Baza - vynikajúca a zdravá. Recept na domáci bazový sirup

Baza čierna je ker, ktorý dorastá do výšky aj 8 metrov. Bazové kvety sa zbierajú od júna do júla a vyrába sa z nich domáci bazový sirup, bazový likér, bazový čaj a iné. Zbierajú sa iba biele alebo žltkasté kvietky. Dávajte si pozor na konzumáciu čiernych bobulí v surovom stave. Sú síce bohaté na vitamín C ale v surovom stave sú jedovaté. V zrelých bobuliach sú semienka, ktoré obsahujú látku sambunigrín, ktorá uvoľňuje jedovatý kyanid. Varením bobulí sa tým látka zničí a potom sú bobule úplne bezpečné. Ale vytráca sa vitamín C ale zato obsah vitamínu A sa 10 násobne zvýši. Prejavom otravy sú hnačky a bolesti hlavy.

Omamná vôňa bielych kvietkov nemusí ostať iba vo vašej záhrade. Vyrobte si bazový sirup a budete si môcť celé leto vychutnávať osviežujúcu chuť tejto voňavej limonády. Baza má skvele liečivé účinky - stimuluje potenie, pomáha znižovať teplotu, odstraňuje z tela toxíny

Domáci bazový sirup:

Domáci bazový sirup

  • 50 ks kvetov čiernej bazy 
  • 5 l vody
  • 5 kg trstinového cukru
  • šťava z 2 citrónov
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • fľašky na plnenie

Postup:

1. Kvety opatrne opláchneme tak, aby sme z nich nezmyli peľ.

2. Dáme do hrnca a zalejeme vodou.

3. Necháme v chladničke odležať 24 hodín.

4. Druhý deň bazovú vodu precedíme cez látku alebo jemné sitko.

5. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu.

6. Dáme na sporák, zahrievame, aby sa cukor rozpustil, ale nevaríme.

7. Horúci sirup plníme do umytých fľašiek a ihneď zatvárame.

8. Po vychladnutí bazový sirup skladujeme ideálne v temnom a chladnom mieste, napríklad v chladničke alebo v pivnici.

9. Pokiaľ chcete, aby vám sirup vydržal dlhšie, pridajte prostriedok pre konzervovanie alebo pod vekom kvapnite tvrdý alkohol.

Tip na podávaniu:

Bazový sirup zalejte perlivou vodou, pridajte mätu, citrón nakrájaný na kolieska a máte skvelú limonádu!