Ryža na sushi 1 kg

Kód: 04.040.010
€3,19 €2,77 bez DPH
Ihneď k odoslaniu

Ryža na sushi má krátke a guľaté zrnká a vysoký obsah škrobu, ktorý zaručí správnu lepivosť ryže. Iba so špeciálnou sushi ryžou na sushi dosiahnete dokonalého výsledku pri domácej príprave sushi.

Pripravte si s touto ryžou domáce sushi. Máme pre vás recept na ryžový rozvar a tipy pre prípravu skvelej ryže na sushi.

Bannery_recepty_short_description_asie_SK

Detailné informácie

Podrobný popis

1CZ_Bez_lepku 7CZ_Bez_laktózy

POPIS

Ryža na sushi v 1 kg balení je tou jedinou správnou ryžou na prípravu čím ďalej obľúbenejšej japonskej špeciality - sushi. Jedná sa o druh ryže známi ako Nishiki, ktorý má krátke a guľaté zrná a vysoký obsah škrobu zaručujúci jej lepivosť. Na výborné sushi už nemusíte ísť do reštaurácie. S touto ryžou na sushi zvládnete pripraviť hravo aj doma. Pochutnajte si na domácom sushi alebo prichystajte návšteve netradičné pohostenie.

špecifikácie

Zloženie: guľatozrnná ryža na sushi 

Hmotnosť: 1 kg

Fotografia je iba ilustračná. Odberáme pre vás ryžu na sushi od viac výrobcov, aby sme vám zaistili vždy čo najpriaznivejšie ceny.

NUTRIČNé A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pre 100 gramov)

Kalórie: 1479 kJ / 348 kcal

Tuky: 0,7 g z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,1 g

Sacharidy: 78 g z toho cukry: 0,3 g

Bielkoviny:  7 g

Soľ: < 0,01 g

Vláknina: 1 g

PRAKTICKÉ RADY

Spotrebujte pred dátumom uvedeným na obale. Uchovávajte na suchom a tmavom mieste. Pokiaľ po otvorení všetko nespotrebujete, dajte zvyšok do uzatvárateľlnej nádoby.

PRÍPRAVA SUSHI RYŽE

Príprava sushi ryže

Aby sa vám sushi podarilo, vždy používajte špeciálnu ryžu na sushi, nikdy nie obyčajnú. Iba ryža na sushi vám zaistí tú správnu lepivosť, aby vám sushi držalo pohromade a malo ten správny tvar.

1. Sushi ryžu si najskôr dobre niekoľko krát prepláchneme. Voda nemusí byť celkom priezračná, ale rozhodne nesmie byť kalná.

2. Sushi ryžu vložíme do hrnca a nalejeme zhruba toľko vody, aby ryžu presahovala o 1 cm. Dáme variť.

3. Keď začne dostatočne voda so sushi ryžu vrieť, zľahka (!) ju premiešame a stiahneme výkon na menší stupeň.

4. Ryža by mala byť hotová vtedy, keď sa odparí všetká voda.

5. Hotovú ryžu na sushi odstavíme a odkryjeme pokrievku a necháme vychladnúť.

6. Pokiaľ si nielen sushi ryžu pripravujete často, doporučujeme zaobstarať si kvalitný rýžovar. Ušetrí vám čas aj prácu a ryžu si môžete pokojne uvariť vopred.

RYŽOVÝ ROZVAR / NÁLEV NA SUSHI

Teraz si pripravíme octový nálev na sushi. Ideálny pomer 6 : 4 : 1

60 ml ryžového octa 

40 g cukru

10 g soli

1. Všetko poriadne premiešame, aby sa cukor a soľ rozpustili. Pokiaľ zmes ohrejeme, cukor a soľ sa v teple lepšie rozpustí.

2. Uvedené množstvo vystačí na dochucenie zhruba 300 g neuvarenej ryže. Pokiaľ varíte ryže menej, zvyšok ochuteného octa na sushi môžete pokojne  skladovať pár mesiacov v chladničke, prípadne ho využiť ako nálievku na šalát alebo súčasť dresingov. Pokiaľ sa vám nechce vyrábať si octový nálev, môžete si kúpiť hotový sushi ocot.

3. Ryžu na sushi je nutné približne 20 minút chladiť. Potom ju premiestime do pripravenej misy, ideálne drevenej a postupne do nej pomaly primiešavame octový nálev.

4. Určite ho nelejte naraz na jedno miesto, pretože by ste si nechtiac mohli všetku prácu pokaziť a sushi ryžu okyseliť príliš.

5. Odporúčame si malú časť nálevu na sushi odložiť na neskôr.

6. Ochutenú ryžu na sushi necháme takmer úplne vychladnúť.

Maki suhsi recept

RECEPT NA MAKI SUSHI S LOSOSOM (HOSOMAKI SUSHI)

Do hosomaki sushi sa rolujú hlavne ryby, ale použiť môžeme i zeleninu. Najznámejšie sú tekamaki s tuniakom a sakemaki s lososom. Použiť je možné ale i krevety a ďalšie morské plody.

