Maslo a orieškové maslá

Klasické maslo je lahodné, aj keď bez výraznej chuti a vôni. Je to práve tuk, ktorý je nositeľom chuti. Podľa zákona sa z maslo považuje taký produkt, ktorý obsahuje minimálne 80% mliečneho tuku a maximálne 16% vody, pričom zvyšok tvoria látky, ktoré sa prirodzene v mlieku nachádzajú, ako sú napríklad bielkoviny a minerály.

Avšak maslo nie je len jedno a nevyrába sa len z kravského mlieka. Veľmi obľúbené sú orieškové maslá a existujú tiež semienkové maslá. Maslo by malo mať prirodzene nažltlú farbu, zatiaľ čo stolné maslo môže byť až žlté. Farbu masla môže tiež ovplyvniť beta-karotén v krmive či plemeno dobytka. Dobytok, ktorý sa pasie na pastvine má prirodzene viac beta-karoténu v tele, ako kravy, ktoré sú kŕmené zrnom.

Prepustené maslo ghee

Najkvalitnejším maslo je práve prepustené maslá. Kde ich zohnať? Buď si ich môžete kúpiť alebo sami vyrobiť, recept na ghee maslo je jednoduchý ale časovo náročný.

Aby sme prepustené maslo získali, musíme ho rozohrievať v nádobe vo vriacom vodnom kúpeli, kde sa z neho postupne vyparuje voda a ďalšie prímesy, pokiaľ nevznikne číry tuk. Prepustené maslo, ktoré tiež v obchodoch vídame pod označením "ghee" alebo "ghí", je zbavené bielkovín, čo má priaznivý vplyv na trvanlivosť masla, ktoré sa len tak nepokazí a nežltne. Nenasýtené mastné kyseliny typické pre maslo sú však zachované. Prepustenie môže trvať viac aj ako 10 hodín, pričom platí, že čím %dalej sa maslo prepúšťa, tým bielejší odtieň získava.

Prečo je ghí tak úžasné? Prepustené maslo obsahuje minimálne 99,9% tuku a pri vysokých teplotách nebublá, neprská a nedymí sa z neho. Je to dané práve absenciou vody, ktorá začína pri 100°C vrieť. Je preto veľmi vhodné na smaženie, či prípravu rýb na panvici, ako je pstruh na masle, losos na masle či napríklad na pomazánky. Dobre prepustené maslo ghee má veľmi dlhú trvanlivosť a je celom bez konzervačných látok, nemusí byť dokonca skladované v chladničke a v uzavrenej nádobe vám vydrží aj niekoľko mesiacov.

Prepustené maslo 220 ml
5,99 €

Kúpiť
Prepustené maslo BIO 450 ml
9,99 €

Kúpiť
Prepustené maslo 450 ml
9,49 €

Kúpiť
Prepustené maslo BIO 720 ml
9,49 €

Kúpiť
KOKOGHÍ 340 ml
8,99 €

Kúpiť

Maslo z orechov

Orechové maslá sú zdraviu veľmi prospešné a pokiaľ sú bez konzervantov a sladidiel, ich nutričný profil je rovnaký ako orechy, z ktorých bola vyrobená. Obsahuje predovšetkým zdraviu prospešné nenasýtené tuky, menšie množstvo bielkovín, aminokyseliny a tiež vitamíny (napríklad vitamín B) a minerály. Domáce maslo si môžete urobiť aj sami doma z akýchkoľvek druhov orechov a semienok. Orechové maslá sú veľmi obľúbené najmä v oblasti fitness, keďže obsahujú nie len zdravé tuky, ale zastúpené sú práve aj proteíny. Ale pozor! Orieškové maslo nie je práve spaľovač tukov, ale v posilňovaní má svoje opodstatnenie a hodí sa na rýchle doplnenie makroživín. Pokiaľ chcete nabrať objem, orieškové maslá sú dobrou voľbou, ale po pocvičení je skôr vhodný gainer, ktorý doplní predovšetkým potrebné sacharidy, aj keď najnovšie štúdie od nich skôr odrádzajú.

ořechové-máslo--e1505221875756

Kešu maslo

Kešu nie je ani tak orech, ako skôr semeno v tvare ľadviny, ktoré sa nachádza v dolnej časti kešu jablka. Maslo z kešu je jemnej, sladkej chuti a krémovej textúry. Narozdiel od iných orechových masiel má nižšie percento tuku, 53 g na 100 g. Približne 60% tuku v kešu sú mononenasýtené mastné kyseliny. Dve polievkové lyžice kešu masla vám dodajú 87% ODD (odporučenej denne dávky) medi. Niektoré kešu masla v obchodoch môžu obsahovať pridané oleje, napr. slnečnicový, takže vždy pozorte čítajte etiketu.

Mandľové maslo

Dve tretiny tuku z mandľového masla predstavujú zdraviu prospešné mononenasýtené mastné kyseliny a obsahuje 7 x viac vápnika a o 50% viac horčíka ako arašidové maslo. Je nie len dobrým zdrojom zdravých tukov, ale tiež bielkovín, minerálov a vitamínov. Nepražené mandľové maslo býva narozdiel spravidla bez pridaných látok, zatiaľ čo pražené mandľové maslá môžu obsahovať ďalšie ingrediencie.

Kokosové maslo

Kokosové maslo sa vyrába z vyzretej kokosovej dužiny. Môže byť béžovej alebo bielej farby a krémovej textúry. Obsahuje vysokú koncentráciu kyseliny laurovej, ktorá aj keď ide o nasýtený tuk, má antimikrobiálne, antivírusové vlastnosti. Keďže kokosové maslo môže zvyšok HDL a LDL hladiny cholesterolu, malo by sa konzumovať občas.

