Domáce cestoviny

Recept na domoáce cestovinyZ cestovín sa postupom času stalo rýchle, často núdzové jedlo, ktoré v kríze zaženie hlad. V Taliansku však cestoviny chutia úplne inak. Prečo? Sú pripravované s láskou a starostlivosťou len niekoľko minút pred podávaním. A namiesto kečupu ich vynikajúco doplní rýchle, zato chuťovo bohaté omáčky z čerstvých byliniek, rajčín alebo olív a s vyzretým syrom ako dokonalou bodkou na záver. Recept na domáce cestoviny si jednoducho zamilujete.

Ingrediencie

6 žĺtkov 4 vajcia 300 g semolinovej múky 300 g hladkej múky 4 lyžice olivového oleja, voda podľa potreby (max. 100 ml) 1 lyžica soli

 POSTUP

domáce cestoviny1   domáce cestoviny2   domáce cestoviny4   domáce cestoviny 5

1. Zo všetkých surovín vypracujte tuhé cesto (prepracujte do úplného spojenia)

 

2. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte minimálne 30 minút odpočívať v chladničke.

 

3. Odpočinuté cesto vyvaľkajte strojčekom na cestoviny, alebo valčekom, na 2 mm tenké a 40 cm dlhé pláty.

 

4. Na ľubovoľnom nadstavci strojčeka otáčaním kľučky vykrajujte požadované tvary

ciapka RADA ŠÉFKUCHÁRA 

  1. Cestoviny varte v dostatočnom množstve vody osolej 2 lyžicami soli na 1 liter vody.
  2. Ako na farebné cestoviny? Príprava je zhodná s postupom na základné cestoviny, namiesto vody a 1/3 vajec pridajte rajčinový pretlak, alebo špenát podľa toho, aké cestoviny chcete vyrábať červené alebo zelené. Čierne cestoviny alebo rizoto sa farbia sépiovým inkoustom. Všetky verzie farebných cestovín môžete obohatiť bylinkami, či vhodným prikorenením - napríklad šafránom

servirovnie SERVÍROVANIE

Domáce cestoviny sú vynikajúce napríklad s týmito omáčkami:

  • bazalkové pesto - jedičné domáce pesto pripravíte podľa tohoto receptu, alebo si môžete kúpiť už pripravené kvalitné pesto tu.
  • kvalitná omáčka - recept na jednoduchú rajčinovú omáčku nájdete tu.
  • hríbová omáčka - tú najlepšiu vykúzlite jedine doma podľa tohoto receptu.