3 recepty s morskými plodmi

Grilované krevety

GRILOVANÉ KREVETY S PIKANTNÝM PETRŽLENOVÝM DIPOM

Ingrediencie

1kg (asi 16 ks) čerstvých extra veľkých kráľovských kreviet (olúpaných, ale chvostík ponechať), 1 lyžica olivového oleja + na vymazanie, osminky citrónu k podávaniu, soľ a čierne korenie

Na pikantný petržlenový dip

3 čerstvé chilli papričky odrody Jalapeňo (zbavené semienok a nasekané najemno) a 1 a 1/2 hrnčeka posekanej čerstvej petržlenovej vňati, 2 strúčiky cesnaku, 2 osušené filé ančoviečiek (nahrubo pokrájané), 80 ml extra panenského olivového oleja, 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ, čierne korenie

Postup

1. Na prípravu dipu dajte chilli, petržlen, ančovičky a 1 lyžicu oleja do food processoru a všetko poriadne posekajte. Nechajte motor bežať a pridajte citrónovú šťavu a zvyšný olej jemným prúdom, pokiaľ nebude dip hladký. Osoľte a okoreňte.

2. Použite malý ostrý nôž a vyrežte krevetám črievko, pozor nerozrežte ich celé! 

3. Potrite gril olejom a predhrejte ho. Pokvapkajte očistené krevety olivovým olejom. Osoľte a okoreňte ich. Opekajte krevety na grile (môžete použiť aj grilovaciu panvicu) 2 minúty z každej strany dozlatova.

Grilované krevety podávajte s petržlenovým dipom a kúskami citróna.
Zdroj receptu a obrázka k receptu: www.taste.com.au

Rak s bylinkovým maslom

HOMÁR S BYLINKOVÝM MASLOM

Ingrediencie

1 homár (cca 1 kg), lístky kôpru, kapucínka a výhonky hrášku na ozdobenie, hrianka z bieleho chleba k podavaniu

Na bylinkové maslo

1 lyžica nasekanej pažítky, 1 lyžica nasekanej hladkolistej petržlenky, 1 lyžica nasekaného estragonu, 1 lyžica nasekaného kôpru, 1 lyžica olivového oleja, 1/2 BIO citrónu (jemne nastrúhaná kôra a vytlačená šťava), 2 strúčiky cesnaku (posekaný), 125 g zmäknutého masla, soľ, kajenské korenie

Postup

1. Homára usmrťte (najlepšie klepnúť po hlave, vhodiť do vriacej vody a chviľu variť kým zoranžovie). Špičku noža postavte na linku, ktorú má homár na hlave, ostrie noža smerujte k hlave. Nôž zabodnite (chce to skutočne silu!), prerežte hlavu a prepoľte ju. Nôž otočte a prerežte aj chvost na dve časti.

2. Bylinky rozmixujte s olejom, pridejte citrónovú šťavu aj kôru a cesnak, všetko zašľahajte do masla, osoľte, okoreňte, zabaľte a dajte chladiť.

3. Odlomte celé klepetá a nalomte ich v kĺboch tak, aby sa do nich pri pečení dostalo maslo.

4. Klepeto nalomte – najlepšie to pôjde tupou stranou noža - niekoľko krát do neho silno klepnite. Môžete ho ale aj naštiepiť kliešťami alebo si pomôcť kladivkom či tĺčikom.

5. Rozklepnite ramienka, ktoré niesú klepetá, najlepšie to pôjde pomocou noža a kladivka. Nôž položte ostrím na ramienko a klepnite, nemusíte ho úplne prepoliť, stačí iba otvoriť.

6. Rúru predhrejte na 185°C. Maslo vyberte z chladničky alebo z mrazničky a časť nakrájajte na hrubšie plátky.

7.  Klepetá aj polovicu homára rezom nahor dajte do pekáča. Maslo rozložte z vrchnej strany. Dajte na 10 minút piecť. Presuňte na tanier, prelejte zvyšným rozpusteným maslom a ozdobte bylinkami.

Podávajte s bielym pečivom.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.apetitonline.cz

Ustrice s dresingom

USTRICE S DRESIGOM Z PÍNIOVÝCH ORIEŠKOV

Ingrediencie

2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1/2 malej cibule (nakrájanej najemno), 2 lyžice píniových orieškov (nahrubo posekaných), 1 strúčik cesnaku, 1 a 1/2 lyžice balzamikového octa, 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovve vňate, 2 lyžičky nasekanej čerstvej pažítky, soľ a čerstvé mleté čierne korenie, rukola k podávaniu, 12 vychladených ustríc (otvorených)

Postup

1.Rozohrejte olej na nepriľnavej panvici na strednú teplotu. Pridajte cibuľu, píniové oriešky, cesnak a opekajte cca 2 - 3 minúty alebo kým bude cibuľa zlatá. (Cesnak pridajte neskôr ako cibuľu, aby nezhorkol). Odstavte panvicu zo sporáka.

2. Do panvice pridajte balsamico ocot, petržlen, pažítku a všetko premiešajte. Osoľte a okoreňte.

3. Ustrice dajte na tanier (môžete pod ne dať ľad, aby ostali poriadne vychladené). Prelejte ich píniovým dresingom a podávajte s rukolou.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au