Základy kuchyne

Praktický sprievodca nákupom 10 základných položiek, ktoré potrebuje každá kuchyňa a do ktorých sa oplatí investovať

0 kitchen basics wide

Čo je nevyhnutné vybavenie každej kuchyne?

Existuje taký široký výber kuchynského náčinia, spotrebičov, pomôcok a príslušenstva, že si musíme položiť otázku - potrebujeme to všetko? Samozrejme, všetko závisí od toho, ako často a aké jedlo pripravujete. V našom sprievodcovi však nájdete 10 základných kuchynských nástrojov, ktoré sa hodia do každej kuchyne. Či už si chcete kúpiť kuchynský riad do svojej prvej kuchyne, alebo chcete vymeniť svoje staré kuchynské vybavenie a získať kvalitný a funkčný základ.

Kuchynské potreby sú predmety, ktoré používate takmer neustále. Preto sme dbali na to, aby sme do príručky zahrnuli produkty spoľahlivé a kvalitné, odolné voči intenzívnemu používaniu a zubu času.. Od osvedčených výrobcov, ktorí ponúkajú nielen výrobok, ale aj riešenia, technológie a dizajn, vďaka ktorým je varenie jednoduché, rýchle, efektívne a... s potešením. 

 

10 kľúčových položiek, ktoré potrebujete v kuchyni:

Sada nožov
Dosky na krájanie
Univerzálna panvica
Sada hrncov
Rýchlovarná kanvica
Pekáč
Súprava náčinia
Kuchynské misy a cedník
Tyčový mixér
Forma na pečenie

 

Absolútny základ kuchyne

 

Dobrý kuchynský nôž je jedným z najdôležitejších nástrojov v každej kuchyni. Pri výbere kuchynských nožov sa vždy zamerajte na materiál, z ktorého sú čepele a rukoväte vyrobené, na výrobný postup a cenu. A cena vám môže veľa napovedať, pretože kvalitné kované nože vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele určenej na výrobu nožov nikdy nebudú lacné.

Vybrať nôž

Aké nože v kuchyni skutočne potrebujem?

Detailního návod na výber správnych nožov nájdete TU, ale vo všeobecnosti sú základom každej kuchyne tieto 3 nože:

Kuchársky nôž

Univerzálny nôž, ktorý si poradí s rôznymi druhmi potravín (mäso, ryby, zelenina, bylinky atď.) a rôznymi kulinárskymi úlohami - krájaním, sekaním, filetovaním, krájaním na kocky a rezaním.

Vybrať kuchársky nôž

bread knife

Nôž na chleba

Vďaka zúbkovanej čepeli sa výborne hodí na krájanie chrumkavého chleba bez toho, aby sa roztlačil jeho mäkký stred, a na krájanie mäkkého ovocia a zeleniny. Vyberte si ten najpevnejší, aký si môžete dovoliť (nože na chlieb majú často ohybnú čepeľ).

Vybrať nôž na pečivo

vegetable knife

Nôž na zeleninu

Malý a praktický, vhodný na drobné prísady, lúpanie a krájanie ovocia a zeleniny a na všetky drobné úlohy v kuchyni.

Vybrať nôž na zeleninu

Ak ste si už vybrali kuchynské nože, určite potrebujete kvalitnú dosku na krájanie. V ideálnom prípade by ste mali mať samostatnú dosku na krájanie mäsa, rýb, chleba a zeleniny (tie sa dodávajú v súpravách s praktickým stojanom), ale na začiatok si môžete jednoducho vybrať kvalitnú plastovú dosku na krájanie alebo pevnú dosku z tvrdého dreva (a podľa možnosti používať obe strany).

Oplatí sa kúpiť drahšie drevené dosky na krájanie?

