Poctivý domáci kurací vývar

Poctivý domáci kurací vývar vás postaví na nohy a zahreje na duši. Ako základ sa hodí pre prípravu krémových polievok či omáčok, ale je skvelý tiež samotný na popíjanie alebo samozrejme s rezancami, knedlíčkami či mäsom k nedeľnému obedu. 

Poctivý kurací vývar

Ingrediencie:

  • kurací chrbát a kosti v pomere 1:1 k zelenine
  • cibuľu so spodnou časťou šupky
  • mrkva
  • petržlen
  • zeler
  • petržlen listový
  • cesnak
  • rajčina
  • pór/kaleráb
  • bobkový list
  • nové korenie
  • celé korenie a soľ

Mohlo by sa vám hodiť: Ako si poradiť s porcovaním kuraťa?

Mořská sůl hrubozrnná Le Saunier de Camargue 1 kg a Černý pepř celý TRS 100 g a Bobkový list celý TRS 30 g a Pěnovačka Twin Pure Steel Zwilling 36 cm a Nůžky na drůbež WMF a

Morská soľ 1 kg
3,29 €

Čierne celé korenie TRS
2,99 €

Omáčka Sriracha
S citronovou trávou
2,19 €

Penovačka
38,99 €

Nožnice na hydinu
53,99 €

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

Do košíka

 POSTUP PRÍPRAVY VÝVARU

Poctivý domáci kurací vývar2   Poctivý domáci kurací vývar3   Poctivý domáci kurací vývar4   Poctivý domáci kurací vývar5

1Kuracie kosti vložte do pekáča a mierne prelejte slnečnicovým alebo repkovým olejom (kosti tak lepšie vodia teplotu a opekajú sa rovnomernejšie). V rúre rozpálenej na 230°C opečte kosti do zlatohneda (cca 20 minút). 

 

2V hrnci rozpáľte cca 2 lyžice rastlinného oleja, v ktorom zprudka opečiete najprv koreňovú zeleninu, potom pridajte cibuľu. Korenie, cesnak a nakoniec ostatnú zeleninu s petržlenom (pri prudkom opečení zeleniny dochádza k zvýrazneniu ich chuti).

 

3Opečte zeleninu zalejte studenou vodou, osoľte a pridajte opečené kosti. Po niekoľkých minútach sa na hladine vytvorí pena, ktorú je potreba zbierať (vývar tak zostane číry).

 

4. Vývar varte na miernom ohni 3-4 hodiny.

 

ciapka RADA ŠÉFKUCHÁRA

Kosti vydajú všetko zo svojej chute najskôr po 3 hodinách varenia na miernom ohni (vývar sa udržuje tesne pod bodom varu). Čím ďalej však vývar varí, tým výraznejšiu chuť bude mať. Čím menej vody použijete, tým bude mať vývar intenzívnejšiu chuť. Zelenina nepotrebuje zďaleka tak dlhú dobu varenia ako mäso. Môžete si ju preto orestovať zvlášť, a k vývaru z kostí pridať až neskôr.