Tekvica a jej vplyv na zdravie + recept na pikantnú tekvicovú polievku

Tekvica a jej vplyv na zdravie

TEKVICA A JEJ VPLYV NA ZDRAVIE

Máme niekoľko druhov tekvíc. Niektoré sú jedlé a iné zasa iba okrasné. Medzi najznámejšie jedlé tekvice patrí napríklad tekvica Hokkaido, špagetová tekvica, maslová tekvica, tekvica muškátová a veľkoplodná tekvica. Všetky jedlé druhy tekvíc obsahujú zdraviu prospešné látky. Tekvica obsahuje mnoho vitamínov a minerálnych látok, ale zároveň je v nej minimum kalórií. Nájdete v nich vitamín A, C, E, draslík, mangán, meď, železo, fosfor, beta-karotén, antioxidanty.

Konzumácia tekvice je vhodná pri redukčných diétach, znižuje cholesterol, zabraňuje degeneratívnemu poškodeniu očí, znižuje riziko niektorých typov rakoviny a mŕtvice, chráni pred ochorením srdca, spomaľuje starnutie, pomáha pri astme a pomáha zachovať svalovú hmotu. Navyše podporuje imunitný systém a má pozitívny vplyv na plodnosť. Z tekvice môžete pripraviť výbornú krémovú polievku, môžete ju použiť ako prílohu napríklad pečenú alebo z nej pripraviť pyré. Vynikajúce sú aj tekvicové placky alebo napríklad gnocchi. Tekvicu ale využijete aj nasladko na prípravu tekvicového koláča.

Recept na pikantnú tekvicovú polievku

RECEPT NA PIKANTNÚ TEKVICOVÚ POLIEVKU

Ingrediencie

1 väčšia tekvica Hokkaido, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička morskej soli, 3 lyžice olivového oleja, horčičná chilli omáčka Carolina Reaper Palíto 

Postup

1. Najprv tekvicu rozkrojte, vydlabte semienka a dužinu vrátane rozkrájanej na väčšie kúsky. Na olivovom oleji nechajte zosklovateť na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte pripravené kúsky tekvice, 1 lyžičku morskej soli a krátko orestujte.

2. Prilejte 1 l vody, priveďte k varu a varte na miernom plameni pod pokrievkou do zmäknutia tekvice (cca 30 min). Potom nechajte vychladnúť a ponorným mixérom rozmixujte na hladký krém. Dochuťte treným cesnakom a morskou soľou.

3. A najdôležitejšie nakoniec - Kým budete mať všetko hotové, pridajte do taniera jednu čajovú lyžičku horčičnej chilli omáčky. Polievka tým získa ľahko pikantný nádych a obohatí jej chuť.

TIP: Miesto vody môžete použiť zeleninový vývar a skúste pridať smotanu - dostanete krémovú verziu tejto výbornej polievky. Polievku môžete ozdobiť opraženými tekvicovými semienkami.

Zdroj receptu: www.palito.eu