4 tipy pre výber správneho noža

noze clanek uvodni fotka sk

Nôž je základ kuchyne. Ako vybrať ten správny? Máloktorý kuchynský nástroj používame tak často ako práve nôž. Ako sami viete, iba s jedným si nevystačíte. Základná zostava nožov je bezpochyby predpokladom každej správnej vybavenej kuchyne a polovica úspechov v príprave pokrmov. Kuchynské nože sa delia na kuchárske nože, nože univerzálne, účelovo konštruované, špeciálne nože na pečivo, zeleninu aj mäsa, nože s hladkým ostrím, zakončenou špičkou, nerezové, oceľové, keramické nože, japonské, vrúbkované, steakové, malé, veľké. Kto by sa v tom vyznal? My áno a vy tiež! Stačí sa pozrieť na naše tipy a z nekonečnej ponuky nožov určite vyberiete ten pravý alebo vám padne do oka hneď celá sada nožov.

Hlavne správny rez!

Pošlite na nákup noža zvlášť muža a zvlášť ženu. Viete, aký kto prinesie? Dovolíme si tvrdiť, že mužská časť si vyberie krásny, veľký, poriadne ťažký a ostrý kúsok. Čím ťažší a ostrejší, tým lepšie. Žena prinesie malý, tenký nožík na zeleninu, v domnení, že s ním zvládne naporciovať celé kura. A svet sa div, že miesto mäsa občas prikrojí aj svoj prst. Príčinou kuchynského zranenia však nie sú nešikovné ruky, ale neprávne zvolený a k tomu tupý nôž. Musíte sa neho tlačiť veľkou silou, aby krájal a tak hrozí, že zo suroviny zíde a porežete sa. Nie nadarmo sa tvrdí, že s ostrým nožom je nebezpečie úrazu menšie ako s tupým, reže presne a bezpečne s nepatrnou silou. Ide tiež o to, aby nôž vydržal ostrý čo najdlhšie a vynaložená investícia sa vám vrátila, nielen v dostatočne potešení pri príprave pokrmov, ale tiež v dlhej životnosti. Keď si totiž dobre vyberiete, nože vám budú slúžiť celý život.

TIP: Pokiaľ ide o úraz spôsobený nožom, záleží tiež na druho ostria. Hladké ostrie spôsobí hladký rez, ktorý sa rýchlo hojí. Ale vrúbkované ostrie, ktoré sa mimochodom hodí na krájanie mäkkého ovocia a zeleniny so šupkou alebo pečiva, spôsobí zubatý rez, ktorý sa horšie hojí.

Ako sa pozná ten vyvolený

Na prvý pohľad je obtiažne poznať, či bude nôž dobre rezať a hlavne tiež, ako dlho mu to vydrží. Bohužiaľ nie je možné vyrobiť kvalitný nôž, za pár korún, ale s každodenným používaním vás to určite nebude mrzieť. Pokiaľ to s nožmi myslíte vážne, mali by ste sa pri nákupe zamerať na dve základné otázky. Z čoho, ale tiež, je vyrobená čepeľ a rukoväť alebo obložená časť noža. To sú dva základné kritéria, ktoré o noži veľa napovie. Čepeľ by mala byť vyrobená z nerezovej ocele, aby sme zabránili výskytu korózie a nôž dlho vydržal. Dopomáhajú k tomu rôzne prímesi, predovšetkým chróm, ktorý má ešte jednu užitočnú vlastnosť. Dokáže zmeniť tvrdosť ocele, pre nôž je najdôležitejší znak kvality a trvanlivosť. Určuje predovšetkým schopnosť udržať nôž ostrý a možnosť ho opätovne nabrúsiť. Kvalitné oceľové ostrie poznáte tiež podľa vzhľadu, je lesklý, tmavší a má hladký povrch.

TIP: Vyberajte nože aj podľa HRC teda stupňov tvrdosti podľa Rockwella. Čím je oceľ tvrdšia, tým horšie ide nôž naostriť, čepeľ je krehšia, ale zároveň má dlhšiu životnosť. Tvrdosť kvalitných kuchynský nožov by mala byť v rozpätí 52 až 56 HRC. Japonské nože z damascenskej ocele majú cez 60 HRC a moderné nožiarske ocele dosahujú aj 64 až 68 HRC.

