Tartaletky s citronovým krémem - Tartelette au lemon curd

Vyskúšajte malé krehké a rozplývajúce sa košíčky - tartaletky s citrónovom krémom. Tartaletky môžete aj jednoducho plniť pudingom, vanilkovým krémom, šľahačkou a čerstvým ovocím. 

Ingrediencie na cesto:

Tartaletky

  • 150 g masla
  • 90 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 255 g hladkej múky
  • štipka soli

Náplň:

  • 5 vajec
  • ¾ hrnčeku cukru       
  • 300 ml smotany 31%
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 1/2 hrnčeku citrónovej šťavy

Sneh:

  • 125 g cukru
  • 100 g bielkov

Postup:

1. Všetky ingrediencie na cesto by mali mať izbovú teplotu.

2. Maslo s cukrom vyšľahajte do bielej peny a potom zašľahávajte žĺtok po žĺtku. Vždy počkajte až sa žĺtok rozšľahá s maslom.

3. Potom ručne primiešajte múku a soľ a vypracujte hladké cesto, ktoré dáme na 20 minút odpočinúť.

4. Medzitým si vypracujeme náplň. Z umytých citrónov oškriabeme kôru - iba žltú časť. Biela je horká a dezert by skazila. Z oškriabaných citrónov vylačte šťavu. Všetky pripravené ingrediencie na náplň dáme do misky a dobre premiešame.

5. Odležané cesto vyvaľkáme a dáme prepiecť do formičiek na 10 minút do rúry. Nezabudnite cesto popichať vidličkou a zaťažiť sušeným hrachom či fazuľou. keď je cesto predpečené, vyberieme záťaž a vlejeme citrónovú náplň. Pečieme ďalších 35 minút na 180°C. Keď je koláč hotový, nebude sa hýbať náplň.

6. Bielky s cukrom zvaríme nad vodným kúpeľom, pokiaľ sa cukor nerozpustí - maximálne do 50°C a potom vyšľaháme do tuha. Snehom ozdobíme vŕšky košíčkov.