Ako si vybrať ten správny nôž

Tiež si pokladáte túto otázku a lámete si hlavu nad nepreberným množstvom nožov rôznych veľkostí, materiálov a účelov, ktoré poskytujú dnešní predajcovia? Nezúfajte! My vám pomôžeme vybrať ten správny nôž práve pre vás, tak aby vám v kuchyni neprekážal, ale naopak aby ste ho nepustili z ruky a aby vám uľahčoval každodennú prípravu pokrmov a plnil všetky vaše očakávania.

Ako SI VYBRAť Z VEľKÉHO MNOŽSTVa ZNAČiEK?

Na trhu si môžete vybrať nože od veľkého množstva výrobcov. Hovoríte si "Prečo mám do noža invenstovať, keď si môžem kúpiť nôž zo supermarketu za pár korún?" A ako dlho vám taký nôž obvykle vydrží? Neztupí sa vám rýchlo? Pracuje sa vám s ním jednoducho alebo nad krájaním strávite večnosť a potom už nemáte ani chuť do ďalšieho varenia? Ostrie je hneď poškrábané alebo dokonca hrdzavie? A rukoväť je nepohodlná alebo dokonca po čase upadne? Tak to sú lacné nože zo supermarketu.

srovnani nozu sk

My však vsádzame na kvalitu a dlhú životnosť. A tu vám zaručene poskytnú prední výrobcovia riadu a kuchynských potrieb ako sú Fiskars, Raymond Blanc, Prestige a WMF. To sú odborníci, ktorí majú s výrobou nožov dlhoročné skúsenosti a svoje výrobky za tie roky praxe doviedli k dokonalosti. S nimi sa nemusíte báť, žeby sa vám nôž zničil alebo žeby ste mali problém čokoľvek nakrájať. Naším tipom je rozhodne značka WMF, keďže ich nože sú ručne kované majstrami nožiarmi z jedného kusu prvotriednej nerezovej ocele. Následne lasérom vybrúsené a chladené ľadom. Vyznačujú sa extrémnou odolnosťou, neobyčajnou pevnosťou a sú prakticky nezničeiteľné. S týmito nožmi nakrájate všetko pohodlne bez sebamenšej námahy. Sú totiž ostré ako britva aporadí si ako s tou najtvrdšou šupkou, tak s jemným rybacím mäsom či mäkkým ovocím. Stačí iba pár ladných pohybov a všetko máte v okamžiku nakrájané presne tak, ako ste si priali.

00_WMF-Messer_1500x1000px_3

 

ROZDiel MEdZI KERAMICKÝM A NEREZOVÝM NOŽoM?

Rozdiel medzi nerezovým a keramickým nožom poznáte na prvý pohľad, pretože nože nerezové sa lesknú už z diaľky, ale keramické nože sú matné. Ale to je iba otázka vkusu. Tým najdôležitejším faktom je, že keramické nože pri krájaní zachovajú v ovocí a zelenine vitamíny. To ocenia predovšetkým maminky, ktoré pripravujú zeleninové pokrmy pre svoje deti, ale aj všetci priaznivci zdravého životného štýlu. U nás si môžete vybrať keramické nože značky Prestige rôznych veľkostí, ktoré sú skutočne kvalitné a sú vybavené praktickou krytku pre bezpečné skladovanie. Keramická čepeľ je navyše veľmi pevná a odolná a nôž vám teda bude dlho spoľahlivo slúžiť. Keramické nože môžete umývať v umývačke riadu, a nemusíte sa obávať, že sa vám poškrábajú.

Ďalej potom máme rôzne druhy nožov na zeleninu a ovocie medzi, ktoré patria nože okrajovanie a lúpacie,vďaka nim sa vám budú plody jednoducho zbavovať mäkkej a tvrdej šupky. Menej známi vyzerzávací nôž ocenia kreatívni kuchári a kuchárky, ktorí chcú pripravovať blézkemu jedlý darček či neobvyklú dekoráciu na záhradnú párty. No a nož na pečivo, ten pozná každý. Tento nôž má vrúbkované ostrie a umožní vám nakrájať ešte teplý chlieb aj s tou najchrumkavejšou kôrkou, bez toho aby sa porušila nadýchaná štruktúra striedky. Nakrájate s ním každý chlieb na úhladné krajce, ale môžete ho použiť na rôzne druhy pečiva. Samozrejme môžete voliť aj celé sady nožov, ktoré bývajú dodávané v praktických drevených či nerezových stojánoch, vďaka nim sa čepele navzájom nedotýkajú a nože v bloku máte neustále po ruke.