Drevo, ako je javor, bambus alebo teak, netupí čepele nožov tak ľahko ako plastové, mramorové alebo sklenené dosky na krájanie. Drevené dosky na krájanie - ak sa o ne správne staráte - budú vždy dobre vyzerať a slúžiť vám dlhé roky (aj ako servírovacie dosky na syr alebo iné občerstvenie). A ak chcete, aby vám doska na krájanie vydržala celý život, určite ju nedávajte do umývačky riadu a celý povrch dosky na krájanie natrite minerálnym olejom a nechajte ju cez noc nasiaknuť. Ak to budete robiť pravidelne, vaša doska na krájanie bude odolnejšia voči vlhkosti a nebude vysychať a deformovať sa.

 

Aké dosky na krájanie sa oplatí kúpiť

UBRD

Robustné a pevné drevené dosky na krájanie od renomovaného českého dizajnéra Petra Nováka, držiteľa ocenenia Red Dot Design Award!

Zobraziť stránku UBRD

Joseph Joseph

Vysokokvalitné, funkčné dosky na krájanie z plastu, tiež v súpravách s praktickým stojanom.

Zobraziť stránku Joseph Joseph

Continenta

Prekvapivo praktická a funkčná doska na krájanie pre všetkých milovníkov dobrého kusu dreva.

Zobraziť stránku Continenta

 

Žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez panvice. A ak varíte často, pravdepodobne budete potrebovať rôzne panvice na rôzne druhy potravín. Prvou panvicou, ktorú by ste si mali zaobstarať, je univerzálna panvica, ktorá zvládne takmer všetko. Ak často pripravujete určité jedlá, zaobstarajte si iné typy panvíc - wok na ázijské špeciality alebo zeleninu, grilovaciu panvicu na steaky alebo panvicu na palacinky, prípadne panvicu na vyprážanie, ak milujete sladké raňajky. Vyberte si veľkosť podľa veľkosti vašej rodiny. Ak ste príliš veľkí, nevadí to. Menšiu panvicu použite napríklad na miešané vajíčka.

Vybrať panvicu

Ako vybrať správnu panvicu alebo sadu panvíc?

Najprv sa pozrite na kompletného sprievodcu panvicami, vybrať si takú, ktorá splní všetky vaše očakávania a zohľadniť ju pri výbere správnej panvice do vašej kuchyne:

  • veľkosť panvice (pre koľko ľudí zvyčajne varíte).
  • typ vášho sporáka (plynový, elektrický alebo indukčný)?. Ak radi pripravujete steaky alebo frittaty, bude sa vám hodiť panvica, ktorú môžete vložiť aj do rúry)
  • typy jedál, ktoré zvyčajne pripravujete.
  • materiál (pravdepodobne najdôležitejší faktor zo všetkých - vyberte si oceľovú alebo nepriľnavú panvicu)?

 

Aké sú základné typy panvíc do každej kuchyne?

Univerzalne panvice

Najvšestrannejšie, dostupné v rôznych veľkostiach a z rôznych materiálov vrátane nepriľnavých povrchov.

Vybrať univerzálnu panvicu

Panvice na soté

Okrúhla panvica s veľkým povrchom a vysokými okrajmi, ideálna na dusené mäso. Má dlhú, pevnú rukoväť a niekedy ešte jednu menšiu pomocnú rukoväť na druhej strane.

Vybrať panvicu na soté

Grilovacie panvice

Ideálne panvice na pečenie mäsa alebo zeleniny s vyvýšenými drážkami, ktoré vytvárajú charakteristický vzhľad "grilovaného jedla".

Vybrať grilovaciu panvicu

 

Kulina tip

Panvice sú jednou zo základných vecí v každej kuchyni. Tradičné panvice sú nevyhnutnosťou oceľové panvice od renomovanej francúzskej značky de Buyer. Oceľová panvica " zreje ako víno" a čím dlhšie a častejšie ju používate, tým lepšie sú jej vlastnosti a stáva sa prakticky nepriľnavou. Ak od začiatku uprednostňujete nepriľnavý povrch, nie je vhodné šetriť. Lacné panvice s nepriľnavým povrchom sa ľahko poškriabu, vypuknú a výsledok vašej práce bude len sklamaním. Preto si vyberte o niečo drahšiu panvicu - napr. WMF, nemecká značka kvalitného riadu, je hrdá na svoj rad panvíc ProfiResist, ktoré sú mimoriadne odolné a predstavujú prvý rad nepriľnavých panvíc, ktoré by vám mali vydržať prakticky celý život. Či už sa rozhodnete pre tradíciu alebo modernú technológiu, s kvalitnou panvicou sa pri sporáku nebudete trápiť.

