Thajská smažená ryža má niekoľko rôznych podôb. Vegetariánska verzia sa menuje Khao Pad a môže byť pestrejšia napríklad o sezónnu zeleninu.
INGREDIENCIE
|
|
![]() |
POSTUP
- Ryžu uvarte v ryžovare, alebo podľa návodu na obale. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance.
- Olúpanú cibuľu nakrájajte na plátky, červenú papriku na kocky, mladé lusky hrášku a cheryy rajčinky prekrojte na polovicu. Jarnú cibuľku nakrájajte na šikmé koliečka.
- Vo wok panvici rozpáľte olej, orestujte mäso a až sa stiahne, pridajte rozšľahané vajcia, ktoré dôkladne rozmiešajte a opečte.
- Pridajte nasekaný cesnak a chilli papričky, curry pastu, cibuľu, cukor a premiešajte.
- Pridajte ryžu a nechajte ju opiecť. Pokiaľ sa bude ryža pripaľovať, prilejte trošku oleja, dochuťte sójovou omáčkou, rybacou omáčkou a šťavou z limetky.
- Nakoniec pridajte fazuľky, lusky, červenú papriku a cherry rajčinky s jarnou cibuľkou. Jemne premiešajte a už dlho neopekajte. Servírujte ozdobené koriandrom a nakrájaným citrónom.
RADY ŠÉFKUCHÁRA
- Tento pokrm je lepšie pripravovať po 2 porciach, aby ryža bola poriadne orestovaná a suroviny chrumkavé. Množstvo v recepte tak môžete urobiť na 3x, aby ste zajistili kvalitu orestovenej ryže a zeleniny. Vo veľkom množstve wok nejde pripraviť, lebo by konzistencia skôr pripomínala "rizoto" a nie restovanú ryžu.
- Či už zvolíte červenú alebo zelenú curry pastu, vždy budete mať iný druh smaženej ryže, jak farbu tak i chuť. Podľa sezóny je dobré používať namiesto luskov a fazuliek napríklad pórik, cuketu alebo papriku.