Šafránové rizoto

Šafrán, kvapka bieleho vína, vyzretý syr a tá správna ryža - 4 božské ingrediencie, ktoré premenia obyčajné jedlo v nadpozemskú delikatesu. Vypadá to príliš proste? O to prekvapivejšie je toto šafránové rizoto a jeho chuť.   

 

INGREDIENCIE

  • 500 g ryže Arborio
  • 5 stredne veľkých šalotiek
  • 500 ml bieleho vína
  • 250 g strúhaného parmezánu alebo syr grana padano
  • 50 g vychladeného masla
  • štipka šafránu
  • zeleninový vývar podľa potreby (cca 1,5 l)
rizoto1

POSTUP

rizoto2   rizoto3   rizoto4   rizoto5

1. Na oleji nechajte zosklovatieť najemno nakrájanú šalotku. 

  2. Po minúte pridajte ryžu, ktorú ľahko orestujte a zalejte bielym vínom. Víno nechajte vypariť, bez toho aby ste ryžu zbytočne nemiešali.    3. Potom za stáleho miešania prilievajte vývar tak, aby vždy zakryl obsah hrnca. Tento proces opakujte asi 3x, dokým nieje ryža uvarená na - "al dente". Vmiešajte šafrán.   4. Nakoniec ryžu odstavte, pridajte syr a vychladnuté maslo a dôkladne všetko vareškou prudko premiešajte do jednotnej hmoty. Osoľte a okoreňte. 

ciapka RADY ŠÉFKUCHÁRA

1. Pokiaľ chcete do rizota použiť krevety alebo iné plody mora, nemali by ste pridávať parmazán (podľa zvyku, by ste nemali miešať syr s ničím, čo pochádza z vody). Môžete ale pridať artičoky alebo čakanku. Pokiaľ použijete čakanku červenú, v prvotnej fráze zalievajte ryžu červeným vínom


2. Všetky ostané zložky sa spravidla upravujú na panvici zvlášť a do zmesi ju zmiešajte tesne pred podávaním. 

3. Odhadnúť správnu konzistenciu rizota vyžaduje trénik. Často si až po niekoľkých pokusoch prípravy tohoto náročného pokrmu osvojíte. Správne rizoto sa pozná podľa toho, že a) ryža je tepelne upravená len na skus, b) nieje prevarená, je jednotná a ladí so všetkými zložkami, c) po rozhrnutí vidličky sa ryža opäť pomali spojí dohromady.

handZAUJÍMAVOSŤ

Šafrán sú piestiky krokusu, ten sa radí do čelade orchideí.