Recept na prudko pečený tuniak teriyaki na pomarančovom šaláte

PREČO JE TUNIAK TAK OBĽÚBENÝ?

Tuniak

Tuniak je zaujímavá ryba, vedeli ste napríklad, že tuniak neodpočíva? Musí stále plávať s otvorenými ústami, aby mal dostatok kyslíku, ktorý nezískava zo vzduchu ale z vody. 

Je to chuťovo vynikajúca ryba, očaruje orieškovým nádychom, je tučnejšia a šťavnatá. Skôr ako k bielemu mäsu sa podobá červenému mäsu a jej chuť sa prirovnáva k teľaciemu. Nieje cítiť rybacinou a je takmer bez kostí. Preto sa odporúča ho tepelne upravovať čo najkrajšie (minúta a pol, možno aj menej je ideálne). Steak z tuniaka by mal mať vo vnútri ružovú farbu, neničte ho tým, že ho prepečiete.

Toro je tučné mäso, ktoré sa nachádza na bruchu tuniaka.

Je to pomerne drahá položka jedálneho lístka. Táto časť mäsa je cenená pre jej chuť, textúru a predovšetkým, že je ho nedostatok. Toro sa ešte delí na dva odlišné podtypy. Otoro je najtučnejšia časť tuniaka, ktorá sa nachádza v spodnej časti brucha. Tento kúsok je tak tučný, že tuk z neho takmer odpadáva a v ústach cítite ako lahodne sa rozplýva. Chutoro je časť mäsa, ktorá sa nachádza na pozdĺžnej strane brucha tuniaka. Tento kusok býva často preferovaný nad otoro, práve preto, že nieje tak tučný.

JE TUNIAK V KONZERVE DOBRÝ? PREČO NIE!

Tuniak v konzerve

Vždy bude lepšie mäso čerstvé, ale konzervovaný tuniak na tom po výživových hodnotách nie je vôbec zle. Narozdiel čerstvému tuniakovi nie je ten v konzervách tak tučný. Pre výrobu tuniaka v konzerve sa využívali menej tučné ryby, ktoré sú navyše varené v solenej vode či v pare, pričom prichádza o veľké množstvo tuku. Varianta v konzerve v dôsledku spomínaného varenia ale neobsahuje toľko omega 3 a omega-6 mastných kyselín, ako obsahuje čerstvý tuniak. Rozhodne nekupujte tuniaka drveného, voľte kvalitného tuniaka vcelku. Kupujte vždy radšej tuniaka vo vlastnej šťave, u oleja si nikdy nie ste istí kvalitou.

 

PRUDKO PEČENÝ TUNIAK TERIYAKI NA POMARANČOVOM ŠALÁTE

Prudko opečený tuniak teriyaki na pomarančovom šaláte-Ingrediencie

300 g čerstvého tuniaka, 4 - 5 lyžíc sójovej omáčky Kikkoman, 1 lyžica medu, 1 lyžička zázvoru, 2 pomaranče, 1 zväzok koriandra, 2 chilli papričky

Postup

1. V miske rozmiešajte sójovú omáčku, med a nasekaný zázvor.

2. Tuniaka vložte spolu s marinádou do mikroténového sáčka, vytlačte vzduch, zauzlujte a dajte na 1 hodinu uležať do chladničky.

3. Z pomerančov odkrojte kôru (odstráňte aj bielu časť, ktorá je horká) a nakrájajte na tenké plátky, ktoré rozložte na veľký plytký tanier. Pomaranče posypte pokrájanou chilli papričkou a nasekaným koriandrom.

4. Tuniaka vyberte z marinády a ľahko ho ošute v papierovej utierke (odstráňte kúsky zázvoru, ktoré by sa vám pri smažení rýchlo spálili).

5. Poriadne rozpáľte grilovaciu panvicu a tuniaka vcelku postupne opečte zo všetkých strán. Dôležité je, aby okraje boli pekne opečené, ale v vnútri ostal ružový.

6. Tuniaka nakrájajte na tenké plátky a dajte ich na pripravený šalát z pomarančov.