Losos s listovým šalátom a opekanými zemiakmi

Losos je bezpochyby zdravá ryba pre naše zdravie. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, množstvo bielkovín, minerálne látky ako je vápnik, horčík, železo, vitamín B12 a D. Je to zdravá ryba, ktoré žije prevažne v mori, ale migruje do riek.

Zaujímavosť: Väčšina rýb na našom tanieri pochádza z chovu na farmách a je diskutabilné, či je voľno žijúci losos lepší, ako ryba z chovu na farme. Škodliviny v sebe môže mať ako ryba voľne žijúca, tak z farmy, kde je možné tieto škodliviny eliminovať prísnou kontrolou, otázkou je ale zasa fakt, či presne obsahujú granule, ktorými lososov kŕmia. Ani vedci sa na tejto téme nezhodujú.

Ingrediencie
(2 porcie)

Losos so špenátom a zemiakmi

• 2 filety lososa
olivový olej
• 1 šalotka
• strúčik cesnaku
• vanička čerstvého listového špenátu  (môžete nahradiť baby špenátom)
• smotana (31 - 33%)
• zemiaky
maslo klasické (alebo prepustené ghee maslo)
• pažítka
• rasca
• soľ, čierne korenie
• citrón

Postup:

1. Na vopred rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej, vložíme lososov a opečieme z oboch strán dozlatova.

2. Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na masle, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a listy špenátu. Prehodíme na panvici, osolíme, okoreníme a ľahko spojíme smotanou (31 - 33%).

3. Zemiaky olúpeme a nakrájame na šestinky, dáme ich do plechu s maslom, cesnakom, rascou, soľou a korením. Pečieme v rúre na 180°C dozlatova. Hotové posypeme nasekanou pažítkou.

4. Filet podávame spoločne so zemiakmi a listovým špenátom. Lososa môžete pokvapkať citrónom.