Ako správne vybrať tlakový hrniec?

Tlakový hrniec alebo papiňák, je skvelým pomocníkom v kuchyni. Vďaka nemu sú pokrmy nielen zdravé a chutné, ale hlavne rýchlo uvarené. Ale aj tak však mnoho z nás má k tlakovému hrncu nedôveru. Rovnako ako oheň je dobrý služobník, ale zlý pán, o tlakovom hrnci by sme to mohli povedať tiež ešte pred niekoľkými rokmi. Nehrozí vám žiadne nebezpečie, pokiaľ s hrncom budete nakladať podľa odporúčania výrobcu. Už sa teda navždy prestaňte papiňáku báť a zbierajte sladké plody jeho všestrannosti.

Články_header papinak sk

AKO FUNGUJE TLAKOVÝ HRNIEC?

Ako názov napovedá, tlakový alebo tiež parný hrniec, využíva k vareniu vlastnosti pary, ktoré pevne uzavrie veko tlakový hrniec neumožní mu utiecť von. Tento tlak a para uvarí a zjemní všetko okolo. V tlakovom hrnci môžete pripraviť takmer čokoľvek - od ryže a zemiakov až po cestoviny či celé kura.

PARA A TLAK

Tlakové hrnce slúžia ako alternatíva smaženia, pečenia alebo varenia. Tieto hlboké hrnce majú vzduchotesné veká, ktoré uzavrú teplo vo vnútri a nedovolia mu počas varenia uniknúť, čím sa vytvára veľké množstvo pary a tlaku, ktorý je vyvíjaný rovnomerne a na každý kúsok jedla vo vnútri hrnca. Keďže voda sa začne variť pri 100°C, teplota v tlakovom hrnci môže dosiahnuť viac ako 120°C. Na vytvorenie pary v hrnci je potrebné aspoň 1/4 kvapaliny.

VEĽKOSŤ

Tlakové hrnce sa líšia jednak veľkosťou, dizajnom, tak materiálovým spracovaním. Môžete si tak zaobstarať menší tlakový hrniec o objeme už od 2,5 litra až napríklad po viac ako 8 litrov. Pre rodinu sa hodí väčší tlakový hrniec, ale nie vždy je za potrebu variť vo veľkom a preto si môžete zaobstarať ako veľký, tak menší tlakový hrniec v sade s univerzálnou pokrievkou, ktorú môžete použiť ako na malý, tak na veľký hrniec. 

ABY BOLO ZA ČO CHYTIŤ

Tlakový hrniec by vám mal uľahčiť nielen varenie samotné, ale aj manipuláciu s ním. Plný hrniec je ťažký a akumuluje v sebe obrovský tlak a teplotu, preto by vám mala jeho rukoväť poskytovať maximálny komfort pri manipulácii, rovnako tak ako prítomné uši (rukoväte), aby ste mohli hrniec bezpečne premiestniť.

VARENIE V TLAKOVOM HRNCI

BEZPEČNOSŤ NA PRVOM MIESTE

    • Ešte pred tým, ako tlakový hrniec použijete úplne prvý krát, prečítajte si návod na jeho obsluhu a nepúšťajte k nemu osoby, ktoré nie sú s jeho použitím oboznámení.

    • Ak varíte v tlakovom hrnci, nepúšťajte do jeho blízkosti deti.

    • Nikdy neumiestňujte tlakový hrniec do rúry, teplota by poškodila držadlá, ventily a bezpečnostné zariadenie.

Nikdy neotvárajte tlakový hrniec násilím, skôr ako ho otvoríte, presvedčte sa, že tlak z hrnca už zmizol. 

AKO S HRNCOM ZACHÁDZAŤ

    • Tlakový hrniec by ste nemali nechávať dlho bez dozoru.

    • Tekutina z hrnca sa nesmie nikdy úplne odpariť, mohlo by totiž dôjsť k pripáleniu potravín a k poškodeniu hrnca.

    • Tlakový hrniec nikdy nenapĺňajte viac ako do 2/3 jeho objemu. Pokiaľ teda varíte potraviny, ktoré sa tepelnou úpravou rozpínajú, ako je napríklad ryža či bulgur, naplňte hrniec maximálne do polovice jeho objemu.

    • Hrniec udržiavajte podľa návodu, ale nikdy nezasahujte do jeho bezpečnostných zariadení.

