10 základných druhov korenia, ktoré nesmú v kuchyni chýbať

Korenie je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Ich jedinou rolou však nie je iba dochutenie pokrmov, majú skvelé účinky tiež na organizmus. Každé korenie má svoju špecifickú chuť a farbu a je vyrobené z čerstvých alebo sušených rastlín.

Články_header koreni SK

Krátko z histórie korenia

História korenia siaha až do mladšej doby kamennej, v archeologických nálezoch z tohto obdobia bola v obydliach objavená rasca. Písomné zmienky o užívania korenia siahajú do 3. tisícročia pred naším letopočtom a pochádza z Číny. V staroegyptských receptoch je možné nájsť rôzne druhy korenia (napr. šafrán, rasca alebo aníz). Starí Indovia zase používali kardamon, kurkumu alebo škoricu.

Obchod s korením bol po niekoľkých storočiach zdrojom bohatstva a moci. Čo sa týka produkcie korenia, najzvýznamnejšími krajinami bola India, Čína a Indonézia. Práve korenie bolo motiváciou moreplavcom pre hľadanie nových ciest do vzdialenej Indie. Grécko-rímski lekári a filozofovia používali korenie pre ich liečivé účinky už okolo roku 500 pred našim letopočtom.

3 typy korenia podľa formy

  • celé korenie - vo vnútri si uchová svoju vôňu a chuť, po umletí sa vôňa aj chuť ešte umocní a rozvinie
  • mleté korenie - je dôležité, aby ste korenie spotrebovali čo najskôr po otvorení pôvodného obalu. Vždy obal dôkladne uzatvorte, skvele poslúžia špeciálne spony uzavreniu sáčku korenia alebo kancelárske klipy. Pokiaľ nechcete skladovať korenie v pôvodných obaloch, zaobstarajte si praktickú sadu sklenených koreničiek, ktorá bude skvelým doplnkom vašej kuchyne.
  • zmesi korenia - obsahujú vždy viac druhov korenia. Najčasjtešie ich zoženiete pripravené pre konkrétne druhy jedál. Zoženiete tak zmes korenia na guláš, na grilovanie, ryby, mäso, alebo napríkklad zmes korenia na punč či varené víno. 

 

Celé korenie Mleté korenie Zmesi korenia
Výhody dlhšia trvanlivosť môže byť použité okamžite rýchlosť použitia
Nevýhody  je potreba ešte umlieť 
 alebo nadrtiť
vôňa a chuť skoro vyprchá použitie iba na konkrétny pokrm

 

10 základných druhov korenia, ktoré nesmú vo vašej kuchyni chýbať

Rasca

Rasca je jedno z najstarších korení používaných v Európe. Sú to sušené semená rasci lúčnej, teda rastliny, ktorá dorastá do výšky asi jedného metra a pestuje sa snáď vo všetkých krajinách strednej Európy, ale aj inde vo svete. Rasca sa používa ako celá, tak mletá. Chuť rasci je horká a aromatická.

Rasca je nenahraditeľnou zložkou chleba a ďalších druhov pečiva. Používa sa tiež do rôznych polievok, šalátov, pridávame ju tiež k vareným zemiakom, pokrmom z húb, na dusenú kapustu, na pečené zemiaky a obecne pokrmy zo zemiakov, pri nakladaní kapusty a konzervovaní potravín.

Rasca odstraňuje plynatosť a nadúvanie, podporuje trávenie, podporuje krvotvorbu, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Toto korenie má močopudné účinky. Pri problémoch s trávením, plynatosti či bolesti brucha pomáha čaj z rasci. Rasca je tiež bohatým zdrojom železa, ktorého má ľudské telo spravidla nedostatok.

Rozdiel medzi rascou lúčnou (vľavo) a rímskou rascou (vpravo) je najmä vo farbe.kmin

Rímska rasca

Rímska rasca nie je to isté čo klasická rasca, ktorú dávame do zemiakov. Rímska rasca je o niečo drobnejšia, svetlejšia, má inú chuť a výraznejšiu arómu. Chuť rímskej rasci je horká a intenzívna, a tak sa to s jeho množstvom nesmie preháňať. Rímskej rasci sa tiež vraví kumín.

Rímska rasca je neoddeliteľnou súčasťou arabskej a indickej kuchyne, používa sa najmä do zeleninových pokrmov, polievok, ryže či strukovín. Toto korenie sa pridáva tiež do kari. Rímsku rascu je možné využiť celú alebo mletú, pričom mletá si zachová svoju chuť a vôňu zhruba po dobu 2 mesiacov.

