Ako správne grilovať? Máme pre vás návod!

FB_članek SK

Steaky treba grilovať na minútu presne!
Ako správne grilovať?

 

Grilovanie je taký slovenský národný šport. Bohužiaľ v ňom často robíme mnoho chýb - tou najväčšou je, že mäso grilujeme skoro na uhoľ. A pritom steaky a burgre chutia vždy lepšie upravené na medium rare :-)

Pripravili sme si pre vás praktický návod
s teplotami a časmi grilovania

Grily a ďalšie pomôcky

 

 

Dôležité je uvedomiť si, ako chcete mať mäso prepečené. Pre väčšinu z vás by stupeň prepečenia rare mohol byť príliš krvavý, ale ani opačný extrém nie je správny. Mäso je potom vysušené a stráca väčšinu svojej chuti. Najlepšie je teda vybrať si niečo medzi tým...

Pokiaľ si nie ste istí, začnite u Well done a vyskúšajte postupne všetky stupne prepečenia :-)

 

Vyberte si poriadny gril

 

Dávate prednosť bezdymovým grilom?
Drevené uhlie, plyn alebo elektrina?

 

Rôzne typy grilov majú svoje špecifické vlastnosti, ktoré by ste mali vziať do úvahy. Grily na drevené uhlie dodávajú mäsu krásnu vôňu, ale ich teplo je nestále. Plynové grily lepšie zachovávajú konštantné teplo a jednoduchšie u nich regulujete teplotu. Aelektrické grily sa hodia do kuchyne počas celého roka.
 

U grilov na drevené uhlie sa môžu teploty prepečenia líšiť kvôli nestálosti intenzity tepla, ktoré poskytujú...

Chcem poriadny gril!

 

 

Určite záleží na veľkosti / hrúbke mäsa. Vysoké steaky sa budú piecť dlhšie ako pol centimetrové plátky. Neberte teda naše časy ako absolútnu pravdu, ale skôr ako odrazový mostík pre vaše grilovacie pokusy. Každý gril, kus mäsa, aj kuchár je iný a je tak na vás nájsť si tú správnu dobu, ktorá bude vyhovovať vašim chutiam :-)
 

Dúfame, že vám naše tipy pomôžu a nezabudnite zdielať vaše grilovacie úspechy na našom Facebooku!