Starostlivosť o nepriľnavé panvice a kedy sa s nimi rozlúčiť?

Panvice s nepriľnavou vrstvou uľahčujú varenie a čistenie, ale vyžadujú si správnu starostlivosť. Naučte sa s nimi zaobchádzať tak, aby vám vydržali čo najdlhšie a zostali zdravotne neškodné.

Image

Profesionáli vám povedia, že nepriľnavá panvica je určená na prípravu miešaných vajec a jemných surovín ako rýb, pri ktorých sa chceme vyhnúť prilepeniu. Pravdou je, že sú nepriľnavé panvice vo väčšine domácností obľúbené pre svoju nenáročnosť a jednoduché čistenie. Ich nevýhodou je však kratšia doba životnosti v porovnaní napr. s oceľovými alebo liatinovými panvicami. Ako ich životnosť predĺžiť?

Nepriľnavé panvice

Najlepšie nepriľnavé panvice podľa hodnotenia zákazníkov


Image
Kedy sa rozlúčiť s nepriľnavou panvicou? Pozor na poškrabanie

Pri nepriľnavých panviciach je vhodné si priplatiť a zvoliť panvicu od kvalitného overeného výrobcu. Máte tak istotu, že nepriľnavá vrstva neobsahuje zdraviu škodlivé látky ako PFOA, olovo či kadmium.

Kvalitný povrch sa tiež nepoškriabe tak ľahko, ako je tomu pri lacnejších panviciach. Stále však platí, že ak dôjde k poškriabaniu, je čas na výmenu panvice za novú. Mechanickým poškodením sa môžu uvoľňovať časti povrchu a tie v jedle nechceme.

Našťastie však existujú jednoduché postupy, ako zabezpečiť, aby panvica vydržala v skvelom a neškodnom stave čo najdlhšie.


4 ZÁSADY, AKO PREDĹŽIŤ ŽIVOTNOSŤ PANVICE S NEPRIĽNAVOU VRSTVOU

1. Používanie vhodných nástrojov

Ak by ste si z tohto článku mali odniesť jednu jedinú vec, bolo by to toto: Vyhnite sa kovovým nástrojom. Obracačky, kliešte, vidličky, špachtle – všetko kovové upracte naspäť do zásuvky. Aby ste zabránili poškriabaniu nepriľnavej vrstvy, vyberať musíte z iných materiálov:

Image

Drevené náčinie

Drevo je skvelým materiálom na varenie na panvici s nepriľnavou vrstvou. Je dostatočne pevné, aby sa s jeho pomocou dobre manipulovalo aj s ťažšími a tuhšími ingredienciami, ale zároveň jemné k povrchu panvice.

Len pamätajte na to, že drevo nie je príliš odolné voči vysokým teplotám, preto drevené nástroje vo chvíľach, keď ich nepoužívate, odložte do bezpečia mimo panvicu a tepelný zdroj.

Varešky a obracačky
Image

Silikónové náčinie

Silikón je zdravotne neškodný materiál, ktorý si rýchlo vydobyl svoje čestné miesto v našich kuchyniach. Je odolný voči vysokým teplotám a tiež mäkký, takže sa skvele hodí napríklad na otáčanie vajec a iných jemných ingrediencií, a zároveň nijako nepoškodí povrch panvice.

Varešky a obracačky
Image

Nylónové náčinie

Pri varení na nepriľnavom povrchu sú obľúbenou a bezpečnou voľbou aj kuchynské nástroje z nylónu. Medzi ich hlavné výhody patrí, že sú ľahké a zoženiete ich v mnohých rôznych variantoch. Nylón je pevnejší ako silikón, ale jeho teplotná odolnosť je o niečo horšia. Ak ho vystavíte vysokej teplote na dlhší čas, môže sa roztaviť. Tu rovnako ako pri dreve platí, že by ste náčinie z nylónu nemali nechávať položené na zdroji tepla.

