Ako odstrániť hrdzu z oceľovej panvice

Sú na vašej oceľovej panvici známky hrdze? Žiadnu paniku! Ani ak nájdete zhrdzavenú oceľovú panvicu po babičke. Aj tento poklad sa dá zachrániť. Poradíme vám, ako na to v 5 jednoduchých krokoch.

Image
Prečo oceľová panvica hrdzavie?

Hrdza je prírodná reakcia, keď železo reaguje s vlhkosťou a kyslíkom. Hrdza sa môže na oceli objaviť, ak ste svoju panvicu zabudli dobre osušiť alebo zostala dlhší čas vo vlhkom prostredí. Panvica ale rozhodne nepatrí do koša.


Najlepšie oceľové panvice podľa hodnotenia našich zákazníkov


Image
Obnova oceľovej panvice v 5 jednoduchých krokoch

1. Umytie panvice

Začnite tým, že panvicu dôkladne umyjete v horúcej mydlovej vode. Použite jemnú kefu alebo hubku, aby ste odstránili všetku mastnotu a všetky povrchové nečistoty, ktoré sa dajú umyť.

2. Namočenie do octu

Naplňte nádobu dostatočne veľkú, aby sa do nej panvica zmestila, roztokom vody a octu v pomere 1:1. Panvicu do roztoku ponorte a nechajte ju tam približne jednu hodinu. Ocot pomôže rozpustiť hrdzu a pomaly by ste mali začať vidieť na niektorých miestach pôvodnú farbu ocele.

Image

3. Použitie octu a sódy bikarbóny

Po octovom kúpeli naneste na zhrdzavené miesta pastu z trochy octu a sódy bikarbóny. Vytvorí sa reakcia, ktorá hrdzu a ďalšie nečistoty ešte viac uvoľní. Jemne trite drôtenkou zvnútra aj zvonku, kým nezmiznú všetky stopy hrdze a nečistôt.

Potom panvicu dôkladne opláchnite a osušte – dokonale suchý povrch dosiahnete napríklad pri sušení v horúcej rúre. Ak by len kvapka vody zostala pod olejom, ktorý budete na panvicu nanášať v ďalšom kroku, spôsobila by ďalšie hrdzavenie.

Image

4. Seasoning (vypálenie)

Teraz prichádza to pravé kúzlo. Naneste na panvicu trošku tuku alebo oleja – najlepšie rastlinného. Papierovou utierkou alebo handričkou ho dôkladne rozotrite po celom povrchu, a to vrátane vonkajšku a rukoväte, ak je tiež z ocele. Vrstva tuku musí byť naozaj tenká, aby vytvorila ochranný film.

Samotné vypálenie môžete vykonať dvoma spôsobmi:

Vypálenie na sporáku
Položte panvicu na sporák a zahrievajte ju na strednú teplotu (je potrebné dosiahnuť bod zadymenia oleja – napríklad repkový olej ho má okolo 240 °C). Olej začne dymiť a pri tomto procese sa začne vytvárať požadovaná ochranná vrstva. Akonáhle olej prestane dymiť, nechajte panvicu dôkladne vychladnúť.

Vypaľovanie v rúre
Rozpáľte rúru na aspoň 200 °C a vložte do nej naolejovanú panvicu. Pod ňu môžete umiestniť plech alebo alobal, keby náhodou z panvice kvapkal prebytočný olej. Zahrievajte panvicu v rúre aspoň hodinu a potom ju v rúre nechajte pomaly vychladnúť.

Všimnite si, že panvica opäť získala svoju typickú tmavú farbu a jemný lesk.

Náš tip
Zistite viac o
->
pan seasoning video
Vypálenie oceľovej panvice
Pozrite si video a naučte sa vypaľovanie oceľovej panvice krok za krokom a zaistite si tak skvelé kuchárske výsledky na dlhé roky.

5. Opakovanie

Ak chcete mať povrch panvice naozaj dokonalý a odolný, zopakujte krok s olejom a zahrievaním ešte dvakrát. Každá vrstva posilní ochranu panvice.

Image
Ako udržať oceľovú panvicu v top stave
  • Pravidelná údržba: Ak panvica nie je značne znečistená, stačí ju utrieť papierovou utierkou. V opačnom prípade panvicu šetrne umyte a dobre osušte. Čas od času môžete naniesť tenkú vrstvu oleja.
  • Obnova seasoningu: Raz za čas môžete zopakovať proces vypálenia a posilniť tak odolnosť povrchu.
  • Pozor na vlhkosť: Nikdy nenechávajte panvicu mokrú alebo vo vlhkom prostredí. Nenechávajte ju odmočiť a vždy ju čo najskôr starostlivo osušte.
  • Umývanie: Umývajte panvicu ručne – žiadna umývačka riadu ani agresívne čistiace prostriedky.

A je to! S týmto postupom sa nemusíte báť, že by vaša obľúbená oceľová panvica nebola v skvelej kondícii. Takže keď na nej nabudúce objavíte hrdzu, v kľude sa nadýchnite a spomeňte si – dá sa to zachrániť!
Oceľové panvice