Recept na jarné závitky - smažené závitky

Jarné závitky sú špecialitou, ktorú si môžete ochutnať v ázijských bistrách. Základ tvorí mäso, zelenina, ryžové rezance a ryžový papier, ktorý drží závitok pohromade a následne sa opražia dozlatová.

Ingrediencie

  • 5 listov ryžového „papiera“
  • 200 g hlávkovej kapusty
  • 100 g húb shii-take / judášovo ucho
  • 50 g ryžových rezancov
  • 100-150 g údeného tofu / kreviet / mletého mäsa 1:1 bravčového a hovädzieho
  • 1 väčšia cibuľa
  • hrsť thajskej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 50 ml tmavého ryžového octa
  • sweet chilli omáčka na servírovanie
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • olej na smaženie závitkov
Jarní závitky

Pre tento recept odporúčame:

20354_ryzovy-ocot-na-sushi
Ryžový ocot
Zistiť viac
46_sojova-omacka-kikkoman-150-ml
Sójová omáčka
Zistiť viac
shiitake a
Tanier na sushi
Zistiť viac
5518_siroke-ryzove-nudle-pho-1-mm
Ryžové rezance
Zistiť viac
pánev wok a
Panvica WOK
Zistiť viac

Ako na to?

1. Kapustu, huby a cibuľu nakrájame na tenké rezance a tofu na kocky (alebo vylúpte a očistite krevety / zmiešajte mleté mäso).

2. Ryžové rezance zalejeme horúcou vodou a po niekoľkých minútach scedíme (riadime sa návodom na obale).

3. Zeleninu a huby  zprudka orestujeme na rozpálenej panvici (pridáme krevety / mleté mäso - to sa snažíme "rozbiť" na čo najmenšie kúsky). Osolíme a okoreníme.

4. Asi po 5 minútach pridáme rozdrvený cesnak, sójovú omáčku a thajskú bazalku.

5. Nakoniec všetko dôkladne premiešame s presekanými ryžovými rezancami. Dochutíme ryžovým octom.

6. Ryžový papier krátko namočíme do horúcej vody, naplníme požadovaným množstvom rezancovej zmesi, prehneme okraje a napevno zarolujeme.

7. Závitky postupne smažíme v rozpálenom oleji dozlatova (ideálna je hlbšia panvica, alebo rajnica).

8. Servírujeme so sladkou chilli omáčkou.

 

Banner_wok_SK (1)