    • Vyberajte si taký tlakový hrniec, ku ktorému sú náhradné diely jednoducho dostupné. Keďže je tlakový hrniec technicky spotrebný predmet, jeho súčiastky sa časom môžu opotrebiť a pri akomkoľvek znaku opotrebeniu ich musíte kvôli vlastnej bezpečnosti vymeniť.

    • Cez bezpečnostnú poistku nesmiete hrniec nikdy naplniť cez mierku, inak by mohlo dôjsť k príliš rýchlemu nárastu tlaku. Nepridávajte do tlakového hrnca ani príliš vňaťových byliniek, u nich existuje riziko, žeby mohli upchať otvory v poistke.

MATERIÁLY

Veľká väčšina tlakových hrncov je vyrobená z nerezovej ocele, ktorá ponúka perfektnú vodivosť a dlho tak udrží teplo vo vnútri hrnca, zatiaľ čo babičky a mamičky predtým používali tlakové hrnce z hliníka alebo zo smaltu. Súčasné tlakové hrnce majú silné steny a sendvičové dno, vďaka nemu sa pokrmy horšie pripaľujú. Plastové časti na hrnci sú vyrábané z vysoko odolného plastu, ktorý sa pri bežnom používaní nezničí (ak by ste hrniec a s plastovými dielmi vložili do rúry, tak áno). Bez problémov môžete tlakový hrniec bez pokrievky umývať v umývačke riadu.

VÝHODY TLAKOVÉHO HRNCA

MNOHOSTRANNÉ VYUŽITIE

    • Môžete v ňom pripravovať aj hlboko zmrazené potraviny.

    • Zaváranie. Pre zaváranie používajte hrnce o objemoch 6,5 až 8,5 l.

    • Výroba ovocných štiav.

    • Sterilizovanie. V tlakovom hrnci môžete rýchlo vysterilizovať kojenecké potreby.

    • Príprava viac jedál naraz. V hrnci môžete pripraviť ako mäso, tak napríklad prílohu, ktoré od seba navzájom oddelíte v nadstavci, pričom ako prvé sa bez nadstavca vloží do hrnca pokrm s najdlhšou dobou prípravy.

Výrobcovia kuchynských potrieb kladú dôraz na univerzalitu a preto je často ako riad na indukciu, tak na ostatné typy sporákov v jednom a tlakovom hrnci výnimkou.

ZACHOVÁVA CHUŤ A NUTRIČNÉ HODNOTY

Chuť, vôňa a nutričné hodnoty, ktoré sa postupne pri iných metódach varenia z jedla vytrácajú, ostávajú tak vďaka tlakovému hrncu v potravine. Vlhkosť z potraviny vďaka tesneniu z hrnca neunikajú, pri bežnom varení sa z jedla naopak vyparí. Aby bolo jedlo stále chutné, kuchári sú tak nútení stratenú chuť dodatočne pridávať silnými korenistými zmesami, aby sa vyhli kritickým rečiam, že jedlo je bez chuti. U tlakového hrnca naopak nie je potreba toľko koreniť, keďže si jedlo zachováva svoje prirodzené chute a vône. Nevyvára sa vďaka nemu ani toľko vitamínov a minerálov, ako pri iných metódach varenia. Keď ešte navyše použijete u tučnejšieho mäsa rošt, ktorý môže byť súčasťou niektorých tlakových hrncov, tuk odkvapká na dno nádoby a jedlo bude tak vďaka absencií tuku v mäse menej kalorické.

RÝCHLOSŤ PRÍPRAVY JEDÁL

Vďaka tlaku a pare, ktoré pracujú vo vnútri hrnca, je jedlo hotové o štvrtinu rýchlejšie, ako by ste varili jedlo konvenčnými metódami. Napríklad také čierne fazule, ktoré sa bežne varia 2 hodiny, sú v tlakovom hrnci uvarené za 10 - 12 minút. Hnedá ryža bude hotová za 20 minút namiesto 45 minút, zemiaky trvajú 6 minút namiesto štandardnej pol hodiny.

MÔŽETE UMÝVAŤ V UMÝVAČKE RIADU

Okrem pokrievky, rukoväti a tesnenia.