Varešky a obracačky

Mimoriadne odolné nepriľnavé panvice z titánu


2. Správne postupy pri varení

Pri samotnej príprave jedál na nepriľnavej panvici je pre jej dlhšiu životnosť dôležité držať sa pár jednoduchých pravidiel:

  1. Nikdy nezahrievajte prázdnu panvicu. Uistite sa, že predtým, ako zapnete sporák, na studenej panvici je buď tuk, alebo niektoré z ingrediencií. To zaistí, že panvica dosiahne požadovanú teplotu bez toho, aby bola ohrozená nepriľnavá vrstva.
  2. Vyhnite sa používaniu olejov v spreji. Ak by ste opakovane používali olej v spreji, postupne by sa na nepriľnavom povrchu vytvorila tenká olejová vrstva, ktorú je ťažké dokonale vyčistiť, a časom by tým utrpel povrch panvice a jeho nepriľnavosť.
  3. Nevystavujte panvicu príliš vysokým teplotám. Nepriľnavé povrchy si najlepšie rozumejú s nižšími až strednými teplotami. Ak potrebujete pre špecifický pokrm dosiahnuť naozaj vysoké teploty (typicky napríklad pre perfektný searing steaku), radšej použite panvicu z iného materiálu, napríklad z ocele, liatiny alebo nerezu.
Náš tip
Prečítajte si tiež
->
Image
Ako vybrať tú najlepšiu nepriľnavú panvicu?
Prečítajte si všetko o správnom výbere nepriľnavej panvice, výhodách aj nevýhodách nepriľnavých povrchov a porovnaní niektorých moderných materiálov.
Image

3. Šetrné umývanie

Zlaté pravidlo údržby panvíc s nepriľnavou vrstvou: neumývajte ich v umývačke riadu. Vysoké teploty a abrazíva v umývacích tabletách povrch panvice narušia a pri dlhodobom umývaní v umývačke riadu je takmer isté, že panvica čoskoro doslúži. Namiesto toho doprajte panvici šetrné ručné umývanie – teplá voda, saponát a jemná strana hubky si s väčšinou prípadov úplne hravo poradia. Panvicu tiež po varení nechajte kompletne vychladnúť, než sa pustíte do jej čistenia. Prudké zmeny teplôt nepriľnavej vrstve neprospievajú.

A ak už predsa len potrebujete trochu tej hrubej sily, keď sú na panvici prichytené zvyšky, ktoré hubkou neodstránite, nesiahajte po drôtenke. Namiesto toho skúste nasledujúci postup:

  • Nalejte do panvice trochu vody a na sporáku ju na strednom stupni priveďte do varu.
  • Drevenou alebo nylonovou špachtľou skúste odstrániť pripálené zvyšky.
  • Ak sa niektoré miesta nedarí zbaviť pripálenín, do horúcej vody v panvici prilejte tri lyžice octu, prisypte tri lyžice jedlej sódy a ešte chvíľu nechajte prebublávať.
  • Ocot so sódou by si mali poradiť aj s tými najodolnejšími pripáleninami.
  • Vypnite sporák a nechajte panvicu aj s obsahom vychladnúť.
  • Panvicu potom už len umyte jemnou hubkou a saponátom a osušte.
Všetko o starostlivosti o panvice

4. Správne skladovanie

Ak ukladáte panvice do skriniek a stohujete ich, je dôležité zabrániť kontaktu medzi kovovým dnom panvice a nepriľnavou vrstvou. Na to môžete použiť špeciálne podložky, alebo postačí aj bavlnená utierka či utierka. Vďaka tomu sa nepriľnavá vrstva pri skladovaní nepoškodí.

neprilnava-panev

Záverom...

Pri dodržaní všetkých bodov správnej starostlivosti môžete až niekoľkonásobne predĺžiť životnosť panvice s nepriľnavou vrstvou. To je už podľa nás výsledok, ktorý za trochu tej snahy stojí. Ak teda nabudúce investujete do kvalitnej nepriľnavej panvice, môžete tak urobiť s vedomím, že tentoraz si ju užijete oveľa dlhšie.