00_WMF-Messer_1500x1000px_4

Nerezové nože sa vyznačujú extrémnou odolnosťou, neobyčajnou pevnosťou a veľkou ostrosťou. Sú vhodné predovšetkým na mäso, ale môžete s nimi krájať aj zeleninu, ovocie, bylinky, proste všetko, čo vás napadne. Na výber máte zo širokej ponuky nožov Fiskars, nožov Raymond Blanc, ale my doporučujeme, ako ste čítali vyššie nože značky WMF. A pokiaľ vám radi  vkuchi pomáhajú deti, máme aj nože detské od výrobcu Tojiro, ktoré sú vybavené zaoblenou špičkou a predĺženou záštitou pre bezpečné zachádzanie.

AKÝ JE ROZDieL MEdZI KUCHYnSKÝM A KUCHárSKyM NOŽoM?

To je snáď tá najčastejšia otázka a my vám dáme okamžitú odpoveď. Kuchynský nôž je v podstate obecné označenie nožov používaných v bežnej kuchyni. Ale kuchársky nôž značí, že sa jedná o profesionálny nôž používaný nielen v domácnostiach, ale tiež šéfkuchármi v špičkových reštaurácií. Prečo by ste si mali kupovať bežný nôž, keď môžete krájať ako špičkoví kuchári z vyhlásených reštaurácií?

UNIVERZÁLNe NOŽE A NOŽE So šPECIÁLNou FUNKCiou

Ako sa vyznať vo všetkých tých rôznych funkciách nožov? Tu je jednoduché vodítko. Univerzálny nôž môžete používať na všetko, či sa už jedná o mäso, zeleninu, ovocie i bylinky. Stačí si vybrať vhodnú veľkosť. Nôž na mäso má väčšinou väčšiu dĺžku čepele a môže mať aj špeciálne zameranie. Filetovací nôž vám napríklad uľahčí porcovanie rýb a krásne s ním oddelíte jemné rybacie mäso od kože. Špikovací nôž využijete pri špikovaní mäsa slaninou. Vykosťovací nôž vám pomôže pri zbavovaní mäsa kostí a sekáčik zasa pomôže pri sekaní mäsa vrátane kostí. Je iba na vás, ako často danú činnosťou robíte a či sa vám vyplatí funkčný pomocník alebo ostatnene u univerzálnej klasiky.

Ďalej potom máme rôzne nože na zeleninu a ovocie, medz ktoré patrí okrem iného nôž okrajovací a lúpací, vďaka nim sa vám budú plody jednoducho zbavovať mäkkej a tvrdej šupky. MEnej známi vyzerazávací nôž ocenia kreatívni kuchári a kuchárky, ktorá chcú pripravovať blízkemu jedlý darček či neobvyklú dekoráciu na záhradnú párty. No a nôž na 

ále pak máme různé druhy nožů na zeleninu a ovoce, mezi které patří mimo jiné nože okrajovací a loupací, díky nimž se vám budou plody snadno zbavovat měkké i tvrdé slupky. Méně známý vyřezávací nůž ocení kreativní kuchaři a kuchařky, kteří chtějí připravit blízkému jedlý dárek či neobvyklou dekoraci na zahradní párty. No a nůž na pečivo, ten snad zná každý. Tento nůž má vroubkované ostří a umožní vám nakrájet ještě teplý chléb i s tou nejkřupavější kůrkou, aniž by se porušila nadýchaná struktura střídky. Nakrájíte s ním každý chléb na úhledné krajíce, ale můžete jej použít na různé druhy pečiva a třeba i na porcování buchty. Samozřejmě můžete volit i celé sady nožů, které bývají dodávány v praktických dřevěných či nerezových stojanech, díky nimž se čepele navzájem nedotýkají a nože v bloku máte neustále po ruce. 

 FOTO

 ROZMER A RUKOVÄŤ

Rozmer noža, respektíve dĺžku čepele vždy voľte podľa účelu, ku ktorému nôž budete najčastejšie používať. Dĺžka čepele okolo 15 - 20 cm sa hodí na krájanie mäsa a veľkých kusov ovocia a zeleniny. Ostrie dlhé okolo 7 - 10 cm je naopak ideálne na porcovanie menších surovín, byliniek alebo na okrajovanie. Rukoväť môžete voliť najčastejšie, medzi nerezovú a plastovú podľa toho, ktorá sa vám bude lepšie držať a ktorá vám lepšie padne do ruky.

BRÚSENIE NOŽOV

Aj ten najkvalitnejší nôž sa vám častým používaním raz otupí. A preto pre vás máme kvalitné brúsky a ocieľky. Ako brúska, tak ocieľka predĺži životnosť vášho noža a zaistí, aby váš nôž bol stále tak ostrý ako na začiatku. Viac o brúsení nožov si pre vás pripravíme v ďalšom článku.

Veríme, že sa vám s naším návodom bude vyberať nôž jednoduchšie a že si u nás vyberiete ten pravý.