 

Poďme variť

 

Súprava hrncov je samozrejmou súčasťou každej kuchyne, ale výber toho správneho nie je samozrejmosťou. Hrnce sú tiež investíciou. Najmä ak si uvedomíte, že väčšina rodín si skôr kúpi nové auto ako novú sadu hrncov. Po zakúpení vám budú hrnce slúžiť mnoho rokov, preto je rozumné nepodceňovať ich výber.

Vybrať hrnce

Ako si vybrať sadu riadu do kuchyne?

Všetko podstatné pre výber sady hrncov, ktorá vám bude slúžiť dlhé roky, sme zhrnuli v našom návode na výber správnych hrncov. Najskôr sa zamyslite nad tým:

  • aké hrnce potrebujete, koľko a aké veľké by mali byť (hrniec na vývar, nízky kastról a panvica je nevyhnutné minimum)).
  • aký materiál by ste si mali vybrať - zvážte len kvalitné a odolné materiály, ktoré vyhovujú typu sporáka, ktorý používate. A - ak je to pre vás dôležité - či je materiál/výrobok vhodný do umývačky riadu alebo rúry.
  • aké funkcie a príslušenstvo by mali mať vaše hrnce (pokrievky, odmerky na vnútornej strane, žiaruvzdorné rukoväte).

Aké sú klasické hrnce do každej kuchyne?

Hrnce na polievku

Veľké hrnce, zvyčajne vyššie ako širšie, vhodné na polievky, vývary, varenie cestovín a veľkého množstva potravín.

Vybrať hrniec

Nízke kastróly

Ideálny na varenie menších množstiev zeleniny, ryže a jedál z jedného hrnca.

Vybrať kastról

Rajnice

Malé hrnce s rukoväťami, skvelé na prípravu omáčok alebo ohrievanie malých množstiev potravín.

Vybrať rajnicu

 

Bez rýchlovarnej kanvice sa dnes nezaobíde žiadna kuchyňa. Rýchlovarné kanvice však už nie sú len kuchynské spotrebiče. Keďže sú vždy na očiach, stali sa aj dekoratívnymi prvkami kuchyne, na ktoré je radosť pozerať a ktoré sú ikonami dizajnu.

Vybrať kanvicu

Akú kanvicu si mám kúpiť?

  • Predovšetkým si vyberte spoľahlivého výrobcu. Značka, ktorá ponúka produktové služby a má dobrú povesť medzi zákazníkmi.
  • Investujte do kanvice vyrobenej z kvalitných a odolných materiálov. Alebo si chcete každý druhý rok kupovať novú plastovú kanvicu?
  • Vyberte si objem, ktorý vyhovuje vašim potrebám, a štýl, ktorý sa hodí do vašej kuchyne.
  • Pri výbere rýchlovarnej kanvice zohľadnite farbu ostatných malých kuchynských spotrebičov na kuchynskej linke (mixér, hriankovač atď.) alebo si kúpte kompletnú kolekciu spotrebičov, ktoré budú navzájom ladiť a budú ladiť s vašou kuchyňou, aby priestor pôsobil harmonicky a štýlovo.

Aké rýchlovarné kanvice odporúčame?

KitchenAid

Americká ikona, ktorá kombinuje moderné prvky a vintage dizajn.

Zobraziť KitchenAid kanvice

Smeg

Retro dizajn a skvelá paleta farieb, aj s funkciou regulácie teploty

Zobraziť Smeg kanvice

Alessi

Nechajte "obyčajnú kanvicu" stať sa hviezdou vašej kuchyne vďaka jej pútavému talianskemu dizajnu.

Zobraziť Alessi kanvice

 

Potrebujem kanvicu s reguláciou teploty?

