Teľacie líčka: Čím je tento druh mäsa zaujímavý?

Tiež zbožňuje chuť teľacích líčok? Alebo skôr plánujete, že ich vyskúšate? Presvedčíme vás, že sú skutočne delikátne. Do prípravy teľacích líčok sa pustite čo najskôr!

 

Zázrak, ktorý sa rozpustí na jazyku

Teľacie líčka

Teľacie líčka majú pomerne krátke vlákna, a preto sa pri správnej príprave vo vašich ústach priamo rozplývajú. Ide vôbec o najjemnejší druh mäsa, ktorý je natoľko delikátny, že si ho hneď zamilujete. Iba si predstavte, ako sa kúsky mäsa priamo odlupujú od vidličky a tenké vrstvičky tuku dodávajú jedlu tú správnu chuť.

Líčka nie sú práve najlacnejšie - a tým skôr tie teľacie. Navyše si ich musíte u svojho mäsiara objednať vopred alebo si pre kvalitné mäso trošku zájsť ďalej. Ale v každom prípade sa to vyplatí.

Ako teľacia líčka spracovať

Základné pravidlo znie, že líčka sú najlepšie uležané. Dobre si ich vychutnáte až druhý deň - rovnako ako napríklad kvalitný guláš. S prípravou líčok sa teda nikam neponáhľajte. Vyplatí sa nechať ich v rúre či v hrnci aj niekoľko hodín. Nezaobíde sa bez vývaru, v ktorom sa majú teľacie líčka nechať dobre vydusiť.

Čo si z teľacích líčok pripraviť

Zamilujte si dokonalé ragú. Šťavnatú pochúťku povýšia kvalitné teľacie líčka na novú úroveň, s ktorou môžete hravo konkurovať najlepších podnikov v okolí :-). Pripravte si ich po burgunsku s červeným vínom a koreňovou zeleninou a tešte sa na dokonalý výsledok. Líčka sa skvele spájajú s kašou a vytvoria tak vynikajúci sviatočný obed.

Už sa vám zbiehajú slinky? Vôbec sa nedivíme. Na teľacích líčkach si zaručene pochutná celá rodina. Pripravte si ich cez víkend a užite si parádny gurmánsky zážitok.

TEĽACIE LÍČKA SO ZEMIAKOVOU KAŠOU

(4 porcie)

Ingrediencie:

800 g teľacích líčok, 100 ml hovädzieho vývaru, 50 ml oleja, 1 ks mrkva (+ 1/2 na ozdobu), 300 g ks zeler (+ 1/2 na ozdobu), 1 ks cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 vetvičky majoránky a pár lístkov do hotovej omáčky, 8 ks šampiónov nakrájaných na osminky, 300 ml červené víno, 2 lyžice kvalitného rajčinového pretlaku, 150 ml víno Marsala, 50 g masla nakrájaného na drobné kocky, 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňatky, soľ a čierne korenie podľa chuti, zemiaková kaša k podávaniu

Postup:

1. V rajnici rozpáľte olej a zprudka na ňom orestujte osolené a okorené teľacie líčka.

2. Akonáhle sú dohneda zo všetkých strán, vyberte ich von.

3. Do rajnice pridajte opäť trochu oleja, vložte nakrájanú zeleninu a orestujte ich dotmava. Ku konci pridajte cesnak a opečte ho. K základe pridajte pretlak, zalejte červeným vínom Marsala a varte, pokiaľ sa väčšina nevyvarí.

4. Potom pridajte líčka, hovädzí vývar a duste domäkka približne 4 hodiny (pokiaľ použijete tlakový hrniec, doba dusenia sa výrazne skráti). Akonáhle sú líčka mäkké, vyberte ich z hrnca a odložte ich na bok. Vzniknutú omáčku preceďte a následne ju zvarte na požadovanú hustotu. Pridajte vychladnuté na kocky nakrájané maslo, lístky majoránky a podľa chuti dochuťte soľou a čiernym korením. Líčka vráťte späť do omáčky a prehrejte.

5. Na panvici opečte šampióny spolu so zvyšnou mrkvou a zeleru. Potom všetko premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťkou.

6. Teľacie líčka podávajte s opečnou zeleninou a zemiakovou kašou.
Zdroj receptu: fresh.iprima.cz

ČO SA VÁM BUDE HODIŤ : 

doska-na-krajanie-wmf kucharsky-noz Extra panenský olivový olej Farchioni 1 l a panvica-na-smazenie-24-cm tlakovy-hrniec-4,5-l

Doska na krájanie WMF
64,99 €

Kuchársky nôž 20 cm Zwilling
45,99 €

Extra panenský olivový olej 1 l
9,99 €

Panvica na smaženie Prestige 24 cm
36,99 €

Tlakový hrniec WMF 4,5 l
149 €

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka