Slaný koláč so šunkou, špargľou a brokolicou

Premýšľate, čo teplého, ale pritom ľahkého pripraviť na obed či večeru? Upečte tento slaný koláč so zeleninou. Je bleskovo hotový, zasýti ale pritom nezaťaží žalúdok. Podávajte ideálne so zeleninovým šalátom, napríklad gréckym. Špargľu môžete zameniť napríklad za listový špenát, ktorý obsahuje poriadnu porciu vitamínov.

Ingrediencie:

laný koláč

  • 370 g lístkové cesto
  • 100 g španielskej sušenej šunky
  • 100 g zelenej špargle
  • 100 g brokolice
  • 2 rajčiny
  • 3 vajcia
  • 1 balenie syru žervé bez príchute
  • 1 lyžica olivového oleja
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička morskej soli
  • bazalka za zdobenie

Postup:

1. Rúru predhrejte na 200°C.

2. Formu na koláč vymažte olejom, vyložte rozvaľkaným lístkovým cestom.

3. Špargľu umyte, odstráňte tvrdé konce a nakrájajte na kúsky, dlhé asi 4 cm.

4. Vložte špargľu do vriacej vody a varte asi minútu.

5. Šunku nakrájajte na široké rezance, rajčiny na mesiačiky, brokolicu rozoberte na ružičky a spolu so špargľou vyskládajte na cesto.

6. Vajcia rozšľahajte so žervé a mliekom.

7. Osoľte, okoreňte zmes nalejte na cesto.

8. Pečte asi 25 až 30 minút.

9. Pred podávaním ozdobte zväzkov čerstvej bazalky.

TIP: Koláč si môžete ochutiť nejakou omáčkou alebo horčicou.

Vedeli ste, že existuje až 300 druhov špargle? Špargľa obsahuje beta-karotén, vitamíny B, vitamíny C, E a K, kyselinu listovú, asparagovú, esenciálne oleje, riboflavín. Zo stopových prvkov obsahuje vápnik, fosfor, draslík, zinok, železo, jód.