Ak väčšinou používate 100 % vriacu vodu a pijete len čierny čaj, nepotrebujete kanvicu s reguláciou teploty. Ak ste fanúšikom bylinkových, zelených a bielych čajov, ktoré sa musia lúhovať pri teplotách od 70 do 90 °C, bude pre vás kanvica s ukazovateľom teploty praktickým a užitočným zariadením.

 

 

Aké jedlá môžete pripraviť v zapekacej miske a pekáči?

Ak máte rúru, budete prirodzene potrebovať pekáč, hrniec alebo panvicu na pečenie. Používajte ich nielen na pečenie mäsa, sviatočnej kačice alebo morky, ale aj na prípravu pečených zemiakov, lasagní alebo koláčov. V závislosti od toho, ako často a čo pečiete alebo zapekáte, si môžete vybrať z rôznych typov pekáčov a zapekacích misiek s vekom alebo bez neho.

Riad na pečenie sa vyrába v rôznych veľkostiach a z rôznych materiálov, a ak si vyberiete liatinové alebo keramické hrnce alebo panvice z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, môžete si byť istí, že vám dlho vydržia.

Aký druh nádoby na pečenie si mám vybrať?

Zapekacie nádoby

Porcelánový a keramický riad na pečenie sa vyrába v mnohých veľkostiach a štýlových farbách a môže zdobiť aj police vo vašej kuchyni.

Zobraziť zapekacie misky

Liatinové hrnce

Liatina je ťažká, ale výborne vedie teplo a je ideálna na prípravu pomaly duseného mäsa a diviny - na sporáku alebo v rúre, po celé generácie!

Zobraziť lianové hrnce

Pekáče

Tradičné formy na pečenie sú väčšinou vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, a ak sa rozhodnete pre nepriľnavý povrch, vyberte si kvalitnú značku, pretože sa veľmi ľahko poškriabe alebo odlupuje.

Zobraziť pekáče

 

Praktickí pomocníci

 

Bez náradia sa jednoducho nezaobídete ani v kuchyni. Najmä ak sa rozhodnete pre plastové verzie, uistite sa, že je náčinie vyrobené z vysokokvalitných materiálov, ktoré sú bezpečné pre potraviny a odolné voči teplu. A ak ich chcete mať pripravené na kuchynskej linke, môžete si vybrať z kúskov, s ktorými je nielen zábava variť, ale aj radosť na ne pozerať :)

Vybrať náčinie

Čo obsahuje štandardná sada kuchynského náčinia?

  • varešky
  • naberačky
  • obracačky
  • penovačku
  • stierku alebo špachtľu
  • prípadne vidličku na mäso

Prezrite si sady kuchynského náradia od značiek špecializujúcich sa na funkčné, odolné a dobre vyzerajúce kuchynské doplnky a vyberte si ten, ktorý bude vo vašej kuchyni najlepšie slúžiť a vyzerať.

WMF

Praktické náčinie na všetky kuchynské práce od nemeckej značky #1.

Zobraziť náčinie WMF

De Buyer

Uprednostňujete kombináciu dreva a nehrdzavejúcej ocele? Vyberte si z tradičnej francúzskej produkcie.

Zobraziť náčinie de Buyer

Joseph Joseph

Moderné farebné nástroje z tepelne odolného nylonu.

Zobraziť Joseph Joseph

Kulina tip

Moderné súpravy kuchynského náčinia sa zvyčajne dodávajú s dobre vyzerajúcim stojanom alebo tyčou na ich umiestnenie alebo zavesenie na linku. Sú vyrobené z tepelne odolných a zdravotne nezávadných materiálov.

 

Na miešanie ingrediencií, marinovanie, umývanie potravín, skladovanie zvyškov a odkvapkávanie cestovín alebo zeleniny - kuchynská misa a cedidlo sú v kuchyni nenahraditeľnou dvojicou. Misky sa často dodávajú v stohovateľných súpravách rôznych veľkostí, čo je najpraktickejšie riešenie na úsporu miesta v kuchyni. Niektoré obsahujú vnútorné odmerky, majú protišmykové dno alebo praktické rukoväte. Cedidlo je tiež nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne - bez neho nemôžete odkvapkať ryžu alebo cestoviny.

