Makrónky alebo cukrárska maturita. Ako nad nimi vyhrať?

Sú pestrofarebné, sladké, vypadajú skvele na fotkách, ale ešte lepšie im je v žalúdku. Lahodné makrónky z Francúzska sa dostali do celého sveta a očarili všetkých milovníkov vynikajúcich dezertov. Preto sú tak populárne a ako si ich pripraviť doma?

Viete, že makrónky pôvodne nepochádzajú z Francúzska?

Vôbec prvá známa makrónka sa objavila v Európe v stredoveku. Vtedy bola táto sladkosť vyrobená z mandlí, bielkov a cukru, na okraji bola chrumkavá a vo vnútri mäkká. Hoci si Francúzi pôvod tejto pochúťky privlastňujú, pravdepodobne ju do zeme vína a syrov priviezla Catherine de Medici v 16. storočí z Talianska. Tam sa makrónky vyrábali už od 8. storočia.

Napriek tomu by sme rolu Francúzska v sláve makróniek nemali podceňovať. Francúzi sa totiž zaslúžili o to, že sú dnes makrónky obľúbené na celom svete. Vôbec prvý recept na tento dezert sa objavil v 17. storočí vo Francúzsku a potom sa rôzne prepisy rozširovali v niekoľkých obdobiach.

Z Francúzska do celého sveta

Svoju prvú veľkú slávu vo svete si makrónky užili, keď sa na prelome nového tisícročia otvorila pobočka slávneho reťazca Ladurée v Londýně. Spojené štáty na seba nenechali dlho čakať. Aj vďaka tomu, že si hrdinky populárneho seriálu Sex v meste makrónky často vychutnávali, si francúzska sladkosť rýchlo získala americké srdcia.

Dnes si tieto farebné mini dezerty kúpite aj v našich cukrárstvach, stačí vedieť kam vyraziť. Alebo si lahodný dezert pripravte doma. Iba majte na pamäti, že to nepôjde jednoducho. Makrónky sú na prípravu veľmi náročné, aj preto sú tak cenené a populárne na celom svete. S trochou cviku sa vám ale určite podaria tiež.

makronky

Recept na makrónky s krémom zo šampanského vína

Ingrediencie:

  • 120 g jemne mletých mandlí
  • 150 g múčkového cukru
  • 90 g bielkov
  • 50 g krupicového cukru
  • ružové potravinárské farbivo (gélové farby menia konzistenciu cesta)

Na krém:

  • 250 g masla
  • 100 g múčkového cukru
  • 200 ml suchého sektu (ružové, bublinkové,...)

Vybavenie:

  • podložka na makronky
  • cukrársky sáčok

Postup:

1. Najprv zmiešajte mleté mleté s múčkovým cukrom a zmes rozmixujte v mixéry a niekoľko krát neosejte cez sitko (čím viac zmes preosejete, zmes bude jemnejšia a prevdzušená). Potom vyšľahajte bielky s krupicovým cukrom, pokiaľ vám nevznikne mäkká pena. Pridajte farbivo a vyšľahajte pevný sneh.

2. Do snehu pridajte zmes mandlí a cukru a miešajte pomocou stierky, pokiaľ nebudete mať hladké, ale stále pevné cesto. Malo by sa roztekať iba pomaly, príliš tekuté cesto by sa vám na plechu roztieklo a makrónky by boli placaté.

3. Na plech dajte podložku na makrónky (nie je to nevyhnutnosť ale makrónky budú mať tak rovnaký tvar), pripravte si sáčok a vložte do neho cesto. Opatrne naneste cesto do vyznačených kruhov na podložke. Takto pokračujte až po minutí celého cesta.

4. Potom párkrát buchnite plechom o linku alebo o stôl, aby ste z makróniek dostali vzduchové bubliny. Keby ste to neurobili, makrónky by vám popraskali.

5. Počkajte, kým makronky dôkladne zaschnú na povrchu. Tvrá to zhruba pol hodiny. Potom pečte predohriatej rúre na 150°C asi 10-12 minút.

6. Nechajte makrónky na podložke vychladnúť a až potom ich opatrne zlúpnite.

Tip: Pokiaľ nemáte podložku na makronky, vystačíte si aj s pečiacim papierom a fixkou, na ktorý fixkou nakreslíte rovnako veľké kolieska. Alebo si ich vytlačte na papier A4 a cez neho dajte priesvitný pečiaci papier.

makronky-růžové

Postup - krém:

Makrónky máte hotové. Ostáva ich iba naplniť krémom.

1. Dajte do misy maslo s cukrom a vyšľahajte z nich svetlý krém. Potom postupne zašľahávajte sekt, ktorý by mal mať izbovú teplotu.

2. Rozložte si na pracovnú plochu hotové makrónky; na spodnú polovicu naneste cukrárskym sáčkom krém a prilopte druhou makrónkou. Veľmi opatrne stlačte alebo pootočne, aby krém sa dostal ku krajom ale nie von z makrónky. Iba pozor, aby ste precízne pripravenú makrónky nerozmačkli.

Tipy na prípravu makrónek

Podľa napísaného receptu nevypadá príprava makróniek zasa tak zložito. Je ale dôležité podotknúť, že všetky kroky musíte previesť naprosto dokonalo, inak sa nedočkáte vytúženého výsledku. Pripravili sme pre vás pár tipov, s ktorými to pôjde jednoduchšie.

  • Sneh do cesta by mal byť pevný, zároveň si ale dajte pozor, abyste ho neprešľahali. Šľahajte bielky tak dlho, až sa začnú tvoriť mäkké špičky, a potom pridajte farbu.
  • Na farbenie sú najlepšie práškové farbivá ale sú drahé. Pri použití gélového farbiva dajte pozor, gélové farbivá ovplyvňujú konzistenciu cesta
  • Miešajte opatrne, aby ste odhadli ten správny moment, kedy s miešaním prestať. Riedke cesto vyústi hrubé a nevzhľadné makrónky. Cesto by malo stekať pomaly, ale stále držať pokope.
  • Bielky nechajte odležať aspoň 24 hodín v izbovej teplote. Lepšie ich potom vyšľaháte a sneh bude pevnejší.

makronky-1