Tartaletky - kde sa vzali tieto sladké košíčky?

Majú desiatky rôznych názvov a podôb. Môžu byť slané, sladké, s ovocím alebo so snehom. Sú to plnené košíčky z krehkého cesta, ktoré si vás svojou dokonalou chuťou okamžite získajú. Jedno však majú všetky tartaletky spoločné a to že chuti a vypadajú skvele. Právom si tak vydobyli svoje miesto medzi najobľúbenejšími dezertami na svete. 

Odkiaľ k nám prišli?

Tartaletky

Už samotný názov napovedá, že za tieto malé zázraky vďačíme Francúzom. Práve oni totiž vytvorili prvé košíčky, ktorým sa začalo hovoriť tartalettes. Názov pravdepodobne vznikol z francúzskeho petit tart, čo v preklade znamená „malý koláč“.

Práve vo Francúzsku sa tečie veľkej obľube aj slané tartaletky, ktoré sa tu pripravujú na mnoho spôsobov. Slaná obdoba košíčkov si postupne získava svojich priaznivcov aj u nás. Sladká varianta je ale stále číslom jedna. A každý kto ich niekedy ochutnal, určite chápe prečo.

Tartaletky si našli svojich priaznivcov po celom svete

Tartaletky urobia z každej hostiteľky skutočnú hviezdu. Sú jednoducho dokonalé a na prvý pohľad pôsobí veľmi zložito. Aj tak však ich príprava nieje tak náročná. Musíte iba vedieť, ako na ne. Akonáhle „vychytáte“ cesto a dobu pečenia, máte vyhrané.

Kvôli cestu na tartaletky sa ani nebudete musieť ponáhľať do špecializovanej cukrárske predajne, vystačí si so základnými produktami zo supermarketu. V recepte na krehké cesto nájdete iba hladkú múku, múčkový cukor, maslo a vaječné žĺtky. Jediné, čo budete potrebovať, sú formy na tartaletky, ktoré nájdete v našom e-shope.

Vzniknuté košíčky potom môžete plniť všetkým čo vás len napadne. Pre milovníkov čokolády pripravte tartaletky s čokoládovou ganache (lahodnou zmesou čokolády a smotany). Pokiaľ pozvete na návštevu fanúšikov ľahčích dezertov, naplňte košíčky nadýchanou šľahakou a poriadnou dávkou ovocia. Používajte sezónne ovocie, čerstvé ovocie, ktoré na tartaletkách vypadá skutočne výborne. Nemáte radi sladké koláčiky? Pripravte slané koláče a inšpirujte sa náplňami používanými pre quiche, ktoré sú vlastne takou obdobou tartaletiek. 

Tartaletky s krémom Patisiere

Tartaletky

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 masla (125 g)
  • 1 celé vajíčko
  • 130 g krupicového cukru

Ingrediencie na krém:

  • 1 hrnček mlieka
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 3 žĺtky
  • 15 g hladkej múky alebo 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 100 g smotany s min. obsahoem tuku 30 %

Na ozdobu:

maliny, čučoriedky alebo jahody

Postup:

1. Vyšľahajte vajíčko s cukrom do peny.

2. Pridajte hladkú múku a na malé kocky nakrájané maslo.

3. Vypracujte hladké cesto.

4. Dajte cesto odpočinúť do chladničky.

5. Rúru dajte prehriať na 160°C.

6. Medzitým si pripravte krém.

7. Vajíčko s cukrom a múkou vyšľahajte do hladka.

8. Na miernom plameni ohrejte mlieko a zašľahajte do nej pripravenú zmes cukru, múky a vajec.

9. Pridajte semienka z vanilkového lusku.

10. Za stáleho miešania priveďte k varu a nechajte variť do zhustnutia. Krém by mal mať konzistenciu pudingu.

11. Krém nechajte vychladnúť.

12. Cesto natlačte do formičiek na tartaletky a pečte do zozlatnutia, bude to trvať cca 10 minút.

13. Do vychladnutého krému opatrne vmiešajte smotanu vyšľahanú do tuha.

14. Krém nalejte na pripravené tartaletkové korpusy a ozdobte ovocím.

15. Uchovávajte v chladničke.

Tip: Croquembouche – co o netradičním skládaném dezertu nevíte.