Sójová Miso pasta Sempio 500 g

Kód: 5780
€2,59 €2,25 bez DPH €0,52 / 100 g
Ihneď k odoslaniu

Svetlá miso pasta je vyrobená z fermentovaných sójových bôbov a používa sa v japonskej kuchyni a ako univerzálne dochucovalo. Pasta je výživná a obsahuje zdraviu prospešné látky. Vhodná pre životný štýl. Svetlá miso pasta je sladšia ako tmavá a obsahuje menej soli.

Pripravte si z miso pasty tradičnú japonskou miso polievku.

Bannery_recepty_short_description_asie_SK

Detailné informácie

Podrobný popis

1SK_Lepek 6CZ_Soja

POPIS

Miso pasta je vyrobená z fermentovaných (kvasených) sójových bôbov a používa sa v japonskej kuchyni. Jedná sa o univerzálne dochucovadlo. Existuje viac druhov miso pást. Táto je svetlá - obsahuje menej soli ako tmavá a je sladkastá. Chuť pripomína sójovú omáčku, ale je bohatšia a plnšia. Sójová pasta obsahuje zdraviu prospešné látky a je veľmi výživná. Ideálne pre zdravý životný štýl. Môžete ju použiť do polievok, omáčok, pomazánok atď.

ŠPECIFIKÁCIE

Zloženie: voda, sójové bôby 23 %, pšeničná múka, alkohol, koji (fermentačné činidlo)

Alergény: Obsahuje sóju a lepok. 

Hmotnosť: 500 g

Krajina pôvodu: Kórea

NUTRIČNÉ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pre 100 g)

Kalórie: 599 kJ / 142 kcal

Tuky: 2 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g

Sacharidy: 22 g z toho cukry: 11 g

Bielkoviny: 11 g

Soľ: 12 g

PRAKTICKÉ RADY

Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste. Spotrebujte pred dátumom uvedeným na obale. 

Miso pasta

MISO PASTA, DRUHY A  VPLYV NA ZDRAVIE

Misa pasta je pasta vyrobená z fermentovaných sojových bôbov. Pochádza z Japonska a môžete ju použiť ako univerzálne dochucovadlo. Najznámejšie využitie je do polievok alebo do omáčok. Tradičná miso pasta vzniká tak, že sa sójové bôby zmiešajú s fermentačných činidiel tzv. koji a nechajú sa kvasiť (fermentovať) v drevených sudoch. Pridáva sa ešte ryža, pšenica alebo jačmeň. Kvasenie trvá od 5 dní až po niekoľko rokov. Podľa toho potom rozlišujeme rôzne druhy miso pasty. Svetlá kvasí najkratšiu dobu, je sladkastá a obsahuje menej soli ako tmavá pasta. Farba rozhodne aj o chuti. Čím je miso pasta tmavšia, tým je jej chuť výraznejšia a vôňa aromatickejšie. Obecne je chuť miso pasty trochu podobná sójovej omáčke, ale je bohatšia a plnšia.

Miso pasta je veľmi výživná a obsahuje zdraviu prospešné látky. Je zdravá vďaka fermentácii (kvasenie). Nájdete v nej sacharidy, bielkoviny, vlákninu, tuky, vitamíny A, B, betakarotén, kyselinu listovú, minerálne látky (fosfor, horčík, vápnik, zinok, draslík, železo, sodík, selén, mangán). Navyše sú tu omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Miso pasta pôsobí preventívne proti rakovine, kardiovaskulárnym ochorením a ďalším civilizačným chorobám, podporuje obranyschopnosť organizmu, čistí krv, podporuje metabolizmus a má priaznivý vplyv na trávenie. Podporuje tvorbu červených krviniek a hojeniu, odstraňuje pocit studených končatín, zlepšuje stav pokožky a priaznivo ovplyvňuje kvalitu nechtov a vlasov. Odstraňuje bolesť kĺbov a migrény, upokojuje nervový systém. Udržiava zdravé dýchacie cesty a pomáha proti alergiám.

DRUHY MISO PÁST

Shiro miso je svetlá, žlto-béžová pasta, ktorá obsahuje najmenej soli zo všetkých miso pást a navyše má sladkastú chuť. Vzniká kvasením sójových bôbov, ku ktorým sa pridáva ryža. Fermentácia trvá iba 2 mesiace. Svetlá miso pasta má krémovú chuť a je bezlepková. Ideálna na dochutenie zeleninových jedál a na prípravu dresingov do šalátov. Môžete ho využívať miesto masla a margarínu.

Mugi miso je stredne hnedá miso pasta. Tu sa k sójovým bôbom pridáva jačmeň a fermentuje sa zhruba rok. Môže byť krémová menej slaná alebo s drobnými kúskami, ktorá je slanšia.

Genmai miso je stredne hnedá miso pasta, ktorá je vyrobená z fermentovaných sójových bôbov a prírodnej ryže. Fermentácia trvá 1 rok. Jedná sa o najobľúbenejšiu miso pastu vďaka zemitej a primerane výraznej chuti. Táto miso pasta je stredne slaná a bezlepková.

Kome miso je tzv. ryžové miso, v ktorom sa škrob mení na cukor a vďaka tomu dochádza k rýchlej fermentácii (niekoľko mesiacov až niekoľko rokov) Toto miso sa používa pri výrobe ryžového octa, ryžového vína alebo krému.

Hatcho miso je pasta s najvýraznejšou chuťou a najtmavšou farbou. Fermentácia trvá 3 roky a k sójovým bôbom sa nepridáva žiadna obilnina. Táto tmavá miso pasta má silnú, zemitú chuť s údeným nádychom a má tuhšiu konzistenciu ako ostatné druhy miso pást. Obsahuje najviac soli a je bezlepková.

Miso polievka s krevetami

MISO POLIEVKA S KREVETAMI, TOFU A UDON REZANCAMI

Ingrediencie
270 g sušených udon rezancov, 550 g malých varených kreviet (vylúpaných), 150 g tofu (nakrájaného na 2 cm kocky), 2 l vody, 200 g svetlej miso pasty, 1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru, 2 lyžice sójovej omáčky, zväzok zelenej špargle (zbavenej drevnatej časti a nakrájanej na 3 cm dlhé kúsky), 300 g ázijských húb (napr. shiitake alebo môže byť aj mix), 80 g čerstvého baby špenátu, 2 šalotky (nakrájanej na tenké plátky)

Postup
1. Uvarte udon rezance podľa návodu a sceďte ich. 

2. Rozdeľte rezance do misiek, pridajte uvarené krevety a kúsky tofu.

3. V hrnci rozohrejte vodu a svetlú miso pastu. Priveďte k varu, občas premiešajte, pokiaľ sa pasta úplne nerozpustí.

4. Znížte teplotu, pridajte strúhaný zázvor a sójovú omáčku. Varte na miernej teploty asi 2 minúty. Potom pridajte špargľu, huby a špenát a varte 30 minút, pokiaľ špenát nezvädne.

5. Prelejte polievku cez rezance a hneď servírujte posypané šalotkou.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

ČO ĎALEJ?

Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.

Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na podobné produkty.

Dodatočné parametre

Kategória: Ázijské potraviny
Alergény - lepok: obsahuje
Hmotnosť: 500 g

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: