Test pálivosti chilli omáčiek Mučíto a Pálito

Viete, že medzinárodný deň chilli je 25. februára? Chilli papričky samotné alebo vo forme  omáčiek neodmysliteľne patria ku steakom.
Škála ich pálivosti siaha od tej najjemnejšej pikantnosti až po vražedené pálivé druhy. Pokiaľ to máte radi ostré, tento článok vám urobí radosť. 

CHILLI V RIEKE ČASU

Chilly papričky alebo tiež feferónky (pozor, nejde o kajenské korenie) sa pestujú doslova po celom svete od Mexika, Indie cez Čínu až po Balkán. I v Českej republike nájdete chilli pestovanie, a to v podkrkonošskej Nové Pace, kde vyrábajú omáčky Mučíto. Chilli pestovali indiáni v Servernej Ameriky už od 6. tisícročia pred naším letopočtom. Po objavení Ameriky sa papričky rýchlo rozšírili po celom svete. Kapsaicin v nich obsiahnutý podporuje trávenie, posilňuje činnosť tráviaceho ústroja, tlmí bolesť, pomáha pri podchladeniu a niekde sa tvrdí, že pôsobí aj ako afrodiziakum, čo sa ale ťažko dokazuje, že...

NAJPÁLIVEJŠIE CHILLI

Chilli vďačí za svoju pálivú chuť látke kapsaicín. Človek je schopný odlíšiť veľmi jemné nuance pálivosti chilli, čo bolo nutné nejako odlíšiť a tak vzikla tvz. Scovilleho stupnica pálivosti. Udávané jednotky SHU znamenajú, koľko krát sa musí paprička zriediť s vodou, aby kapsaicin nebol vôbec poznať. Hypotetickým stropom pálivosti je 16 000 000  SHU, to je 100% kapsaicin. Medzi menej pálivé druhy chilli patrí jalapeño alebo tabascom ostrejší je habanero. 

Momentálne najpálivejšia paprička na svete je Carolina Reaper z USA s pálivosťou až 2 200 000 SHU (!), nasleduje indicko-bangladešská Bhut Jolokia a donedávna najpálivejšia Trinidad Moruga Scorpion s pálivosťou „len" do 2 000 000 SHU. Trúfli by ste si na ňu? U nás ju môžete zohnať ako jednu z variant chilli omáčky  Mučíto. Pre zaujímavosť: pepŕový sprej začína na 3 000 000 SHU...

Kapsaicin sa dobre rozpúšťa v tukoch a alkohole, takže pálivosť neutralizuje mlieko alebo silná 

 

TEST PÁLIVOSTI CHILLI OMÁČIEK MUČÍTO A PÁLÍTO

Vyskúšali sme za vás české omáčka Mučíto a Pálíto a o výsledky sa s vami radi podelíme. Chilli omáčky sme testovali pri grilovaní a pojedaní steakov.

1. Začali sme tou najmenej pálivejšou, ktorá trefný názov Habanero Mučíto for Ladies. Omáčka má veľmi jemnú chuť a ľahko pálivú chuť. Perfektne sa hodí ku kuraciemu mäsu a ocenia ju všetci, kto nieje moc zvyknutý na pálivé delikatesy. Pre nás to bolo príjemný štart, ale už sme sa nemohli dočkať, až ochutnáme niečo, po čom nám začnú doslova horieť ústa.

FOTKA

 

2. Pozvoľna sme sa presunuli k daľšiemu steaku a daľšej omáčke, tentokrát k jemne pálivej omáčke Pálíto. Niektorí z nás sa už významne pokyvovali nad výraznejšiu pálivosť. Doporučujeme ju vziať na grilovanie s priateľmi, ktorí nepohrdnú pálivejšej chuti. 

FOTKA

3. Na rad prichádza Moruga Mučíto, ktorá sa pýši nasladnlou chuťou s paradajkovým základom a vyrábajú sa kedysi najpálivejšie chilli papričky. Väčšina z nás sa po ochutnaní okamžite chopila piva, pretože poriadna pálivosť sa tejto omáčke nezapre. Nadšenci pálivých jedál určite nepohrdnú.

FOTKA

4. Po menšej pauze otvárame omáčku Jolokia Mučíto, ktorá je opäť extrémne pálivá. Pretože sme na chuť chilli pomerne zvyknutí, neodraďuje nás to od testovania daľších omáčiek. Rozhodne ale nedoporučujeme vo veľkých dávkach, ústa vás bude páliť ešte niekoľko nasledujúcich minút.

FOTKA

5. Grilujeme daľšiu várku hovädzích steakov a zapisujeme naše dojmy, ktoré potom vyhodnotíme. Máme za sebou už polovicu „ochutnávky“ a  vrháme sa s nadšením na Habanero Mučíto, ktorá nás etiketne varuje, že je extra pálivá. Sme plní očakávania, habanero papričky majú ľahkú exotickú a veľmi pálivú chuť. Najväčší milovníci chilli si vyžívajú, zvyšok opäť zapíjajú pivom a zhodujú sa, že radšej zostanú u jemnejšej verzie.

FOTKA

6. To najlepšie sme si nechali nakoniec a otvárame v poradí poslednú omáčku Jalapeño Mučítoktorá je ľahko kyselá a chutí po našich obľúbených jalapeño papričkách. Výborne doplňuje chuť hovädzieho steaku, ktorý sme omáčkou jemne potreli. Pokiaľ hľadáte najlepšiu chilli omáčku, rozhodne vyskúšajte Jalapeño Mučíto. Nadchla nás natoľko, že sme sa o ňu pomali pobili a dali na gril ešte niekoľko daľších steakov. 

 

chilli-papričky

 

A KTORÉ CHILLI OMÁČKY BY SME VÁM DOPORIČILI?

Testovanie bolo skutočne náročné a zabralo nám to celé popoludnie. Všetci sme sa prejedli a nie všetkým po konzumácií tak veľkého množstva chilli bolo najlepšie. Záverečný verdikt znie takto: 

1) Jalapeño Mučíto: Poriadne ostrá omáčka, ktorá sa zo všetkých testovaných ku steakom hodí najviac. Dostala nás hlavne špecifická chuť jalapeño papričiek, ktoré milujeme, takže dávame 10 bodov z 10!

2.) Habanero Mučíto extra pálivá: Pretože to bolo tesné hlasovanie, hodnotíme túto omáčku ako druhú najlepšiu. Nadšenci pálivých jedál budú jasať, ostatným doporučujeme s mierou.

3.) Pálíto jemne pálivá: Chilli omáčka, ktorú zvládnu i slabšie povahy. Môžete ju navyše pridať do marinády pre ostrejšiu chuť. Vyhodnotili sme ju ako ideálnu na grilovanie s priateľmi, ktorím pálivé jedlá až tak nevadia.