Rizoto s hríbkami

Hríbkové rizoto

Ingrediencie

120 g masla

1 šalotka - nakrájaná nadrobno

1 strúčik cesnaku - nakrájaného nadrobno 

300 g čerstvých hríbkov - nakrájaných nadrobno + jeden celý na ozdobenie rizota

320 g ryža Arborio

100 ml suchého bieleho vína

1 liter zeleninového vývaru - horúceho

60 g parmezán - čerstvo nastrúhaného

soľ a čierne mleté korenie 

1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky

Príprava

1. Polovicu masla rozpusťte v hrnci a nechajte trošku zhnednúť. Pridajte šalotku s cesnakom, krátko ju opečte a pridajte hríbky nakrájaného na kostičky. Všetko restujte tak dlho, pokiaľ sa neodparí všetka voda. Potom pridajte ryžu, nechaj zosklovatieť a zalejte vínom. Akonáhle sa víno odparí, prilievajte postupne vývar a varte, pokiaľ ryža nebude uvarená al dente a nezíska krémovú konzistenciu.

2. Medzitým zvyšný hríb nakrájajte na plátky a opečte na kúsku masla.

3. Rizoto stiahnite z ohňa, vmiešajte zvyšné studené maslo a parmezán, následne osoľte a okoreňte rizoto. Podávajte s plátkami húb a petržlenovou vňaťou.

Zdroj: apetitonline.cz