Aký je rozdiel v chutí thajského žltého, zeleného a červeného kari? Sfarbenie je ovplyvnené ingredienciami, z ktorých sa skladá určitá pasta (tiež curry pasta), ktorá je hlavnou zložkou tohto thajského pokrmu.
Červená kari pasta patrí medzi tie najpálivejšie a obsahuje červené chilli papričky, citrónovú trávu, cesnak, šalotku, limetku, galangal (odroda zázvoru, ktorá nieje tak aromatická), rasca a koriander.
Zelená kari pasta nemá tak ostrú chuť, pretože obsahuje čerstvé zelené chilli papričky. Ostatné prísady sa od červenej kari pasty nelíšia.
Žltá kari pasta pre zmenu tvorí žlté chilli papričky a výrazná kurkuma s rímskou rascou. Medzi ďalšie ingrediencie patrí šalotka, cesnak, citrónová tráva, soľ, galangal, koriander, muškátový kvet a škorica. Žlté kari vďaka kurkume a rímskej rasci viac pripomína indickú kuchyňu a je miernejšia verzia červeného kari.
Panang kari pasta je jemné thajské kari s kokosovým mliekom a s arašidmi. Kari pasta Panang je 3. najpálivejšia z kari pást od výrobcu Cock Brand (obsah chilli 27 %). Z tejto pasty, z kokosového mlieka a z mäsa alebo zeleniny pripravíte lahodné a autentické thajské kari za chvíľku. Neobsahuje žiadne glutamáty ani dochucovadla, iba pravé thajské ingrediencie podľa pôvodnej receptúry.
Matsaman kari pasta dodá jedlu typickú chuť thajskej kuchyne a ostrý rez. Táto Matsaman kari pasta má rovnakú pálivosť ako žltá kari pasta (obsah chilli 20%). Líši sa iba zložením - žltá obsahuje kurkumu. Tú istú kari pastu používajú v každej domácnosti a reštaurácií v Ázii na prípravu tradičných jedál. Neobsahuje žiadne glutamáty ani dochucovadla.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Červená kari pasta |
Žltá kari pasta |
Zelená kari pasta |
Fialová kari pasta |
Oranžová kari pasta |
Kari pasty, ktoré sa do kari pokrmov pridávajú, si môžete pripraviť aj sami v mažiari, ale na trhu už existujú veľmi kvalitné pasty bez pridaných glutamátov, dochucovadieľ a farbív. To vám ušetrí nákup mnoho drobných ingrediencií a urýchli domácu prípravu kari. Stupeň ostrosti výsledného jedla môžete regulovať množstvom pridanej kari pasty a kokosovým mliekom, ktoré zjemňuje pálivú chuť a jemne zahustí pokrm.
Neviete ako na to?
Dostali ste na kari chuť, ale neviete kde začať? Prinášame vám recepty na 3 najbežnejšie druhy kari, stačí si iba vybrať a kliknúť na obrázok, ktorý vám príde najlákavejší :-)
Väčšinu surovín navyše ľahko nakúpite na jednom mieste, u nás :-) Stačí sa pozrieť do sekcie THAJSKÁ KUCHYŇA!