Vyznáte sa v cestovinách? Máme pre vás prievodcu aj skvelé recepty

Cestoviny pochádzajú z Talianska a pripravujú sa zo špeciálnej múky na cestoviny tzv. semolinovej múky (biele pšeničná múka z tvrdej pšenice), ktorá má vysoký obsah lepku. Môžete zvoliť cestoviny vaječné a bezvaječné, celozrnné (pšeničné, špaldové atď) a dokonca aj bezlepkové (kukuričné, ryžové, pohánkové)

Cestoviny

CESTOVINY

Cestoviny pochádzajú z Talianska a pripravujú sa špeciálne múky na cestoviny tzv. semolínové múky (biela pšeničná múka z tvrdej pšenice), ktorá má vysoký obsah lepku. Môžete zvoliť cestoviny vaječné a bezvaječné, celozrnné (pšeničné, špaldové atď) a dokonca aj bezlepkové (kukuričné, ryžové, pohánkové).

DRUHY CESTOVIN

Existuje veľa druhov cestovín. Medzi tie najznámejšie patria špagety, tagliatelle, pappardelle, penne, lasagne, farfalle, fusilli, gnocchi, tortellini, ravioly, canelloni.

Špagety - dlhé, guľaté rezance široké 2 mm, ideálne na špagety carbonara (so šunkou, parmezánom, vajcom) alebo Aglio e Olie (s olivovým olejom, cesnakom a chilli)

Tagliatelle - dlhé ploché rezance široké 0,65 - 1 cm, ideálne s omáčkami (napr. hríbková, boloňská)

Pappardelle - dlhé ploché rezance široké asi 1 cm, stočené do klbka, ideálne s omáčkami

Penne - krátke široké guľaté duté cestoviny so skosenými krajmi, vhodné k omáčkam, do šalátov

Lasagne - široké tenké pláty obdĺžnikového tvaru, perfektné na prípravu rovnomerného pokrm (lasagne s boloňskou omáčkou)

Farfalle - cestoviny v tvare motýlikov (mašličiek), ideálne do šalátov

Fusilli - cestoviny v tvare vretienok, perfektné do šalátov

Gnocchi - noky zo zemiakového cesta, ideálne s hubovou omáčkou

Tortellini - taštičky v tvare prstienkov, plnené napr. syrom alebo mäsom

Ravioli - taštičky v tvare prstienkov, plnené napr. špenátom alebo ricottou

Canelloni - duté cestoviny o dĺžke 8 - 10 cm a priemere 2 cm, plnia sa napr. rajčinovou omáčkou

Cestoviny farfalle s údeným lososom a kôprom

FARFALLE S UDENÝM LOSOSOM A KÔPROM

Ingrediencie
320 g cestovín farfalle, 1/2 hrnčeka nasekaného čerstvého kôpru, 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenky, 1 lyžica olivového oleja, 2 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy, 3 lyžičky dijonskej horčice, 2 lyžičky nastrúhanej kôry, 150 g údeného lososa (bez kože, nakrájaný na malé kúsky)

Postup
1. Uvarte farfalle podľa návodu na skus (al dente). Sceďte ich. 

2. Medzitým premiešajte kôpor, petržlen, olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu a citrónovú kôru v malej miske.

3. Prelejte kôprovú zmes cez cestoviny, premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte kúsky údeného lososa a premiešajte. Ihneď servírujte.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

KRÉMOVÉ CESTOVINY SO ŠUNKOU, HUBAMI A ŠPENÁTOM 

Ingrediencie
350 g cestovín farfalle, olivový olej, 300 g čerstvých húb (nakrájaných na tenké plátky), 150 g šunky (nakrájanej najemno), 4 šalotky (nakrájanej na drobno), 2 strúčiky cesnaku, 80 ml bieleho vína, 80 ml smotany na varenie, 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, 100 g listov čerstvého špnátu

Postup
1. Uvarte farfalle podľa návodu na skus (al dente). Sceďte ich. 

2. Medzitým osmažte na panvici huby na olivovom oleji na miernom ohni. Varte ich za občasného miešania zhruba 5 minút, pokiaľ nezkmäknú a nebudú nazlatnuté. Potom pridajte šunku, šalotku a prelisovaný cesnak a opekajte zhruba 2 minúty. Pridajte víno a nechajte vypariť alkohol. Znížte teplotu, prilejte smotanu a povarte asi 2 minúty, pokiaľ omáčka trochu nezhustne.

3. Premiešajte omáčku, petržel a špenát s cestovinami. Osoľte soľou a čiernym korením a podávajte.

 

 Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

Cestovinový šalát

CESTOVINOVÝ ŠALÁT S PEČENÝMI RAJČINAMI, SYROM FETA A PESTOM Z RUKOLY

Ingrediencie

250 g cherry rajčín, 80 ml olivového oleja, zväzok čerstvých bazalkových listov, 40 g píniových orieškov (na sucho opražených), 1 strúčik cesnaku (najemno nasekaný), 2 lyžice nastrúhaného parmezánu (môžete použiť aj syr Grana Padana), 100 g čerstvých listov rukoly, 250 g cestovín penne, 1 malá brokolica (rozobraná na menšie kúsky), 200 g syra Feta, citrónová kôra

Postup
1. Predehrejte rúru na 200°C. Cherry rajčiny dajte na plech vyložený pečiacom papierom a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja. Osoľte ich a okoreňte a pečte zhruba 10 minút pokiaľ rajčiny ľahko nezvädnú. Potom ich vyberte z rúry.

2. Do food processoru alebo sekáčika dajte bazalku, píniové oriešky, cesnak, parmezán a polovicu rukoly a spracujte najemno. Potom pridajte zvyšok olivového oleja a spracujte, kým vznikne jemná zmes. Dochuťte soľou a čiernym korením.

3. Uvarte penne na skus (al dente) podľa návodu. Dve minúty pred koncom varenia k cestovinám pridajte brokolicu. Potom všetko poriadne preceďte a premiešajte vo veľkej mise s pečenými rajčinami, fetou, rukolovým pestom. Podávajte ihneď ozdobené čerstvou rukolou a nastrúhanou citrónovou kôrou.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au 

Cestoviny s mozzarellou recept

CESTOVINY S MOZZARELLOU, LIESKOVÝMI ORECHMI A PARMSKOU ŠUNKOU

Ingrediencie
320 g cestovín Mezze Maniche, 200 g parmskej šunky, 1 šalotka, 250 g malých mozzarell (tzv. cherry mozzarella), 40 g na sucho opražených lieskových orieškov, 3 zväzky tymiánu, krémový syr (napr. Philadelphia), extra panenský olivový olej, soľ

Postup
1. Šalotku nasekajte na jemno, šunku nakrájajte na tenké prúžky a osmažte ju na cca 4 polievkových lyžiciach oleja. Za stáleho miešania smažte asi 2 - 3 minúty.

2. Lieskové oriešky nasekajte nahrubo a spolu s tymiánom rozmixujte najemno v sekáčiku alebo vo food processoru.

3. Malé mozzarelly osušte, potrite vrstvičkou krémového syra a obaľte je v sekaných orieškoch.

4. Cestoviny Mezze maniche uvarte podľa návodu na skus (al dente) a sceďte ich.

5. Uvarené cestoviny premiešajte so šunkou a podávajte s mozzarellkami obalených v orieškoch.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: http://ricette.donnamoderna.com/mezze-maniche-con-mozzarelline-e-nocciole