Bábovka s pekanovými orechami a karamelom

Bábovka patrí na slovenské a české stoly už poriadne dlho. Nepoznáme asi nikoho, kto by kúskom bábovky pohrdol. Je super sladkou bodkou po nedeľnom obede, ale práve tak poteší aj na raňajky či k svačine.

Ingrediencie

Na cesto:

Bábovka

  • 130 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 300 g hladkej múky
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 100 g pekanových orechov
  • ½ balenia kypriaceho prášku do pečiva

Na polevu

  • 120 g trstinového cukru
  • 230 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180°C.

2. Do zmesi primiešajte múku s kypriacim práškom a škoricou.

3. Nakoniec vmiešajte jogurt, mlieko a 80 g nasekaných pekanových orechov.

4. Zmes nalejte do formy na bábovku a dajte piecť asi na 45 minút.

5. Medzitým si pripravte polevu. V rajnici pozvoľna zahrievajte cukor, smotanu, kým sa cukor rozpustí. Potom zvýšte plameň a za stáleho miešania varte do zhusnutia asi 8 minút. Nechajte vychladnúť.

6. Vychladnutú bábovku vyklopte z formy na veľký plytký tanier a prelejte karamelom. Ozdobte zvyškom pekanových orechov.