KHAO PAD KAI - smažená ryža s kuracím mäsom

Thajská smažená ryža má niekoľko rôznych podôb. Vegetariánska verzia sa menuje Khao Pad a môže byť pestrejšia napríklad o sezónnu zeleninu. 

INGREDIENCIE

 

  • 800 g uvarenej jasmínovej ryže (cca 400 g v suchom stave)
  • 250 g zelených krátkych fazuliek
  • 100 g hráškových luskov
  • 1 červená paprika
  • šťava z 2 limetiek
  • 250 g cherry rajčiniek
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 zäzok koriandru
  • 1 citrón na ozdobu
  • 1 lyžička cukru
KHAO PAD KAI - smažená ryža s kuracím mäsom

 

POSTUP

  1. Ryžu uvarte v ryžovare, alebo podľa návodu na obale. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance. 
  2. Olúpanú cibuľu nakrájajte na plátky, červenú papriku na kocky, mladé lusky hrášku a cheryy rajčinky prekrojte na polovicu. Jarnú cibuľku nakrájajte na šikmé koliečka.
  3. Vo wok panvici rozpáľte olej, orestujte mäso a až sa stiahne, pridajte rozšľahané vajcia, ktoré dôkladne rozmiešajte a opečte. 
  4. Pridajte nasekaný cesnak a chilli papričky, curry pastu, cibuľu, cukor a premiešajte
  5. Pridajte ryžu a nechajte ju opiecť. Pokiaľ sa bude ryža pripaľovať, prilejte trošku oleja, dochuťte sójovou omáčkou, rybacou omáčkou a šťavou z limetky. 
  6. Nakoniec pridajte fazuľky, lusky, červenú papriku a cherry rajčinky s jarnou cibuľkou. Jemne premiešajte a už dlho neopekajte. Servírujte ozdobené koriandrom a nakrájaným citrónom. 

 

chef-toque RADY ŠÉFKUCHÁRA

  1. Tento pokrm je lepšie pripravovať po 2 porciach, aby ryža bola poriadne orestovaná a suroviny chrumkavé. Množstvo v recepte tak môžete urobiť na 3x, aby ste zajistili kvalitu orestovenej ryže a zeleniny. Vo veľkom množstve wok nejde pripraviť, lebo by konzistencia skôr pripomínala "rizoto" a nie restovanú ryžu. 
  2. Či už zvolíte červenú alebo zelenú curry pastu, vždy budete mať iný druh smaženej ryže, jak farbu tak i chuť. Podľa sezóny je dobré používať namiesto luskov a fazuliek napríklad pórik, cuketu alebo papriku.