NEVÝHODY TLAKOVÉHO HRNCA

VYŠŠIA CENA

Cena skutočne kvalitných tlakových hrncov sa bežne pohybuje od 95 € po približne 279 €.
Investícia do kvality sa vám však vyplatí a mnohonásobne vráti.

NEBEZPEČIE OPARENIA

Pri neodbornej manipulácii hrozí nebezpečie silného opatrenia, preto pozorne čítajte príbalový leták.

AKO VYBRAŤ TLAKOVÝ HRNIEC?

Na trhu existuje množstvo značiek tlakových hrncov, avšak v závislosti nielen na našich skúsenostiach, ale aj skúsenostiach našich klientov vyberáme tieto tri značky hrncov, ktoré sa vám v praxi osvedčili najviac. Pokiaľ si budete chcieť vybrať skôr podľa priemeru či objemu, prehľadne sme ich pre vás rozdelili.

Vyberte si z naší rozmanité nabídky:

Tlakový hrnec Tefal Secure 5 Neo 22 cm 6 l
Tlakový hrniec Tefal Secure 5 Neo 22 cm 6 l
Zistiť viac
Tlakový hrnec Pression LTDSD6 Lamart 22 cm 6 l
Tlakový hrniec Pression LTDSD6 Lamart 22 cm 6 l
Zistiť viac
18835_woll-diamond-active-lite-ind-tlakovy-hrnec-20x11-5-cm-3l
Woll Diamond Active Lite Polotlakový hrniec
Zistiť viac
Tlakový hrnec Tefal Clipso Minut Easy 24 cm 6 l
Tlakový hrniec Tefal Clipso Minut Easy 24 cm 6 l
Zistiť viac
20906_tlakovy-hrnec-perfect-vitaste-wmf-6-5-l-1
Tlakový hrniec Perfect Premium WMF
Zistiť viac
 
 

 

TLAKOVÉ HRNCE OD WMF

WMF je značkou kuchynského vybavenia so 160 rokov starou tradíciou. Vo WMF kladú dôraz jednak na dokonalý dizajn, ale rovnako na funkciu. V roku 1862 firma poprvýkrát obdržala cenu na Svetovej výstave v Londýne a od tej doby sa pravidelne umiestňujú na stupňoch víťazov v rôznych súťažiach.

  • Všetky tlakové hrnce WMF sa vyrábajú z nerezovej vysoko leštenej ocele Cromargan®, ktorá je okrem iných veľmi jednoduchá na údržbu. Názov je odvodený od slov chróm (crom) a striebro (argentum). Cromargan® je registrovanou značkou WMF, ktorá je zliatinou zo 72 % z ocele, 18 % chromu (chróm zabraňuje hrdzaveniu) a 10 % nikel (vďaka niklu je povrch odolný voči kyselinám a dodáva lesk).

  • Špeciálne dno TransTherm® je univerzálna základňa pre všetky typy sporákov vrátane indukcie. TransTherm® veľmi rýchlo vstrebáva teplo a rovnomerne ho tak prenáša do jedla.

  • WMF poskytuje predĺženú trojročnú záruku na všetky tlakové hrnce. Dizajn tlakových hrncov je navrhnutý uznávanými dizajnérmi, ako je Jo. Laubnerem, Wolf Udo Wagner či Metz Kindler Produktdesign. Jedná sa skutočne o luxusnú záležitosť ako po stránke vizuálnej, tak funkčnej.

 

 AKÝ TEDA VYBRAŤ?

Máte pocit, že neviete aký papiňák nakoniec teda vybrať? Že sú všetky dobré? Že všetci výrobcovia kladú dôraz na kvalitu materiálu, bezpečnosť a zdravie varenia? To máte pravdu vo všetkých bodoch.

Záleží na vašom subjektívnom rozhodnutí, ktorá značka vám je sympatickejšia, či dávate prednosť nemeckej kvalite (WMF, WOLL). Pokiaľ ste puntičkári a záleží vám aj na dizajne, ocenenie za dizajnové spracovávanie zbierali značky WMF.

Pokiaľ sa vám zdajú ceny za tlakové hrnce príliš vysoké, majte na pamäti, že vám vydržia navždy, vždy niektorí výrobcovia ponúkajú mnohoročné či dokonca doživotnej záruke. Budete navyše sledovať ponuku na internete, pošťastí sa vám kúpiť tlakový hrniec v akcii a to za to stojí.