Wasabi chren - vplyv na zdravie a netradičné recepty

Wasabi a jeho účinky na zdravieWasabi je japonský chren. Používa sa predovšetkým v ázijskej kuchyni. Najznámejšie použitie je pri príprave sushi. Chren Wasabi má zelenú farbu a ostrú ľahko štipľavú chuť, ktorú pri konzumácii pociťujete v nose. V porovnaní s našim chrenom je wasabi ostrejší. Obsahuje vitamín C, B6, vápnik, horčík, draslík, mangán, antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky.

Wasabi chren má antibakteriálne účinky, vďaka ktorým sa používa ako účinná dezinfekcia. Je napríklad súčasťou niektorých ústnych vôd. Pretože ničí baktérie, tak sa podáva spolu so surovými rybami a morskými plodmi. Jedná sa o prírodné antibiotikum, pomáha pri prevencii proti rakovine, pri liečbe rakoviny, zlepšuje trávenie, má detoxikačné účinky, posilňuje imunitný systém, odstraňuje škodlivé látky z tela. Pri nádche pretiahne nos a zmierňuje škriabanie a bolesť v krku.

Zemiaková kaša s wasabi

ZEMIAKOVÁ KAŠA S WASABI

Ingrediencie

400 g zemiakov, 40 g masla, 80 ml smotany (31 - 33 %), 3 lyžičky wasabi pasty, soľ, čierne korenie

Postup

1. Zemiaky oškrábte a nakrájajte na menšie kúsky. Dajte ich do hrnca, zalejte ich studenou vodou, ktorú osoľte a priveďte k varu. Môžete pridať rascu, ktorá priaznivo pôsobí na trávenie.

2. Akonáhle voda začne vrieť, znížte teplotu a varte zhruba 15 minút alebo kým budú zemiaky mäkké.

3. Zlejte vodu, pridajte maslo, smotanu, wasabi pastu a pomocou pretláčadla na zemiaky alebo ručného šľahačom pripravte jemnú kašu. Dochuťte soľou a korením.

Podávajte ako prílohu k pečenému mäsu, ku steaku, k rybe atď.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

Hovädzie špízy s wasabi majonézou

HOVÄDZIE ŠPÍZY S WASABI MAJONÉZOU

Ingrediencie

1 lyžička najemno nastrúhaného zázvoru, 1/4 hrnčeka sladkej sójovej omáčky, 3 lyžičky citrónovej šťavy, 1/2 lyžičky sezamového oleja, 750 g rump steaku (špička - časť zadného hovädzieho mäsa), 1 lyžička wasabi pasty, 1/2 hrnčeka kvalitnej majonézy (pokiaľ máte, použite domácu)

Postup

1. Mäso očistite, osušte a nakrájajte na 2 cm kocky.

2. Do misy dajte nastrúhaný zázvor, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a sezamový olej a všetko dobre premiešajte. Pridajte mäso a dobre ho marinádou obaľte. Prikryte potravinárskou fóliou a daje na 20 minút odležať do chladničky.

3. Drevené špajdle namočte do studenej vody na 15 minút. Osušte a nechajte stranou.

4. Medzitým premiešajte wasabi pastu s majonézou a ochuťte trochou citrónovej šťavy. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke vychladiť.

5. Mäso ľahko osušte a nabodávajte na špajdle.

6. Rozpáľte grilovaciu panvicu alebo gril. Špízy opekajte do mäkka (cca 6 minút).

7. Pred servírovaním vyberte mäso zo špajdlí na tanier a servírujte s wasabi majonézou. Ideálnou prílohou je ryža alebo chlieb.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

Šalát s kuracím mäsom

ŠALÁT S KURACÍM MÄSOM, HRÁŠKOM A WASABI DRESINGOM

Ingrediencie

polovica zväzku jarnej cibuľky, 4 kuracie prsia (hmotnosť každého zhruba 180 g), 300 g mladých hráškových luskov, 2 cukety, pažítka

Na wasabi dresing

1 lyžica wasabi pasty, 1 lyžička limetkovej šťavy, 2 lyžica bieleho jogurtu

Postup

1. Do hrnca dajte parák a vlejte pod neho vodu. Priveďte k varu.

2. Rozkrojte jarnú cibuľku na polovicu (odrežte korienky a oschnuté zelené listy), cukety rozrežte pozdĺžne a nakrájajte na tentké plátky.

3. Kuracie prsia očistite, osušte, osoľte a dajte na parák. Varte v pare 6 - 8 minút na miernu teplotu. Potom pridajte jarnú cibuľku, hráškové lusky a cuketu. Varte v pare ďalších 8 - 10 minút, pokiaľ nebudú kuracie prsia riadne uvarené a zelenina mäkká, ale nie prevarená.

4. Medzitým pripravte dresing. Prešľahajte ingrediencie na dresing v malej miske a dajte stranou.

5. Kuracie prsia nakrájajte na tenké plátky. Servírujte so zeleninou, preliate wasabi dresinom. Dochuťte soľou a čiernym korením.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

čo ďalej?

Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.

Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ostatné suroviny na prípravu sushi.