Rímska rasca podporuje chudnutie, znižuje riziko srdcových ochorení, uľavuje od zažívacích problémov, podporuje imunitu a má dobrý vplyv tiež na pamäť. Rovnako ako klasická rasca je aj rímska bohatá na železo.

Čierne korenie

Pepr

Čierne korenie je spolu so soľou alfou a omegou každej kuchyne. Existuje niekoľko druhov korenia, najznámejším a najpoužívanejším korením je to čierne. Čierne korenie je plod piepra, ktorý ešte nie je celkom zrelý, nechá sa zapariť a následne sa suší na slnku, pokiaľ nemá tmavú šupku. Ďalej určite poznáte biele korenie. Tento druh korenia sa získava už z celkom zrelého plodu piepra. Ten sa namáča, lúpe a následne vysuší. Má výraznejšiu, ale nie toľko pálčivú chuť ako čierne korenie. Zelené korenie je získavané z nezrelých plodov piepra, ktoré sa usušia či zmrazia. Červené korenie sú vlastne úplne zrelé plody piepra.

Každý druh má trochu iné využitie v kuchyni. Čierne korenie sa najviac hodí do omáčok, polievok a k tmavému mäsu. Biele korenie je vhodné do svetlých omáčok, svetlých krémových polievok, k rybám a hydinovému mäsu. Ten zelený býva využívaný najmä pri príprave steakov či paštét. Červené korenie sa hodí do rôznych marinád a omáčok k steakom.

Korenie má skvelé účinky tiež na zdravie. Urýchľuje metabolizmus a tým prispieva k lepšiemu spaľovaniu tukov. Pomáha pri nadúvaniu a črevných ťažkostiach. Stimuluje srdcovú činnosť a slúži tiež ako detoxikant. Korenie je tiež  považované za prírodné afrodiziakum.

 

Na našom e-shope nájdete napríklad kvalitné čierne korenie značky TRS Kúpiť
a tiež skvelé mlynčeky na korenie rôznych značiek Kúpiť

 

TIP: Pripravte si korenistú omáčku k steakom podľa nášho receptu.

Bobkový list

Bobkovy list

Bobkový list vavrínu pravého, ktorý je pestovaný prevažne v Stredomorí. Má špecifickú korenistú chuť. V kuchyni bobkový list používame najčastejšie sušený, sušením sa jeho chuť ešte zvýrazní.

Bobkový list sa používa prevažne vo francúzskej a stredomorskej kuchyni. Hodí sa najmä do omáčok, polievok, k mäsu či rybám a pri zaváraní zeleniny. Z listov sa dá pripraviť aj čaj, ktorý pomáha riediť krv a znižovať hladinu cukru v krvi. Tento čaj však nesmiete vypiť väčšie množstvo naraz, aby ste svojmu zdraviu skôr neuškodili. Stačí ho zhruba 50 ml.

Tiež má bobkový list pozitívne účinky na ľudský organizmus. Má protizápalové účinky, znižuje hladinu krvného cukru, detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, zamedzuje tvorbu krvných zrazenín a upokojuje nervový systém. Tieto účinky si bobkový list zachová aj po usušení.

U nás v eshope zaobstaráte bobkový list za super cenu 2,19 €. Kúpiť

Škorica

Skorice

Škorica je jedným z najrozšírenejších a najobľúbenejších korení. Je to kôra stromu škoricovníka, ktorá sa suší a balí do závitkov. Tento strom je najviac pestovaný na Srí Lanke, ale tiež v Indii alebo na Seychelách. Najviac známi je škoricovník čínsky a škoricovník cejlónsky. Škorica z cejlónskeho škoricovníka je vzácnejšia a kvalitnejšia.

Charakteristická výrazná chuť a vôňa sa hodí k príprave sladkých dezertov, ale tiež ázijských, juhoamerických alebo arabských jedál. Škorica je veľmi obľúbená v zimnom období. Je veľmi aromatická a pri varení skvele prevonia celý byt. Škorica nesmie chýbať v jablkovej štrúdle. 

Škorica má skvelé účinky na ľudské zdravie. Urýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, pomáha pri nachladnutí, má antibiotické účinky, podporuje trávenie, podporuje funkciu mozgu a znižuje hladinu cukru v krvi.

V našom eshope zaobstaráte ako mletú Kúpiť tak celú škoricu Kúpiť

 

TIP: Pripravte si škoricový liek proti nachladnutiu. Zmiešajte lyžicu medu, malú lyžičku citrónovej šťavy a malú lyžičku mletej škorice. Nechajte pár minút odstáť. Túto umes konzumujte 2 x denne a do pár dní bude nachladnutie preč.

