Bábovka patrí na slovenské a české stoly už poriadne dlho. Nepoznáme asi nikoho, kto by kúskom bábovky pohrdol. Je super sladkou bodkou po nedeľnom obede, ale práve tak poteší aj na raňajky či k svačine.
Ingrediencie
Na cesto:
- 130 g masla
- 4 vajcia
- 200 g cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 300 g hladkej múky
- 150 g bieleho jogurtu
- 100 ml polotučného mlieka
- 100 g pekanových orechov
- ½ balenia kypriaceho prášku do pečiva
Na polevu
- 120 g trstinového cukru
- 230 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180°C.
2. Do zmesi primiešajte múku s kypriacim práškom a škoricou.
3. Nakoniec vmiešajte jogurt, mlieko a 80 g nasekaných pekanových orechov.
4. Zmes nalejte do formy na bábovku a dajte piecť asi na 45 minút.
5. Medzitým si pripravte polevu. V rajnici pozvoľna zahrievajte cukor, smotanu, kým sa cukor rozpustí. Potom zvýšte plameň a za stáleho miešania varte do zhusnutia asi 8 minút. Nechajte vychladnúť.
6. Vychladnutú bábovku vyklopte z formy na veľký plytký tanier a prelejte karamelom. Ozdobte zvyškom pekanových orechov.