Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou

Panenka


Bravčová panenka, alebo bravčová sviečková, patrí medzi najchutnejšie chudé kusy bravčového, je ideálna na minútky či dusenie. Hubová omáčka je výbornou prílohou, ktorú si môžete pripraviť zo sušených i čerstvých húb (hríby, líšky,...).

IngrediencIe

(Hubová omáčka)

 

(Bravčová panenka)

  • 500 g bravčovej panenky
  • 150 g anglickej slaniny
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • rastlinný olej
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Hubová omáčka k steakom:

  1. Hríbiky namočíme na hodinu do studenej vody, potom uvaríme do mäkka. 
  2. Scedíme a huby nakrájame na rezance.
  3. Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na oleji do sklovata.
  4. Pridáme hríbky a tymián, potom soľ, čierne korenie, rascu a zastriekame bielym vínom.
  5. Nakoniec pridáme smotanu a povaríme do zhustnutia.
  6. Hubová smotanová omáčka je hotová.

Postup prípravy panenky:

  1. Bravčovú panenku odblaníme, osolíme, okoreníme a na rozpálenej panvici zprudka opečieme na slnečnicovom oleji zo všetkých strán.
  2. Zatiahnuté mäso potrieme dijonskou horčicou, zabalíme do vopred vyskládaných plátkov anglickej slaniny a vložíme do pekáču.
  3. Pečieme 10 - 12 minút vo vyhriatej rúre na 180°C.
  4. Panenka má byť vo vnútri ružová a uchovať si svoju šťavnatosť.
  5. Po tepelnej úprave necháme mäso 2 minúty odpočinúť.
  6. Potom ju môžeme krájať na plátky a servírovať.
  7. Vhodná príloha je grilovaná zelenina ale pretláčané zemiaky.