Jahody: najmenej kalorické ovocie! Pripravte si z nich domáci džem na palacinky

Jahody obsahujú najmenej kalórii zo všetkých druhov ovocia (cca 30 kcal na 100 g jahôd) a v porovnaní s iným ovocím obsahujú veľmi málo cukru. Navyše obsahujú vitamín C, B, kyselinu listovú, železo, draslík, vápnik, fosfor, antioxidanty, triesloviny a vlákninu, ale zároveň majú malý podiel tuku a sodíka.

Jahody

Obsahujú 90% vody a tak sú vhodné pri rôznych diétach. Jahody znižujú cholesterol a krvný tlak, prekrvujú mozog a pôsobia ako prevencia proti infaktu, ochoreniu srdca a ciev, majú močopudné vlastnosti a pomáhajú pri dne, reumatizme, cukrovke, nachladnutiu, ochoreniu pečene a ciróze. Priaznivo pôsobí na zažívanie, vďaka veľkému obsahu železa pomáhajú pri chudokrvnosti, majú antibakteriálne a protizápalové účinky. Posiľňujú srdce a nervy a pozitívne ovplyvňujú tvorbu testosterónu.

Jahody by nemali konzumovať ľudia s alergiou a s náchylnosťou na kyselé - mohli by sa po konzumácii vysypať. Jahody môžete konzumovať priamo, mrazené, vyrobiť z nich džem alebo marmeládu, pripraviť limonádu alebo si uvariť jahodový čaj. Na jahodový čaj budete potrebovať listy lesných jahôd vrátanie stopiek (zbierať ich môžete od mája do augusta). Listy sušte v  tieni tak, aby teplota nepresiahla 45°C. Sušené alebo čerstvé listy lesných jahôd prelejte horúcou vodou a nechajte lúhovať. Použite asi 2 lyžice jahodových listov na 500 ml vody a nechajte 15 minút lúhovať. Potom preceďte a oslaďte medom. Tento čaj má antiseptické účinky

Domáci jahodový džemDOMÁCI JAHODOVÝ DŽEM

300 g jahôd, 200 g cukru, 100 ml vody, 5 ml citrónové šťavy

Postup:

Dajte vari jahody s cukrom a vodou, varte pokial džem nezhustne. Vypnite sporák a pridajte citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešajte. Potom nalejte do pohárov a nechajte vychladnúť. 
Zdroj receptu: http://www.pazitka.cz/ostatni/domaci-jahodovy-dzem/


Palacinky s jahodovým džemomPALACINKY S JAHODOVÝM DŽEMOM

1 šitpka soli, 40 g cukru + na posypanie, 1/2 l mlieka, 2 vajcia, 200 g polohrubej múky, jahodový džem, pár čerstvých jahôd, šľahačka alebo zakysaná smotana k podávaniu (voliteľné)

Postup:
1. Ingrediencie zmiešajte v mise dohromady, ideálne je použiť ručný šľahač a cesto vyšľahať.

2. Na troške oleja smažte tenké palacinky.

3. Hotové palacinky potrite jahodovým džemom, prehnite alebo zatočte a posypte práškovým cukrom.

Podávajte s čerstvými jahodami a šľahačkou alebo zakysanou smotanou.
Zdroj receptu: https://recepty.vareni.cz/klasicke-sladke-palacinky/