krájacích nožov od výrobcov ako Wusthof, Zwilling, Dellinger alebo F.DICK. Pri výbere noža berte do úvahy:
- kvalita ocele - vždy treba brať do úvahy materiál krájacieho noža. Vyberte si vysokokvalitný model z uhlíkovej nehrdzavejúcej ocele, pretože zaručuje najlepší výkon a trvanlivosť.
- dĺžka čepele - v závislosti od toho, čo chcete nožom krájať, vyberte si primerane dlhú čepeľ ostrú ako britva, aby ste dosiahli ideálne tenké plátky.
- pohodlnosť rukoväte - uistite sa, že je nôž pohodlný a že sa pevne drží
Ako sa starať o nôž na krájanie?
Kuchynské nože sú pomerne veľkou investíciou, takže ak chcete, aby vám krájací nôž vydržal dlho, uistite sa, že dodržiavate tieto jednoduché pravidlá čistenia a skladovania nožov:
- nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
- ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
- aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
- nôž na šunku skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok alebo stojan na nože alebo puzdro na nože
- pravidelne brúste nôž pomocou brúsky na nože
- používať doska na krájanie ktorá je vhodná pre nože