Škoricové slimáky s pekanovými orechami

Ingrediencie

Na cesto:

Škoricový slimáci recept

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 450 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vajce (ľahko prešľahané)

Na náplň:

  • 80 g zmäknutého masla
  • 110 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 90 g nasekaných pekanových orechov
  • múčkového cukru

Na polevu

  • 50 g masla
  • 75 g trstinového cukru
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica smotany na šľahanie
  • 1 lyžička mletej škorice

Čo sa vám bude hodiť: forma na pečenie slimákov

Postup
1. V miske zmiešajte vlažné mlieko, sušené droždie a kryštálový cukor. Nechať vzísť kvások (asi 5 minút na teplom mieste, môžete použiť aj čerstvé droždie, 1 g sušeného droždia odpovedá 2,5 g čerstvému droždiu).

2. Do veľkej misy dajte hladkú múku a premiešajte so soľou. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej vlejte kvások, prešľahané vajíčka a vypracujte hladké cesto. To potom vyklopte na ľahko pomúčenú dosku a ešte chvíľu prepracujte rukami, pokiaľ nebude cesto hladké a elastické. Cesto vráťte do misy, posypte troškou múky, prikryte utierkou a nechajte asi 1 hodinu kysnúť.

3. Zatiaľ pri pripravte omáčku. Zmiešajte v rajnici maslo, trstinový cukor, javorový sirup, smotanu a mletú škoricu a zahrejte na miernu teplotu. Varte za stáleho miešania zhruba 2 - 3 minúty, pokiaľ omáčka nezhustne. Dajte stranou vychladnúť.

4. Predhrejte rúru na 200°C. Ručným mixérom prešľahajte maslo s cukrom a škoricou. Šľahajte pokiaľ nebude zmes svetlá a krémová.

5. Vymažte formu a vyložte papierom na pečenie. Vykysnuté cesto dajte na ľahko poprášenú pracovnú dosku, ešte chvíľu spracujte, aby bolo skutočne hladké. Vyvaľkajte cesto valčekom na cesto na obdĺžnik o rozmere 30 x 40 cm. Potrite cesto z 1/3 škoricovou zmesou, prehnite kratšiu stranu cez zvyšné 2/3. Znovu vyvaľkajte na obdĺžnik o rozmere 30 x 40 cm, potrite 1/3 škoricovou zmesou a prehnite.Tak postupujte ešte raz, potrite škoricovou zmesou, posypte nasekanými pekanovými orechami a pokvapkajte 1/3 omáčky. Zrolujte (začnite od dlhšej strany) a nakrájajte na 9 častí.

6. Do pripravenej formy vlejte zvyšnú omáčku. Nakrájané slimáky rozložte do formy rezom nahor. Prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.

7. Pečte 10 minút. Potom stiahnite teplotu na 180°C, pokiaľ slimáci príliš rýchlo zozlatnú, prikryte ich alobalom, pečte asi 30 minút do zlatova a aby bolo cesto prepečené (poznáte tak, že špajdla výjde z cesta suchá). Nechajte vo forme asi 30 minút vychladnúť a potom vyberte z formy.

8. Dajte do malej misky múčkový cukor a prilejte toľko vody, aby vznikla riadka poleva. Pokvapkajte slimákov a podávajte.  

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au