3 marinády na mäso podľa Jamieho Purvianca pre Weber

Marinády na mäso sú veľmi dôležité. Marinády pôsobia pomalšie ako zmesi korenia, ale zato prenikajú viac do mäsa. Väčšina marinád obsahuje tekutinu s obsahom kyselín a olejov a tiež rôzne bylinky a korenia. Pokiaľ určitý druh mäsa nieje chuťovo príliš výrazný, môžu mu práve marinády dodať chýbajúcu arómu alebo napríklad krajovo typickú chuť.

steak_1

 

 

 

ako dlho má marináda pôsobiť?

  • 15 - 30 minút – kúsky mäsa na špízy
  • 1 - 3 hodiny – steaky
  • 2 - 6 hodín – mäso v celku
  • 6 - 12 hodín – veľké kusy mäsa

 

Primeraná doba pôsobenia marinády a grilovaného pokrmu. Môže sa stať, že silná sójová omáčka alebo vysokopercentný alkohol prebije chuť samotného pokrmu.

4 základné tipy k marinovaniu:

    1. Marinády pôsobia rýchlejšie pri izbovej teplote, pokiaľ budete marinovať dlhšie ako 30 minút, dajte mäso do chladničky.
    2. Marinády obsahujúce kyseliny musíte dávať do nádob ako je sklo, plast, keramika či nerezová oceľ. Ostatné kovy predávajú kovovú pachuť.
    3. Praktické sú uzatvárateľné plastové vrecká, v ktorých sa mäso marinuje rovnomerne.
    4. Marinády, ktoré už prišli ku styku so surovým mäsom vylejte alebo aspoň 1 minútu prevarte. Použiť ju potom môžte na potieranie mäsa

steak_whiskey   steak_soy   steak_italie

3 marinády na mäso:

Marináda na mäso z whisky:

  • 125 ml whisky
  • 4 lyžice kečupu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžice vinného octa
  • 2 lyžičky najemno nasekaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky tabasca
  • 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia

 

Marináda zo sladkej sójovej omáčky:     

  • 175 ml sójovej omáčky
  • 125 ml mirinu
  • 4 lyžice kečupu
  • 2 lyžice vinného octa
  • 2 lyžičky najemno nasekaného cesnaku
  • 1 lyžička oleja z praženého sezamu

 

Talianská marináda:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice nasekaného rozmarínu
  • 1 lyžica nasekaného tymiánu
  • 1 lyžica nasekanej šalotky
  • 1 lyžica balsamica
  • 1 lyžička nasekaného cesnaku
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

 

Všetky ingrediencie spoločne prešľahajte.