Baza čierna je ker, ktorý dorastá do výšky aj 8 metrov. Bazové kvety sa zbierajú od júna do júla a vyrába sa z nich domáci bazový sirup, bazový likér, bazový čaj a iné. Zbierajú sa iba biele alebo žltkasté kvietky. Dávajte si pozor na konzumáciu čiernych bobulí v surovom stave. Sú síce bohaté na vitamín C ale v surovom stave sú jedovaté. V zrelých bobuliach sú semienka, ktoré obsahujú látku sambunigrín, ktorá uvoľňuje jedovatý kyanid. Varením bobulí sa tým látka zničí a potom sú bobule úplne bezpečné. Ale vytráca sa vitamín C ale zato obsah vitamínu A sa 10 násobne zvýši. Prejavom otravy sú hnačky a bolesti hlavy.
Omamná vôňa bielych kvietkov nemusí ostať iba vo vašej záhrade. Vyrobte si bazový sirup a budete si môcť celé leto vychutnávať osviežujúcu chuť tejto voňavej limonády. Baza má skvele liečivé účinky - stimuluje potenie, pomáha znižovať teplotu, odstraňuje z tela toxíny
Domáci bazový sirup:
- 50 ks kvetov čiernej bazy
- 5 l vody
- 5 kg trstinového cukru
- šťava z 2 citrónov
- 30 g kyseliny citrónovej
- fľašky na plnenie
Postup:
1. Kvety opatrne opláchneme tak, aby sme z nich nezmyli peľ.
2. Dáme do hrnca a zalejeme vodou.
3. Necháme v chladničke odležať 24 hodín.
4. Druhý deň bazovú vodu precedíme cez látku alebo jemné sitko.
5. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu.
6. Dáme na sporák, zahrievame, aby sa cukor rozpustil, ale nevaríme.
7. Horúci sirup plníme do umytých fľašiek a ihneď zatvárame.
8. Po vychladnutí bazový sirup skladujeme ideálne v temnom a chladnom mieste, napríklad v chladničke alebo v pivnici.
9. Pokiaľ chcete, aby vám sirup vydržal dlhšie, pridajte prostriedok pre konzervovanie alebo pod vekom kvapnite tvrdý alkohol.
Tip na podávaniu:
Bazový sirup zalejte perlivou vodou, pridajte mätu, citrón nakrájaný na kolieska a máte skvelú limonádu!