Vyskúšajte Kokoghí čo je zmes prepsuteného masla a kokosového oleja v pomera 2:1

Arašidové maslo

Arašidové maslo je patrne najznámejšie a najobľúbenejší druh „orechového“ masla na svete, a to nie len pre svoju typickú chuť, ale aj spravidla nižšiu cenu. V skutočnosti arašidy nie sú orechy, ale lúštenina. Arašidové maslo obsahuje významné množstvo draslíka. Bohužiaľ však na trhu existuje veľké množstvo arašidových masiel veľmi často katastrofálnej kvality. Preto aj tu platí, aby ste starostlivo čítali etiketu predávaného masla. Nekupujte dosladzované arašidové maslá alebo s prídavkom olejov, najmä ie hydrogenovanými olejmi, ktoré sú zdrojom trans mastých kyselín.

Kokosovo-arašidové maslo jemné 280 g
4,69 €

Kúpiť
Arašidové BIO maslo chrumkavé 280 g
4,69 €

Kúpiť
Arašidové maslo Active 470 g
5,59 €

Kúpiť
Arašidové maslo jemné 1 kg
10,99 €

Kúpiť
Arašidové maslo chrumkavé 1 kg
12,99 €

Kúpiť

Maslo zo semienok

Tahini je maslo jemnej konzistence, ktoré sa vyrába z jemne namletých, zvyčajne opražených, sezamových semienok. Veľmi často sa vyskytuje v typických jedlách v krajinách Blízkeho východu. V obchodoch si môžete všimnúť, že tahini sa predáva buď priamo pod názvom „Tahini“, „Sezamové maslo“ či „Sezamová pasta“. Na rozdiel od orieškových masiel, ktoré môžu obsahovať cukor a iné ingrediencie, klasické tahini neobsahuje žiadne pridané látky, takže je veľmi nepravdepodobné, žeby ste konzumovali niektoré skryté cukry alebo trans mastné kyseliny. Sezamové semienka obsahujú zdravé tuky, keďže viac ako 85% predstavujú nenasýtené mastné kyseliny a iba 15% nasýtených. Tahini je veľmi tekuté v porovnaní s ostatnými orieškovými a semienkovými masla, a preto je výborné do omáčok a šalátových dresingov.

Trúfnete si na domáce orechové/semienkové maslo?

V zásade sa nie je čoho báť, potrebujete iba robot, výkonný mixér, mlynček alebo napríklad odšťavovač na mletie. A postup? Vhoďte semienka/orechy dovnútra a mixujte tak dlho kým nezískate požadovanú konzistenciu alebo opakovane vkládajte pomleté orechy do mlynčeka, pokiaľ opäť nezískate konzistenciu podľa vašich preferencií.

Keď už u toho mixéra a orechov, viete, že si môžete z orechov pripraviť aj mlieko? Napríklad také mandľové mlieko, mlieko z kešu orechov alebo makové mlieko? Drť z orechov môžete použiť na rôzne raw recepty. Čo napríklad také zdravé tyčinky plné života, vitamínov a minerálov? Môžete pridať aj ľanové semienka, chia semienka, sušené ovocie (také ďatle napríklad skvele spoja suroviny dohromady). Z jednej jedinej tyčinky tak do tela dostanete nie len potrebnú energiu, vitamíny, ale aj omega 3 mastné kyseliny. Predovšetkým potom viete, čo do receptu dávate, takže žiadny palmový olje, zbytočný cukor alebo konzervanty.

Na čo nezabúdať?

Čo si budeme hovoriť, maslo nepatrí práve do redukčného jedálnička, takže môže byť zdraviu prospešné. Je to stále iba tuk, jeho každý jeden gram obsahuje 9 kcal. Je to primárne tuk, takže výrobok musí byť tučný. Dávajte si preto pozor na orieškové masla s nízkym podielom tuku. Vo veľkej väčšine prípadov sa jedná oba o reklamný ťah. Pokiaľ výrobcovia znížia podiel tuku, väčšinou vždy ho nahradia o to viac cukrom. Vždy kupuje preto radšej prírodné orieškové masla.

Mnoho lacnejších orieškových masiel s prídavkom iných zložiek, obsahujú hydrogénové oleje, ktoré sú okrem iné zdrojom nebezpečných trans mastných kyselín, ktoré slúžia k tomu, aby masla konzistenčne držala pohromade. Pritom oddelení tuk od hmoty a nie je na škodu a deje sa to tak u všetkých orechových či semienkových masiel, stačí iba premiešať. Vždy preto prečítajte pozorne etiketu a dívajte sa hlavne po kvalite bez prímesí.

Hydrogenácia alebo stužovanie, je priemyslová metóda výroby, pri ktorej vznikajú trans mastné kyseliny. Výsledný produkt má potom spotrebiteľsky priaznivé vlastnosti, ako je jednoduché roztieranie a dlhá doba trvanlivosti. Najčastejšie týmto procesom prechádzajú lacné rastlinné tuky, ako je napríklad repkový, slnečnicový či sójový olej. Hoci je použitie týchto výrobkov pre spotrebiteľov príjemné, zdraviu prospešné to rozhodne nie je, keďže sa zvyšuje podiel zdraviu škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Vedeli ste že…

Škrupinka kešu orieškov je zdraviu nebezpečná? Dvojitá škrupinka, v ktorej sa semeno nachádza, obsahuje prchavú silicu urushiol, ktorá aj v malom množstve spôsobuje u väčšiny ľudí kožné komplikácie, ako je svrbenie či tvorba pľuzgierov, ktoré sa veľmi ťažko hoja. Navyše keď sa zje, je vysoko toxická. Preto sú kešu oriešky spracovávané a nenájdete ich v obchode v škrupinke.