Majú desiatky rôznych názvov a podôb. Môžu byť slané, sladké, s ovocím alebo so snehom. Sú to plnené košíčky z krehkého cesta, ktoré si vás svojou dokonalou chuťou okamžite získajú. Jedno však majú všetky tartaletky spoločné a to že chuti a vypadajú skvele. Právom si tak vydobyli svoje miesto medzi najobľúbenejšími dezertami na svete.
Odkiaľ k nám prišli?
Už samotný názov napovedá, že za tieto malé zázraky vďačíme Francúzom. Práve oni totiž vytvorili prvé košíčky, ktorým sa začalo hovoriť tartalettes. Názov pravdepodobne vznikol z francúzskeho „petit tart“, čo v preklade znamená „malý koláč“.
Práve vo Francúzsku sa tečie veľkej obľube aj slané tartaletky, ktoré sa tu pripravujú na mnoho spôsobov. Slaná obdoba košíčkov si postupne získava svojich priaznivcov aj u nás. Sladká varianta je ale stále číslom jedna. A každý kto ich niekedy ochutnal, určite chápe prečo.
Tartaletky si našli svojich priaznivcov po celom svete
Tartaletky urobia z každej hostiteľky skutočnú hviezdu. Sú jednoducho dokonalé a na prvý pohľad pôsobí veľmi zložito. Aj tak však ich príprava nieje tak náročná. Musíte iba vedieť, ako na ne. Akonáhle „vychytáte“ cesto a dobu pečenia, máte vyhrané.
Kvôli cestu na tartaletky sa ani nebudete musieť ponáhľať do špecializovanej cukrárske predajne, vystačí si so základnými produktami zo supermarketu. V recepte na krehké cesto nájdete iba hladkú múku, múčkový cukor, maslo a vaječné žĺtky. Jediné, čo budete potrebovať, sú formy na tartaletky, ktoré nájdete v našom e-shope.
Vzniknuté košíčky potom môžete plniť všetkým čo vás len napadne. Pre milovníkov čokolády pripravte tartaletky s čokoládovou ganache (lahodnou zmesou čokolády a smotany). Pokiaľ pozvete na návštevu fanúšikov ľahčích dezertov, naplňte košíčky nadýchanou šľahakou a poriadnou dávkou ovocia. Používajte sezónne ovocie, čerstvé ovocie, ktoré na tartaletkách vypadá skutočne výborne. Nemáte radi sladké koláčiky? Pripravte slané koláče a inšpirujte sa náplňami používanými pre quiche, ktoré sú vlastne takou obdobou tartaletiek.
Tartaletky s krémom Patisiere
Ingrediencie na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1/2 masla (125 g)
- 1 celé vajíčko
- 130 g krupicového cukru
Ingrediencie na krém:
- 1 hrnček mlieka
- 3 lyžice krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 3 žĺtky
- 15 g hladkej múky alebo 1 lyžica kukuričného škrobu
- 100 g smotany s min. obsahom tuku 30 %
Na ozdobu:
maliny, čučoriedky alebo jahody
Postup:
1. Vyšľahajte vajíčko s cukrom do peny.
2. Pridajte hladkú múku a na malé kocky nakrájané maslo.
3. Vypracujte hladké cesto.
4. Dajte cesto odpočinúť do chladničky.
5. Rúru dajte prehriať na 160°C.
6. Medzitým si pripravte krém.
7. Vajíčko s cukrom a múkou vyšľahajte do hladka.
8. Na miernom plameni ohrejte mlieko a zašľahajte do nej pripravenú zmes cukru, múky a vajec.
9. Pridajte semienka z vanilkového lusku.
10. Za stáleho miešania priveďte k varu a nechajte variť do zhustnutia. Krém by mal mať konzistenciu pudingu.
11. Krém nechajte vychladnúť.
12. Cesto natlačte do formičiek na tartaletky a pečte do zozlatnutia, bude to trvať cca 10 minút.
13. Do vychladnutého krému opatrne vmiešajte smotanu vyšľahanú do tuha.
14. Krém nalejte na pripravené tartaletkové korpusy a ozdobte ovocím.
15. Uchovávajte v chladničke.
Tip: Croquembouche – co o netradičním skládaném dezertu nevíte.