Fritézy

Teplovzdušné fritézy a fritézy s olejom

Fritéza alebo fritovací hrniec (hovorovo friťák) umožňuje nie len smaženie ale aj teplovzdušnú prípravu jedla. Môžete v nich pripravovať hranolky, krokety, zeleninu, mäsá ako napríklad rezne ďalej donuty, muffiny alebo šišky. Fritézy umožňujú rýchle a rovnomerné osmaženie jedál oproti smaženiu na panvici. Niektoré fritézy sú vybavené časovačom, oddelenou časťou, ktorá umožňuje smaženie viac druhov jedál naraz. 

Teplovzdušné fritézy fungujú na princípe cirkulácie horúceho vzduchu. Spotrebujú tak minimálne množstvo oleja alebo žiaden tuk. Jedlá sú tak zdravšie. Vo fritovacom hrnci môžete používať kvalitnejšie oleje narozdiel od klasických fritéz na báze oleja kde by sa prepaľovali. 

Fritézy s olejom fungujú na fritovaní jedál vo fritovacom koši. Jedlá sú úplne ponorené v oleji a sú tak po vysmažení chrumkavé. Počas fritovania v oleji nie je cítiť nepríjemný zápach zo smažených jedál vďaka pachovým filtrom, ktoré ten zápach eliminujú. Na túto prípravu jedál sú vhodné rastlinné oleje ako slnečnicový a palmový.

Počas fritovania jedlál v fritovacom hrnci s olejom ale nasajú až 80% tuku, preto sú vhodnejšie a zdravšie na prípravu teplovzdušné firtézy.