Ingrediencie

1 filet lososa, 1/2 kg sushi ryže, 5 ks rias Nori, wasabi, nakladaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

 

PRÍPRAVA LOSOSA

IMG_1810   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   IMG_1826

1. Z filetu vyrežte stredovú tučnú čiaru.

 

2. Z krajov filetu odkrojte všetko, čo nieje oranžové mäso.

 

3. Stiahnite kožu s tukom tak, aby ste získali úplne čisté mäso (tuk je tmavá časť pod kožou).

IMG_1846   IMG_1880

4. Kosti, ktoré zostali po filetácií vytiahnite pinzetou, alebo pomocou noža.

 

5. Z očisteného filetu nakrájajte uhľadné hranoly.

POSTUP

IMG_1897
  IMG_1912

1. Riasy nori rozkrojte na polovicu a položte na podložku lesklou stranou dolu. Navhlčite si ruky.

 

2. Na riasu nori naneste cca 80 g ryže tak, aby bola pekne kyprá a rovnomerne rozložená (cca 1,5 cm vrchného kraja riasy nechajte čistý).

recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz   recept na hosomaki sushi milujusushi.cz

3. Naneste pásik wasabi a pridajte kúsok lososa

 

4. Pomocou podložky všetko zrolujte a vytvorte pevnú rolku.

 

5. Rolku krájajte na 6 rovnakých kúskov. Podávajte s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou.


Urumaki sushiRECEPT NA URAMAKI SUSHI (CALIFORNIA SUSHI - OBRÁTENÉ ROLKY)

Ingrediencie

500 g ryža na sushi, 5 ks riasy Nori, 10 lyžičiek kaviáru tobiko, 1 šalátová uhorka, paprika (2 farby), wasabi, nakladaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

Čítajte tiež: Ako vychytať dokonalú sushi ryžu

Postup

urumaki sushi2   uramaki sushi recept 3

1. Očistite papriku a nakrájajte ju na tenké pásiky.

 

2. Rozpoľte uhorku a vyberte z nej vodnatý stred. Potom ju nakrájajte na podobné pásiky ako papriku.

urumaki sushi 4

  uramaki sushi 5   urumaki sushi 6

3. Riasu nori rozkrojte na polovicu (pokiaľ máte riasy v tvare štvorca) a položte lesklou stranou na podložku. Navlhčite si ruky.

 

4. Naneste približne 100 g ryže po celej ploche riasy tak, aby zostala kyprá.

 

5Lyžičkou po celej ploche rozprestrite kaviár.

 urumaki sushi 7    urumaki sushi 8    urumaki sushi 9

6. Otočte tak, aby bola riasa nahore a ryža s kaviárom dole. Na riasu natrite prúžok wasabi.

 

7. Do stredu naskladajte uhorku, papriky nakrájané na tenké pásiky a zrolujte.

 

8. Krájajte na 8 rovnakých kúskov. Podávajte s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou. 

 

Ingrediencie na nigiri sushi

RECEPT NA NIGIRI SUSHI S KREVETOU

Nigiri sushibochníčky (valčeky) zo sushi ryže, ktoré sú tvorené tak, aby bolo uprostred duté miesto. Pri skuse sa potom nigiri samo rozdelí na dve sústa. Je to umenie, v ktorom sa dokonca robia súťaže, takže si nelámte hlavu s tým, keď zo začiatku bude ryža nigiri iba valček.

Ingrediencie

500 g ryža na sushi,1 ks riasy Nori, 200 g kreviet, wasabinakladaný zázvorsójová omáčka

Čítajte tiež: Ako vychytať dokonalú sushi ryžu

 

POSTUP

nigiri sushi2   nigiri sushi3   nigiri sushi 4

1. Jednou rukou z uvarenej ryže vytvorte malé valčeky.

 

2. Na každý valček natrite trošku wasabi.

 

3. Na valček položte krevetu a z riasy vytvorte tenký "fixačný" prúžok, ktorý okolo nigiri sushi omotáte. Podávajte s wasabi, zázvorom a sójovou omáčkou.

ciapka RADA ŠÉFKUCHÁRA

V prípade, že urobíte nigiri sushi s plátkami rýb, ktoré na valčeku dobre držia, nieje nutné používať "fixačnú" riasu, ale je potreba rybu na valčeku jemne uhladiť.

 

čo ďalej?

Páči sa vám tento produkt? Skvelé pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.

Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na podobné produkty.

Dodatočné parametre

Kategória: Ryža
Alergény - lepok: neobsahuje
Hmotnosť: 1 kg
Odroda: sushi
Tvar zrna: guľaté

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole:

Chefshop je ideálne miesto pre nákup delikates, riadu,  kuchárskych kníh a pomocníkov pri varení i pečení za veľkoobchodné ceny. Chefshop je tiež oficiálny e-shop najväčšej školy varenia v ČR, Chefparade. Všetky potraviny a kuchynské vybavenie je teda vyberané na doporučenia skúsených šéfkuchárov a overené dlhoročnou tradícioiu vo varení. V ponuke Chefshope nájdete české, talianske, francúzske špeciality, ako sú vína, cestoviny, teriny, olivy, olivové oleje, chilli omáčky, ale tiež ázijské suroviny, riad na váš stôl, panvice, hrnce, kuchynské spotrebiče, kuchynské potreby, kuchárky a grily.