Rozdiel medzi žltým, červeným a zeleným kari

Kari

Aký je rozdiel v chutí thajského žltého, zeleného a červeného kari? Sfarbenie je ovplyvnené ingredienciami, z ktorých sa skladá určitá pasta (tiež curry pasta), ktorá je hlavnou zložkou tohto thajského pokrmu.

Červená kari pasta patrí medzi tie najpálivejšie a obsahuje červené chilli papričky, citrónovú trávu, cesnak, šalotku, limetku, galangal (odroda zázvoru, ktorá nieje tak aromatická), rasca a koriander.

Zelená kari pasta nemá tak ostrú chuť, pretože obsahuje čerstvé zelené chilli papričky. Ostatné prísady sa od červenej kari pasty nelíšia.

Žltá kari pasta pre zmenu tvorí žlté chilli papričky a výrazná kurkuma s rímskou rascou. Medzi ďalšie ingrediencie patrí šalotka, cesnak, citrónová tráva, soľ, galangal, koriander, muškátový kvet a škorica. Žlté kari vďaka kurkume a rímskej rasci viac pripomína indickú kuchyňu a je miernejšia verzia červeného kari.

 

červené kari a žluté kari a zelené kari a panang kari a matsaman kari a

Červená kari pasta

2,49 €

Žltá kari pasta

2,49 €

Zelená kari pasta

2,49 €

Fialová kari pasta

2,49 €

Oranžová kari pasta

2,49 €

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Kari pasty, ktoré sa do kari pokrmov pridávajú, si môžete pripraviť aj sami v mažiari, ale na trhu už existujú veľmi kvalitné pasty bez pridaných glutamátov, dochucovadieľ a farbív. To vám ušetrí nákup mnoho drobných ingrediencií a urýchli domácu prípravu kari. Stupeň ostrosti výsledného jedla môžete regulovať množstvom pridanej kari pasty a kokosovým mliekom, ktoré zjemňuje pálivú chuť a jemne zahustí pokrm.

Neviete ako na to?

Dostali ste na kari chuť, ale neviete kde začať? Prinášame vám recepty na 3 najbežnejšie druhy kari, stačí si iba vybrať a kliknúť na obrázok, ktorý vám príde najlákavejší :-)

kari_cervene   kari_cervene   kari_cervene

Väčšinu surovín navyše ľahko nakúpite na jednom mieste, u nás :-) Stačí sa pozrieť do sekcie THAJSKÁ KUCHYŇA!