Losos pečený vcelku na bylinkách

Šikovný a jednoduchý recept na chrumkavého lososa pečeného vcelku s bylinkami, vám osvieži stereotypný jedálniček a dodá potrebné živiny, ktoré ľudia štandartne prijímajú v nedostatočnom množstve. Losos je pritom už dostupný na každom rohu s nádychom krásnej ružovej farby mäsa, takmer bez kostí a bez zápachu rybaciny. 

losos-bylinky-pecenyTip: podávajte s holandskou omáčkou, rozmarínovými zemiakmi alebo zelerovým pyré

 Ingrediencie na prípravu lososa

ingrediencie-recept-losos

 

Môžete si pripraviť aj holandskú omáčku alebo špenát orestovaný na šalotke. 

 

Postup na prípravu lososa

krajanie-lososa
  • Lososa umyte a osušte papierovou utierkou. Pokiaľ je filet naozaj veľký, rozkrojte ho na dva kusy
  • Dôkladne lososa potrite olivovým olejom, osoľte hrubozrnnou soľou a decente okorente
korenie-losos
bylinky-losos
  •  Bylinky nasekajte nadrobno a posypte s nimi celého lososa
  • V rúre predhriatej na 190°C nechajte lososa piecť asi 8 minút
losos-v-rure

Tipy a rady na záver

  • Losos by mal byť vo vnútri šťavnatý a ružový, ak ho budete piecť príliš dlho, losos bude zbytočne vysušený
  • Rovnakým spôsobom prípravy môžete spracovať tresku alebo morského ostrieža
  • Doporučujeme používať kvalitnejšie olivové oleje overených značiek napríklad Farchioni

 

peceny-losos-s-bylinkami

Recept nájdete aj v našej kuchárskej knihe školy varenia Chefparade