Tradičná vietnamská polievka Pho

Tradičná vietnamská polievka Pho [fo] je vlastne silný vývar z mäsa a kostí. V našom prípade sa jedná o hovädziu polievku teda Pho Bo. Súčasťou sú široké rezance, ktoré sa nazývajú Pho, odtiaľ pochádza názov polievky.

Základom vývaru je korenie. U nás sme zvyknutý dávať do vývaru nové korenie, čierne korenie či bobkový list. Vietnamci však používajú trochu netradičnú kombináciu: škorica, badián, kardamon, ktorú u nás využívame pri pečení medovníkov. Vietnamská polievka Pho je farebná, pretože do nej pridávajú okrem rezancov aj čerstvú zeleninu a bylinky.

VIETNAMSKÁ POLIEVKA S HOVÄDZÍM MÄSOM, RYŽOVÝMI REZANCAMI A JARNOU CIBUĽKOU

Vietnamská polévka s hovězím masem Pho Bo

Ingrediencie:
250 g mäsa na hovädzí vývar (rebrá alebo ohánky morková kosť), 400 g hovädzieho mäsa do polievky (falošná sviečková), 3 hviezdy badiánu (na 1 l vývaru 1 kus), 2 kusy kardamonu čierneho, 20 guličiek celého čierneho korenia, 2 hrebíčky, 2 ks celej škorice, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 50 g zázvoru, 15 g soli, 50 g cukru, 1 lyžica rybacej omáčky

Vložka do polievky:
1 červená cibuľa, 50 g klíčkov mungo, 2 jarné cibuľky, 4 malé chilli papričky, 50 g širokých ryžových rezancov Pho, 1 limetka, vietnamské bylinky: 4 listy mexického koriandra, zväzok koriandra, zväzok perily červenej, zväzok perily zelenej, vietnamská bazalka

Postup:
1. Mäso do polievky očistite a uložte do mrazničky, aby sa vám potom lepšie krájalo na tenké plátky.

2. Hovädzie mäso na vývar a morkovú kosť, umytú a prekrojenú cibuľu na 1/2 (môže byť aj so šupkou), badián, kardamon, škoricu, zázvor nakrájaný na plátky a klinček spoločne pečte v rúre na vyhriatej na 270°C cca 10 minút. Zelenina a korenie vďaka tomu uvoľní chuť aj vôňu. Môžete všetko miesto pečenia v rúre osmažiť na panvici.

3. Potom pridajte soľ, cukor, rybaciu omáčku, podlejte všetko vodou a nechajte minimálne 2 hodiny tiahnuť na miernom plameni. Čím dlhšie, tým bude vývar silnejší a budete mať krajšiu farbu. Na začiatku zbierajte penu, aby ste vývar zbavili nečistôt. Čím dlhšie vývar varíte, tým viac ho musíte podlievať vodou.

4. Až bude vývar hotový, sceďte ho a dochuťte soľou a čiernym korením.

5. Vychladnuté mäso do polievky nakrájajte na čo najtenšie plátky. Mäso nakrájajte vždy cez vlákna.

6. Ryžové rezance pripravte podľa návodu na obale a pred podávaním sceďte.

7. Bylinky nasekajte bez stonky. Jarnú cibuľku, červenú cibuľu a chilli papričky nakrájajte na jemno. 

8. Na dno misky dajte obe cibuľky, chilli papričky a nakrájané strúčiky cesnaku podľa chuti, ryžové rezance, bylinky a plátky mäsa. Všetko prelejte horúcim vývarom a dochuťte šťavou z limetky.