WOK panvica patrí do každej kuchyne. Prezradíme vám prečo

Zamilovali ste si rozmanité chute ázijskej kuchyne? V tom prípade by vo vašej domácnosti nemala chýbať poriadna wok panvica. Jedine s ňou vykúzlite jedlá, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani vyhlásená ázijská kuchyňa.

Panvice WOK vám v kuchyni pomôžu kúzliť

Pri príprave chutných ázijských jedál sa nezaobídete bez kvalitných surovín a dobrého receptu. Ani s nimi však nemáte záruku dokonalého výsledku. K nemu potrebujete aj vhodné náčinie. Naprostá väčšina ázijských jedál vzniká zmiešaním a následným smažením väčšieho množstva surovín. Hlavnú úlohu v tomto prípade hrá panvica. Konkrétne wok panvica, bez ktorej to tentokrát skutočne nepôjde.

Priestorná panvica vám umožní dokonale premiešať všetky vône a chute a tiež vám ušetrí mnoho práce s následným umývaním sporáku. Nemusíte sa ale báť, že by ste ich využili iba pri príprave ázijských jedál. Jedná sa o všestranného pomocníka, ktorého uplatníte aj u celej rady ďalších kulinárskych špecialít.

Prečo sa bez wok panvíc nezaobíde žiadna domácnosť?

WOK panvica sa pýši dokonale premysleným tvarom, ktorý zaisťuje ich multifunkčnosť. V panvici môžete svoje jedlá smažiť aj variť. Stačí iba vhodne použiť pokrievku - bez nej to bude prudké smaženie, s ňou zasa pomalé varenie.

Pokiaľ neradi topíte svoje jedlo v oleji, čím zabíjate jeho chuť aj vôňu, máme pre vás dobrú správu. WOK panvice sú prispôsobené tak, aby vám stačilo malé množstvo oleja. Pripravené jedlo potom pôsobí ľahko a sviežo - a práve také aj je. Vďačíme za to opäť dokonalému tvaru panvice, ktorý zaisťuje rovnomernú distribúciu tepla. Postačí vám iba veľmi krátka doba smaženia a výnimočný výsledok máte zaručený.

wok-panvica-s-gulatym-dnom-35-cm wok-panvica.keramicka wok-panvica-s-plochym-dnom-35-cm wok-panvica-s-dvomi-uchytami wok-panvica

Wok panvica s guľatým dnom 35 cm
36,99

Wok panvica keramická 28 cm
19,99 €

Wok panvica s plochým dnom 30 cm
29 €

Panvica s guľatým dnom a dvomi úchytmi 61 cm
49,79 €

Wok panvica s plochým dnom 32 cm
55,29 €

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Vyberte si wok panvicu presne na mieru

Na trhu (aj v našom e-shope) nájdete celú radu panvíc. Okrem rôznych veľkostí môžete vyberať aj z veľkého množstva materiálov. K dispozícii máte panvice nerezové, keramické, medené aj liatinové; nesmieme však zabudnúť ani na rozličné tvary. Tu máte na výber panvice s guľatým a rovným dnom. Rozhodujúce je v tom prípade predovšetkým typ vášho sporáku. Zaguľatené panvice sa výborne hodia na otvorený oheň, zatiaľ čo tie s rovným dnom si budú skvele rozumieť s indukciou alebo sklokeramickou varnou doskou.

Máte jasno, ktorá wok panvica sa stane vašou vstupenkou do sveta dokonalých chutí a vôní ázijskej kuchyne?

KURACIE STIR-FRY

Recept na kuracie stir fry

Ingrediencie

80 ml sójovej omáčky, 60 ml sladkej chilli omáčky, 1 lyžica cukru, 2 lyžice ryžového octa, 3 kuracie prsia nakrájané na tenké plátky (každé mäso o hmotnosť asi 170 g), 450 g vaječných čínskych rezancov (hokkien, pokiaľ nemáte, môžete použiť aj ryžové rezance), 60 ml slnečnicového oleja, 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky), 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru, 2 menšie brokolice (rozkrojené na tretiny), cibuľa (nakrájaná na jemno), červená sladká paprika (nakrájaná najemno)

Postup

1. Zmiešajte v mise sójovú omáčku, sladkú chilli omáčku, cukor a ocot. Pridajte plátky mäsa, poriadne premiešajte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 15 minút.

2. Medzitým uvarte rezance podľa návodu. Sceďte, dajte stranou a prikryte, aby ostali teplé.

3. Panvicu WOK rozpáľte a rozohrejte na nej 1 a pol lyžice oleja. Akonáhle sa z panvice začne dymieť, osušte kúsky mäsa (marinádu nechajte stranou) a rýchlo opekajte na 2 časti, každú zhruba 3 - 4 minúty dozlatova. Opatrne vytrite panvicu papierovou utierkou.

4. Do panvice wok dajte zvyšnú marinádu a priveďte k varu, nechajte 1 minútu bublať a potom dajte marinádu stranou. Opäť vytrite panvicu kuchynskou utierkou.

5. Rozohrejte zvyšný olej a rozpáľte wok na vysokú teplotu. Rýchlo osmažte cesnak, zázvor, brokolicu, cibuľu a sladkú papriku (cca 1 minútu). Vráťte do panvice kura a marinádu nechajte ešte 2 minúty opekať, aby sa všetko poriadne prehrialo. Servírujte ihneď s pripravenými rezancami.

Vietnamský karamelizovaný bôčik s ryžou a mrkvovým šalátom

VIETNAMSKÝ KARAMELIZOVANÝ BRAVČOVÝ BÔČIK S RYŽOU A MRKVOVÝM ŠALÁTIKOM

Ingrediencie

100 g trstinového cukru, 800 g bravčového boku bez kosti (nakrájaný na 3 cm kúsky), 250 ml kokosovej vody, 2 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno), 2 lyžice rybacej omáčky, 1/4 lyžičky mletého bieleho korenia, varená ryža k podávaniu

Na mrkvový šalátik

1 mrkva (oškriabaná, nakrájaná na dlhé tenké prúžky), 60 ml ryžového octa, 1 lyžice cukru, 1/4 lyžičky soli, čerstvý koriander, čerstvá mäta, čerstvá chilli paprička (nasekaná na drobno)

Postup

1. Pripravte si šalátik. Zmiešajte mrkvu, ryžový ocot, cukor a soľ v miske. Dajte stranou, občas premiešajte. Nechajte minimálne 20 minút odležať, aby sa rozvinuli všetky chute.

2. Medzitým nechajte na wok panvici rozpustiť cukor s 1 lyžicou vody, Varte asi 4 - 5 minút kým cukor neskaramelizuje. Pozor, ale aby ste ho nespálili inak by bol horký.

3. Pridajte do panvice bôčik a premiešajte v karameli. Vmiešajte kokosovú vodu a priveďte k varu. Potom pridajte cesnaku, rybaciu omáčku a čierne korenie. Varte na miernom ohni, pokiaľ sa omáčka nezredukuje a mäso bude krehké. Bude to trvať zhruba hodinu a pol.

4. Osušte mrkvu a premiešajte ju v mise s koriandrom, mätou a chilli. Podávajte ku skaramelizovaným bôčikom a varenou ryžou.

 Zdroj receptov a obrázkov k receptom: www.taste.com.au