Chilli korenie

 alt=

Chilli korenie je vyrábané z chilli papričiek rôznych odrôd a stupňov pálivosti. Chilli paprička je všeobecný názov, existuje totiž veľké množstvo druhov chilli a každoročne pribúdajú ďalšie druhy. Pálivosť chilli papričiek má na svedomie látka nazývaná kapsaicín, tá vyvoláva pocit pálenia v každom tkanive, s ktorou prídu do styku. Preto si vždy po kontakte s chilli papričkami starostlivo umyte ruky.

Využitie chilli papričiek v kuchyni je veľmi široké a rozmanité. Používa sa do omáčok, k mäsu, do polievok a k veľa iným jedlám.  Obecne je známe, že čím je chilli paprička menšia, tým pálivejšiu chuť má. Chilli papričky by sme mali pridávať do jedla až na koniec, čím dlhšie sa totiž varia, tým sú pálivejšie.

Chilli je výborným pomocníkom pri nádche a nachladnutiu, ostrá pálivosť skvele uľavuje od upchaného nosu a dutín. Chilli papričky majú silné antiseptické antibiotické účinky, detoxikujú organizmus a podporujú imunitu. Chilli papričky sú tiež známe ako afrodiziakum a ich konzumácia uvoľňuje tiež hormón šťastia.

V ponuke Chefshope nájdete široký výber chilli korenia Kúpiť

 

TIP: Pokiaľ ste to prehnali s chilli, vyslobodiť vás môže čokoľvek čo obsahuje tuky alebo alkohol. Môžete teda pálivý pokrm zajesť jogurtom alebo zapiť menším množstvom alkoholu. Nesnažte sa oheň v ústach uhasiť vodou, bude vás to páliť viac ako predtým.

Kajenské korenie

Kajensky_pepr

Špeciálnu odrodou chilli papričiek je kajenské korenie. Táto odroda pochádza z Južnej Ameriky a jej názov je odvodený od mesta Cayenne, pretože práve v jeho okolí sa pestovala. Nejedná sa teda o korenie ako také, ale o chilli papričku za týmto ustáleným názvom stojí zlý preklad zo slova "pepper", čo je korenie, ale aj paprička.

Toto korenie je typické pre mexickú kuchyňu, je ideálne pre prípravu typického Chilli con carne. Hodí sa k mäsa, rybám aj morským plodom. Dodá jedlu ostrú chuť, ale pri jeho používaní buďte opatrní. Toto korenie totiž dosahuje pálivosť medzi 30 000 a 50 000 SHU, čo je pomerne silné.

Kajenské korenie je dobrým pomocníkom pri chudnutí, znižuje totiž chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus. Obsahuje látku kapsaicín, ktorá pomáha tlmiť bolesť. Ďalším významným účinkom tohto korenia je jeho pozitívny vplyv na ľudskú psychiku, zlepšuje náladu a pôsobí ako prírodné antidepresívum. Kajenské korenie pôsobí proti chrípke a nachladnutiu a podporuje detoxikáciu tela. 

 

Kajenské korenie u nás kúpite v dvoch veľkostiach 133 g a 13 ml

Indian_Spices

Klinček

HrebicekKlinček je korenie, ktoré vzniká usušením púčika rastliny klinčekovca voňavého. Klinček má aromatickú vôňu a nasladlú až horkú chuť. Odporúčame ho čerstvo namlieť alebo nadrviť tesne pred použitím, pretože po umletí svoju vôňu pomerne rýchlo stráca. Klinček pochádza z Indonézie.

Využitie klinčeka v kuchyni je veľmi široké, hodí sa ako do slaných, tak do sladkých jedál, je tiež neoddeliteľnou súčasťou vareného vína. Toto korenie je tiež súčasťou rôznych zmesí korenia (napr. garam masala, zmes piatich korení atď.). Klinček je neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov, ako napríklad sviečková na smotane, zverina alebo jablkový kompót.

Vďaka svojim skvelým účinkom na zdravie bol klinček v minulosti cenený zlatom. Klinček uľavuje o bolesti zubov a ďasien, ale tiež od bolesti kĺbov. Poslúži tiež k dezinfekcii alebo upokojeniu žalúdka. Klinček primiešaný do mlieka slúži ako prírodné afrodiziakum.

Klinček celý kúpite u nás v Chefshope iba za 2,99 €  Kúpiť

 

Tip: Pripravte si tinktúru pre výplach ústnej dutiny pri bolesti zubov a paradontóze. Do pol litra liehu naložte 10 g klinčekov a 1/2 celej škorice. Nechajte 14 dní lúhovať, potom preceďte a používajte 2 x denne na vyplachovanie ústnej dutiny.