Čo si vybrať?

WMF

Moderné kuchynské misy a cedidlá z nehrdzavejúcej ocele pre minimalistické kuchyne.

Zobraziť misky WMF

Koziol

Prezrite si farebné kuchynské misky a cedníky od 100 % udržateľnej značky Koziol.

Zobraziť cedníky Koziol

Joseph Joseph

Urobte si radosť farebnými a priestorovo úspornými súpravami kuchynských misiek s odmerkami.

Zobraziť Joseph Joseph

 

Naozaj potrebujem v kuchyni tyčový mixér?

Ručný mixér nezaberie veľa miesta, ale uľahčí a urýchli prípravu jedla a ušetrí vám veľa starostí s výrobou pyré. V priebehu niekoľkých sekúnd môžete pripraviť krémové polievky, detskú výživu, smoothies, hummus, zeleninové čatní alebo pesto. A vďaka prídavným metličkám s ním môžete šľahať aj smotanu, bielka alebo napeniť mlieko. Moderné ručné mixéry sa často dodávajú s mini sekáčikom a ďalšou nádobou, aby ste mali ešte viac možností. Takže ak sa rozhodujete, či potrebujete tyčový mixér, odpoveď znie: pravdepodobne ho budete čoskoro potrebovať!

 

Aký typ ručného mixéra si mám kúpiť?

Kvalitné tyčové mixéry dnes ponúkajú mnoho moderných funkcií. Tu sú tie, ktorým by ste mali venovať pozornosť:

  • výkonný motor
  • voľba rýchlostí
  • miešacie nože z nerezovej ocele
  • ďalšie príslušenstvo, ako napríklad šľahač, sekáčik alebo odmerka
  • ergonomický dizajn

Aké mixéry doporučujeme

Bamix

Legendárne spotrebiče švajčiarskej spoločnosti založenej v roku 1953, ktorá sa špecializuje na ručné mixéry.

Zobraziť Bamix

KitchenAid

Ikonický dizajn, prémiová kvalita, vysoká variabilita pre rôzne úlohy v kuchyni.

Zobraziť KitchenAid

Tefal

Praktický pomocník do každej kuchyne.

Prohlédnout Tefal

 

 

Potrebujem formu na tortu?

Nebudete veriť, ako často ho budete potrebovať - sviatky, rodinné stretnutia, špeciálne príležitosti, ale aj romantické večere, večery na pohovke počas dlhých zimných dní alebo víkendov. V skutočnosti si musíte svoj život nečakane často osladiť. A preto každá kuchyňa potrebuje formu na tortu!

Samozrejme, nemusí to byť klasická forma na tortu; kúpte si kvalitnú formu podľa toho, aké dezerty pečiete najčastejšie alebo najradšej. Na narodeninové torty je potrebná okrúhla tortová forma. Na ovocné a drobenkové koláče sa používa nízka tortová forma, ktorú môžete použiť aj na slané koláče. Ak máte radi bábovku, vyberte si tradičnú formu na bábovku, a ak z času na čas potrebujete kúsok domáceho koláča, vyberte si univerzálnu obdĺžnikovú formu na bábovku alebo chlieb, ktorú môžete použiť aj na pečenie chleba alebo paštéty.

Zobraziť ponuku foriem na pečenie

 

tmp

Marcel Vargaeštok, zakladateľ školy varenia Chefparad

Oplatí sa investovať do základného kuchynského vybavenia? Áno!

Veci, ktoré používate každý deň - na krájanie, prípravu, varenie a pečenie - sa oplatí vyberať s rozumom a investovať do nich väčšiu sumu. Namiesto nákupu desiatok lacných a často nepotrebných pomôcok investujte do kuchynských potrieb, ktoré skutočne využijete a ktoré vám čo najviac uľahčia život v kuchyni.