Americký vs. africký šalát a ich (ne)čekané chute

Leto nás svojím počasím zvádza skôr k ľahším chutiam, navyše sú suroviny čerstvejšie a dostupnejšie, než inokedy v roku. Inšpirujte sa prádzninovým cestovaním a poznajte, na čom si pochutnávajú dva iné kontinenty. Vyberiete si tradičný šalát alebo skôr niečo exotického?

KALIFORNSKÝ COBB ŠALÁT

Pôvod šalátu Cobb siaha v amerických dejinách až do roku 1930. Je to jedno z jedál, ktoré bolo prvýkrát pripravené zo zvyškov nájdených v chladničke, tak tomu zostalo a stalo sa kalifornskou klasikou. My ho máme radi práve preto, že jeho ingrediencie nájdete doma v chladničke skutočne takmer vždy. 

Čas prípravy: 15 minút

INGREDIENCIE

NA ŠALÁT    

  • 200-250 g kuracích pŕs
  • 4 vajíčka
  • 100 g rajčín
  • 100 syru čedar
  • 1 avokádo
  • 1 šalátová uhorka
  • 1/2 ľadového šalátu
  • 1/2 červenej masitej papriky
  • 4 plátky slaniny

INGREDIENCIE

NA DRESING

KALIFORNSKÝ COBB SALÁT 99

 

POSTUP

KALIFORNSKÝ COBB SALÁT 1   KALIFORNSKÝ COBB SALÁT 2   KALIFORNSKÝ COBB SALÁT 3   KALIFORNSKÝ COBB SALÁT 4

1Uvarte natvrdo vajíčka (10min) a kuracie prsia (5min). Zároveň osmažte slaninu (5min).

 

2. Dresing pripravte tak, že horčicu, med, soľ a čierne korenie v jednej malej miske ušľahajte do hladkej konzistencie.

 

3Nakrájajte kura, syr, avokádo, rajčiny, ľadový šalát, uhorky, papriku, slaninu a vajce na menšie, približne rovnako veľké kúsky.

 

4. Všetky ingrediencie naskládajte do misy v pásikoch vedľa seba, polejte dresingom a je hotovo. 

 

ciapka RADY ŠÉFKUCHÁRA

  1. 1. S avokádom musíte dávať pozor - veľmi rýchlo zhnedne, preto ho krájajte a podávajte až ako posledný.
  2. 2. V pôvodnom recepte sa používa syr roquefort, ktorý sme ale vymenili za čedar, pretože sa lepšie a ľahšie krája.
  3. 3. Kuracie prsia môžete upieť i v rúre, alebo i na zvyšku oleja zo slaniny, ktorá im dodá výbornú chuť. 

 

MAROCKÝ POMARANČOVO-MRKVOVÝ ŠALÁT

Čas prípravy: 30 minút

Tento marocký šalát je veľmi obľúbený, pretože použité suroviny sú nám blízke,a le zároveň vďaka nim dokáže vykúzliť exotické chute. Šalát podávajte studený, môžete i v kombinácií s inými predkrmi. Takto si vytvoríte "mezze" misu na ochutnávanie predkrmu, čo je v v arabskom svete rozšírená forma stolovania. 

INGREDIENCIE

NA ŠALÁT

  • 2 červené cibule, nakrájajte na drobno
  • 4 mrkve, nakrájajte na kocky
  • 3 pomaranče
  • pol hrste hrozienok sultánok namočených vo vode
  • pol hrste trošku opečených mandlí

DRESING

  • 1 pomaranč
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička vody s pomarančovým kvetom
  • 1 lyžička mletého rímskej rasci
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • pár lístkov čerstvej mäty natrhaných nadrobno
  • soľ
marocky salat

POSTUP

marocky salat 2   marocky salat 3   marocky salat 4   marocky salat 5

1. Cibuľu nakrájajte na drobno a na troške oleja opečte. Mrkvu nakrájajte na kocky a povarte do mäkka. 

 

2. Tri pomaranče očistite a mesiačiky prekrojte na 3 časti. Jeden pomaranč odložíme na dresing

 

3. V miske zmiešajte prísady na dresing, pridajte olivový olej a md. Pridajte šťavu u citróna a pomaranča, nakoniec pridajte vodu s pomarančovým kvetoom. 

 

4. Do vhodnej misky dajte, cibuľu a pomaranč, pridajte hrozienka, mandle a lístky mäty a premiešajte. Dresing nalejte na šalát a nakoniec dochuťte soľou, rascou a paprikou. 

servirovnie SERVÍROVANIE

  1. Tento šalát je mimoriadne chutný, pokiaľ je vychladnutý, takže pred podávaním ho na pár hodín nechajte odležať v chladničke a dresing nalejte tesne pred servírovaním. 
  2. V arabskej, indickej a americkej kuchyni sa veľmi často používa korenie. V jedlách je mnoho druhov, ale žiadne nieje dominantné. V arbaskej kuchyni sa korenie zvyčajne používa i na ozdobu.