Keď som sa poprvý krát začala mame motať v kuchyni, bolo mi asi 6 rokov. Všetky prípravy, ktoré sa tam odohrávali, ma fascinovali. Chcela som poznať všetky recepty - na tú skvelú hrachovku alebo rajčinovú polievku s knedlami. Zo všetkého najviac som ale chcela vedieť piecť nádherné torty, koláče s posýpkou a voňavé štrúdle. Bohužiaľ maminka nebola úplne "cake boss" a ja som sa sa vtedy musela zmieriť s jedným plechom, rozbitou formou na torty a mašľovačkou. Neskôr som ale predsa zistila, že bez niektorých vecí sa proste v kuchyni nezaobjídete.
1. Ustrihnúť špičku igelitového sáčku proste nestačí
Plastové vrecko je relatívne lacná vec. Nikdy na vrecko poriadne nenasadím žiadnu násadu a poleva vypadá ako by mi bolo 6. Bavlnené vrecká fungujú inak a mne osobne sa navyše držia mnohom lepšie.
2. Lyžica nieje stierka...
Keď mi v miske zostane cesto, je to dobrá správa. Znamená to, že ma čaká malá ochutnávka dezertu ešte pred tým, než sa upečie. A surové cesto miluje predsa každý. No ale, keď pri vyškrabovaní vymením lyžicu za stierku, zistím, že mi ostalo ešte na jeden cupcake.
3. ... a nôž nieje špachtla
Ak ste perfekcionista, vaše nároky na všetko sa automaticky zvyšujú. A uladzovať polevu na torte budete kľudne hodinu, pokiaľ nebude do-ko-na-lá. Pokiaľ to máte ako ja, zahoďte jedálny nôž. Špachtlu s ohybom to určite nenahradí.
4. Vážne to musím vyťahovať z formy?
Moja prvá torta s viacerými vrstvami dopadla katastrofálne. Korpus zvlhol a úplne sa mi rozpadol a ja som jednotlivé kusy potom zlepovala krémom. Neviem prečo, ale povedala som si, že pokyn „nechajte korpus vychladnúť na mriežke", môžem v recepte preskočiť.
5. Správna forma je alfa omega
„Ono to nevadí keď použijem o trochu väčšiu formu. Sú to len 2 cm." Vadí. Ono to vadí. Ale poznáte to, až keď je neskoro. Radšej majte pripravené menšie formy i väčšie Je to jednoduchšie než napr. prepočítavať ingrediencie.
6. Iný kraj, iný mrav. Ale nie v pečení
Sušienky a rôzne cukrovinky sú vďačné. Navyše môžete urobiť akýkoľvek tvar chcete, veď predsa ich vyrezávate vy sami. Vykašlite sa na vyrezávanie. Dnes existujú vykrajovačky úplne všetkých tvarov. A priznajte si, vyrezávať srdiečka ručne trvá mnohom dlhšie než s formičkou.
7. Torta cestuje z bodu A do bodu B
Pokiaľ ste ako prepravný box rovnako ako ja vždy používali kartónové krabice, ktoré boli voľne dostupné v supermarketoch, zadržte. Zistila som, že existuje prepravka, v ktorej sa torta nehýbe, nerozpustí sa mi a dobre drží. Ako príjemný bonus - je nádherná.