TIP: Keramické nože vďaka vysokej stabilite materiálu neuvoľňujú kovovú chuť bežne spôsobenú krájaním kyslého ovocia a zeleniny. A navyše pri krájaní zachovávajú v ingredienciách maximum vitamínov a zdraviu prospešných látok. 

nerezové nože

Nerezové nože sú odolné proti korózii a majú dlhú životnosť.

Obložená časť noža býva zvyčajne vyrobená z dreva, plastu alebo kovu. Z hygienického hľadiska by mala byť vyrobená tak, aby sa v nej neukladali nečistoty. To poznáme podľa kvality spracovania spojenej čepele a črienky. Ide o to, aby boli pevne spojené a tak sa zabránilo prípadnému nežiadúcemu znečisteniu. Ďalej by mala byť príjemná a ergonomická. Pri nákupe noža odporúčame vziať držadlo do ruky a vyskúšať, či dobre sedí. Väčšina moderne balených nožov to umožňuje, bez toho aby bolo nutné poškodiť obal. Všímajte si tvar držadla, to bráni skĺznutiu ruky na čepeľ a ostria. Jej tvar býva konštruovaná v závislosti na účele používania. 

Z hľadiska bezpečnosti by mal nôž spĺňať tiež niekoľko základných kritérií. Pokiaľ ho položíme na podložku, mala by špička noža smerovať mierne dolu a rovno si tiež všimnite, či sa ostrie postupne zužuje. Pokiaľ áno, je to známka kvality. Menej dôležité je, aby nôž bol dobre vyvážený. Jedine tak sa s ním bude príjemne pracovať a pre vás bude užitočným bezpečným nástrojom.

Používanie noža

Aby ostal nôž čo najdlhšie ostrý a samotné ostrie bez poškodenia, je dobré dodržiavať niektoré základné pravidlá. V prvom rade je to správne používania noža - tj. používania na činnosť, pre ktorú je určený. Použitie noža na „všetko“ mu na ostrosti a dlhovekosti nepridá, preto by vo vašej výbave malo byť aspoň niekoľko druhov nožov. Najčastejšie využijete tri typy: univerzálny kuchársky nôž s klasickým tvarom, stredný či väčšiu veľkosť, malý na okrajovanie zeleniny, najlepšie s ohnutou čepeľou a nôž na pečivo so širokou čepeľou a vrúbkovaným ostrím. 

Pamätajte tiež na dobrú podložku pri rezaní a krájaní. Najmä sklené podložky (aj keď sú veľmi hygienické) nože veľmi rýchlo z tupia, preto odporúčame používať skôr drevené dosky na krájanie, ktoré sú k čepeliam nožov šetrnejšie alebo plastové dosky, ktoré nechytajú pachy ani chute. Nezabudnite ani na pravidelné brúsenie brúskou alebo ocieľkou, ktoré vám bude udržiavať nôž pripravený a paradoxne aj bezpečný.

ocielka na nože

Pravidelná údržba ostria noža ocieľkou alebo brúskou zaistí neustálu ostrosť noža.

Nechcenému otupeniu zabránite, keď budete nože správne skladovať. Najpraktickejšie je ukladanie nožov do dreveného bloku alebo na magnetické držiaky. Pokiaľ ich uložíte voľno do zásuvky, spoločne s ďalšími predmetmi, na ostrie zaútočí mnoho nežiadúcich predmetov a účinnosť tohto šikovného pomocníka bude znehodnotená. Nože v bloku sú uskladnené tak, že sa ich čepele vzájomne nedotýkajú a tak sa neotupia. Sada nožov v bloku je praktická aj z hľadiska toho, že máte nože neustále po ruke. Stojan na nože je možné dokúpiť v rôznych farbách i materiáloch.

Pretože výrobcovia píšu, že ich nože nie sú vhodné do umývačky riadu. Nie, žeby oceli vadila vysoká teplota, s tou by si poradila, ale zásadnejším problémom je vplyv chemického pôsobenia umývacích prostriedkov a môže tak dochádzať k mikrokorózii, ktorá narušuje vzhľad a štruktúru kovu. Keď už do umývačky, tak ich skončení procesu umývania dosušte. Ďaleko praktickejšie a bezpečnejšie je nôž ihneď po použití opláchnuť teplou vodou, osušiť ho a uložiť späť do bloku alebo na magnetickú lištu.

