Thajské červené kari

Tento obľúbený ázijský pokrm je možné pripraviť na desiatky spôsobov. Kuracie mäso môžete zameniť za iné a aj zeleninu môžete obmeniť, napríklad za pór, hrášok, baklažán, cuketu alebo pred koncom cherry rajčinkami. Červené thajské kari (alebo tiež thajské curry) je tu v celej svojej kráse.

Thajské kari

Ingrediencie

      • 1 lyžica červenej kari pasty
      • 2 - 3 lyžice rastlinného oleja
      • 400 g kokosového mlieka
      • 2-3 lyžice rybacej omáčky
      • 600 g kuracích pŕs
      • ¼ čerstvého ananásu
      • 1 červená paprika
      • 1 malá plechovka výhonkov z bambusu
      • 100 g šampionónov
      • 1 - 2 chilli papričky
      • 2 - 3 lyžice trstinového cukru
      • 2 - 3 lístky limetkových lístkov
      • 1 - 2 stebla citrónové trávy
      • 1 menší zázvor galangal alebo klasický zázvor o veľkosti palca
      • 1 baklažán
      • 1 limetka
      • 1 zväzok koriandra
      • 6 -10 lístkov thajskej bazalky
červené kari a kokosové mléko a rybí omáčka a kokosovyy olej pánev wok a

Červená kari pasta

2,49 €

Kokosové mlieko 1 l
3,49 €

Rybacia omáčka

1,89 €

Kokosový olej

5,49 €

WOK panvica

29 €

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

 

POSTUP

1   2

1. Zeleninu, ananás a kuracie prsia nakrájame na väčšie kúsky. Zázvor olúpeme a spoločne s paprikou pokrájame na šikmé plátky. Šampióny nakrájame na štvrtinky.

 

2. Citrónovú trávu necháme vcelku a poriadne ju naklepeme, prípadne do nej urobíme nožom niekoľko zárezov, aby sa uvoľnili je vonné esencie.

3   4   5

3. Vo wok panvici osmahneme na oleji kari pastu. Keď pasta zvláčnie a začne voniať, pridáme kuracie mäso a osmahneme.

 

4. Všetko zalejeme kokosovým mliekom. Pridáme citrónovú trávu, zázvor alebo galangal, limetkové listy, všetku zeleninu, šampióny, bambusové výhonky a ananás.

 

5. Povaríme, premiešame a dochutíme limetkou, rybacou omáčkou, chilli papričkami a cukrom. Do hotového curry vmiešame čerstvé bylinky (nekrájané) a podávame s jazmínovou ryžou.

ciapka RADA ŠÉFKUCHára

Červená kari pasta patrí medzi tie najpálivejšie, preto buďte opatrní s pridávaním chilli papričiek, aby nevznikla iba pálivá hmota. V thajskom curry by mali byť zastúpené všetky chute. Preto sa pokrm dochucuje rybacou omáčkou, ktorá dokáže všetky chute prepojiť vďaka svojej chuti umami.