 

Šafrán

Safran

Určite poznáte znáte príslovie "málo ako šafránu", ktoré sa používa preto, že šafrán je dosť drahý a tiež ho k ochuteniu pokrmu stačí iba veľmi malé množstvo. Drahý je najmä preto, že sa doteraz nepodarilo vymyslieť iný spôsob zberu šafránu ako ručný zber. Šafrán je vlastne sušené blizny z rastliny nazývané šafrán siaty alebo krosu siaty. Zo 100 000 blizen sa získava iba 100 g šafránu, čo je ďalší dôvod jeho vysokej ceny. Šafrán sa najviac pestuje v Iráne.

 

Vedeli ste, že... Cena za gram šafránu najvyššej kvality sa pohybuje okolo 60 dolárov (=cca 55 €), čo je viac ako cena drahých kovov.

 

V Chefshope kúpite Šafrán Don Jerez za 2,19 €  Kúpiť

 

Safran

Šafrán sa používa najmä v španielskej, talianskej a francúzskej kuchyni a na blízkom výhode. Najčastejšie slúži k ofarbeniu a aromatizácii ryže, polievok, omáčok, rýb, ale aj dezertov. Na jedno varenie postačí iba množstvo šafránu na špičku noža. Konzumácia šafránu nie je odporúčaná malým deťom a tehotným ženám.

Čo sa týka vplyvu šafránu na zdravie, je ho skutočne mnoho. Šafrán podporuje trávenie, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, podporuje funkciu žalúdka a pečene, pôsobí ako prevencia proti rakovine, znižuje prejavy alergie a astme, znižuje bolesť hlavy, brucha, dodáva energiu a pôsobí ako prírodné antidepresívum.

 

TIP: : Vyskúšajte pravé talianské šafránové rizoto podľa šéfkuchárov z Chefparade. 

Kari korenie

Kari koreni

Kari korenie predstavuje orientálnu zmes korenia. Existuje mnoho variant tejto zmesi. V Indii si každá domácnosť pripravuje vlastnú zmes. Svoju typickú žltú farbu získava kari z kurkumy, ktorá je súčasťou zmesi. Kari má nasládlú a miernu štipľavú chuť a stačí ho iba malé množstvo.

Kari korenie sa najviac používa v indickej kuchyni a je zložkou takmer všetkých indických pokrmov. Pomocou kari pokrm nie len ochutíte, ale aj ofarbíte, môžete tak získať žltú ryžu, cestoviny, ale aj mäsa alebo ryby. Kari sa dá použiť tiež do omáčok či krémových polievok. Zloženie jednotlivých zmesí kari sa môže líšiť. Najčastejšia zmes obsahuje kurkumu, chilli, čierne korenie, kardamon, zázvor, škoricu a iné zložky.

Vyberajte si radšej kari zmes Mild Madras alebo zmes kari Madras? 
Mild Madras a Hot Madras

 

Tip: Vyskúšajte tiež kari pasty. Viete, aký je rozdiel medzi jednotlivými kari pastami? Dozviete sa to v našom článku.

 

 

Pečený korenistý karfiol

Kořeněný květák

Ingrediencie:

  • 1 ks karfiolu
  • 2 lyžičky rímskej rasci
  • 2 ks klinčeka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžičky kari
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleje
  • 1 kelímok smotany k šľahaniu
  • 3 lyžice čerstvého koriandra
  • parmazán
 

Postup:

Na panvici krátko opražíme rascu a klinček, aby sa pekne rozvoňali. Potom ich rodrvíme v mažiari. Primiešame škoricu, soľ a kari.

Do zapekacej misy vymazané olejom vložíme ružičky karfiolu, pokvapkáme ich zvyšným olivovým olejom, posypeme pripravenou zmesi korenia a dáme piecť do rúry zhruba na 190°C. Po 15 minútach karfiol prelejeme smotanou a vrátime ich späť do rôry. Pečieme ďalších 15 minút do zmäknutia.

Potom karfiol smotanu, vrátime späť do rúry a pečieme ďalších asi 15 minút, pokiaľ nie je mäkký. Chvíľu pred koncom pečenia karfioô posypeme strúhaným parmezánom. Upečený karfiol ozdobíme nasekaným koriandrom a ihneď podávame.

Zdroj receptu: igurmet.cz 

A bez ktorého korenia sa doma nezaobíjdete vy? :-)