Ktoré nože, by vám nemali chýbať vo výbave

next Kuchársky nôž kucharsky nuz 1

Neodmysliteľná výbava každej kuchyne. Prečo sa nazýva kuchársky a nie kuchynský je jasné hneď po krátkej úvahe. Kuchársky nôž je konštruovaný ako základný a univerzálny nástroj kuchára. Má klasický tvar, strednú či väčšiu veľkosť a univerzálne zameranie. Tento nôž môžete poznať aj pod názvom „nôž šéfkuchára“. Pre domáce použitie by mal byť 15 až 25 cm dlhý.

next Mäsiarsky nôž a nôž na mäso noz na maso 4

Je určený pre spracovanie mäsa. Jedná sa o masívnejší nôž so širokou a dlhou čepeľou. Zaobstarať ho môžete od najmenšieho prevedenia, kedy je jeho dĺžka 14 cm až do najväčšieho s 20 cm. Jeho výhodou je, že pri porciovaní mäsa zviera ostrí väčší uhol a preto mäsiarske nože majú pevnejšiu čepeľ a lepšiu manipulačnú dispozíciu. Väčšia pevnosť čepele je tu aj preto, že pri spracovaní mäsa tu dochádza ku styku s kosťami, chrupavkami a pod. Nôž na mäso potom využijete pri porciovaní a krájaní mäsa alebo tiež pri jeho špikovaní.

next Filetovací nôž filetovaci noz 2

Špeciálny nôž s úzkou čepeľou dlhou približne 20 cm, ktorá je prispôsobená pre jednoduché filetovanie rýb. Tento nôž vám umožní pohodlne oddeliť kožu od jemného rybieho mäsa, bez toho aby sa porušila jeho štruktúra a bez zbytočných strát. Jednoducho s ním nakrájate celú rybu na jednotlivé porcie a oddelíte mäso od kostí.

next Nôž na pečivo noz na chlieb 2

Je dlhý až 25 cm, so šírkou čepele s vrúbkovaným ostrím. Taký nôž je v každej domácnosti potreba. Vždy ako inak by sa jednoducho dali krájať tie výborne chrumkavé bagety a čerstvý domáci chlieb? Už žiadny boj s tupým nožom, vďaka kvalitnému spracovaniu a použitej nerezovej ocele, budete krájať aj teplé pečivo jednoducho a čisto.

next Na zeleninu noz na zeleninu 3

V modernej zdravej kuchyni sa stále častejšie pripravujú zeleninové jedlá a tak ani tento nôž by vám nemal chýbať doma. Máva ohnutú čepeľ a preto je ideálny pre okrajovanie menších kúskov zeleniny alebo ovocia. Lúpací nôž má rovné ostrie a okrajovací nôž so zahnutou špičkou je ideálny aj pre vykrajovanie kazov z ovocia a zeleniny.

 

next Nôž na syr noz na syr

Pre krájanie syra je najlepším pomocníkom nôž k tomu určený. Nože na syr sú vybavené špeciálnou tvarovanou čepeľou s otvormi, vďaka nim sa vám nakrájaný syr neprilepí na čepeľ. Mali by tiež byť vrúbkované tak, aby ostrie jednoducho prešlo syrom a nezdeformoval ho. Špička noža býva zdvojená, aby sa jej dal syr jednoducho nabrať.

TIP: Existuje aj špeciálna škrabka na syr, ktorou nakrájate napríklad parmezán na perfektné hoblinky, ktorými posypete napríklad Ceasar šalát alebo pravé talianske rizoto.

next Japonský nôž tzv. Santoku santoku

Sushi, ryža, rezance, kačica, surové ryby, krevety, riasy,... Čo vám to iba tak pripomína? Áno, japonskú kuchyňu, ku ktorej rovnako neodmysliteľne patria aj špeciálne nože, ktoré na prvý pohľad poznáte. Mávajú vysokú čepeľ a dlhé ostrie. Pohodlne s ním nakrájate zeleninu, ovocie, mäso alebo nasekáte bylinky. Vzhľadom trochu pripomínajú sekáčik na mäso.

next Steakový nôž steakovy noz a

Ku každému správnemu steaku, patrí tiež ostrí steakový nôž, ktorý môže mať hladké, ale aj vlnité ostrie. Dôležité je, aby mal ostrú špičku, ktorá krásne prenikne do mäsa, neporuší štruktúru mäsa a poradí si aj z tuhšími vláknami.