ČO JE FONDUE?
Slovo fondue pochádza z francúzštiny a znamená tavená. Toto slovo sa vyslovuje [fondü]. Pôvodne bolo syrové fondue - syr roztavený nad ohňom a vzniklo v Savojsku vo Francúzskej časti Švajčiarska, kde je teraz fondue národným pokrmom. Do rozpusteného syra sa namáča mäso alebo kúsky pečiva. Dnes existuje aj čokoládové fondue - do rozpustenej čokolády sa namáčajú kúsky čerstvé ovocie ako sú napríklad jahody, hrozno, banány a podobne.
Čokoláda sa rozpustí vo vodnom kúpeli, syr v hrnci na sporáku. Odporúčame používať na čokoládové fondue kvalitnú čokoládu určenú k príprave čokoládovej fontány. Môžete použiť horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, jemnú mliečnu alebo lahodnú bielu čokoládu, záleží na vašich preferenciách. Syr rovnako používajte kvalitný s výraznejšou chuťou ako napríklad gruyère, ementál, raclette atď. Môžete použiť aj niekoľko druhov syrov, pridať korenie alebo napríklad cesnak.
Pod nádobou na fondue je sviečka alebo kahan, ktorý zahrieva rozpustenú čokoládu alebo syr, udržiava optimálnu teplotu a konzistenciu. Hostia si potom namáčajú ingrediencie podľa typu fondue pomocou servírovacích vidličiek. Jedná sa o ideálne občerstvenie na rodinných oslavách, párty, formálnych aj neformálnych večierkoch. Fondue zblíži a zabaví. Navyše svojich hostí príjemne prekvapíte niečim novým a netradičným. Môžete skúsiť nové kombinácie a poznávať nové chute.
RECEPT NA ČOKOLÁDOVÉ FONDUE
500 - 600 g kvalitnej čokolády do fontány (odporúčame vysokopercentnú, ale kto má rád môže použiť mliečnu či bielu čokoládu), 1 - 1,2 kg čerstvého ovocia (jahody, banány, hrozno atď.), 100 g para orechov - voliteľné
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mliečna čokoláda |
Horká čokoláda 13,99 € |
Mliečna čokoláda |
Fondue set |
Fondue set |
Postup:
1. Čokoládu rozpusťte vo vodnom kúpeli a prelejte ju do misky na fondue.
2. Ovocie očistite a pokrájajte, orechy nasekajte. Všetko nasypte do misky a spolu s čokoládou prineste na stôl.
3. Každý z hostí si s pomocou napichovatiek (vidličiek na fondue) namáča ovocie v čokoláde a obaľuje v nasekaných orechoch.
Zdroj receptu: www.apetitonline.cz
RECEPT NA SYROVÉ FONDUE
500 g švajčiarskeho syra, napr. gruyère (hrubo nastrúhaného, nastrúhaného na tenké plátky alebo drobne nakrájaného), 500 g syra typu ementál (nastrúhaného), 3 lyžice hladkej múky, 1 lyžička strúhaného muškátového oriešku, 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia, asi 300 ml suchého bieleho vína, 3 veľké strúčiky cesnaku, jemne nasekaného, 1 bageta alebo žitný chleba (nakrájaného na kocky), uhorky, nakládaná zelenina k prikusovaniu a biele víno z k zapíjaniu
Postup:
1. V mise premiešajte oba syry, múku a korenie. V hrubostennom ťažkom hrnci uveďte na miernom plameni k varu väčšinu vína s cesnakom. Po hrstiach zašľahávajte syr a nechajte ho na miernom plameni za stáleho miešania rozspustiť. Po každej várke prešľahajte dohladka. Ak je treba, pridávajte po lyžiciach zvyšné víno. Presuňte do nádoby na fondue a udržiavajte teplé.
2. Nádobu na fondue postavte na stôl nad rozpálený horáčik a nechajte každého hosta, aby si napichoval na dlhú vidličku kúsky chleba a nemáčal ich v horúcom fondue.
Zdroj receptu: www.apetitonline.cz