Hovädzí po burgundsku podľa Julie Child (Boeuf bourguignon)

Hovädzí po burgunsku je obľúbené snáď po celom svete a jeho príprava má niekoľko variant. My sa dnes pozrieme na variantu z kuchárky Julie Child. Okrem kvalitného hovädzieho mäsa budete potrebovať aj kvalitné červené víno. Toto jedlo môžete podávať s bagetou, knedľou alebo popučenými zemiakmi.

Ingrediencie:

Hovädzí po burgunsku

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • 170 g slaniny, nakrájanej na malé kocky
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
  • 1 cibuľa, nakrájaná na prúžky
  • 1 lyžička soli
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 950 ml červeného vína
  • 700 ml silného hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica rajčinového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • pol lyžičky tymiánu
  • bobkový list
  • 750 g šalotiek
  • 100 g masla
  • bouquet garni (4 zväzky petržlenovej vňati, 1 bobkový list, 2 zväzky tymiánu zviazané v gáze)
  • 500 g šampiónov

Postup:

1. Prúžky slaniny 10 minút povarte v horúcej vode, potom ich zlejte a osušte.

2. Olej zahrajte v hrnci, slaninu opečte, potom ju vyberte a dajte ju stranou. Mäso si nakrájte na 5 x 5 cm veľké kocky. Olej v hrnci rozpáľte na max. a iba po kúskoch v ňom opekajte dokonalo odblanené a osušené mäso. potom ho vyberte a dajte ku slanine. Rúru predhrejte na 230°C.

3. V hrnci na oleji osmažte dohneda mrkvu a cibuľu. Mäso a slaninu vráťte späť do hrnca, zaprášte múkou, soľou, korením. Hrniec vložte nezakrytý na 4 minúty do rúry. Mäso premiešajte a po ďalších 4 minútach ho vyberte z rúry. Teplotu znížte na 160°C.

4. Do hrnca vlejte víno a toľko vývaru, aby bolo mäso iba tak zakryté. Pridajte pretlak, prelisovaný cesnak, bylinky. Priveďte k varu a potom vložte do spodnej časti rúry. Tekutina v hrnci by mala celú dobu jemne prebublávať. Za 3 až 4 hodiny bude mať hotovo - až pôjde mäso oddeliť vidličkou.

5. Do panvice dajte maslo a až začne v panvici bublať, vhoďte nakrájanú cibuľku a malé šalotky a na miernom ohni je opekajte 10 minút. Priebežne ich otáčajte, aby zhnedli zo všetkých strán.

6. Zalejte ich tekutinou, pridajte bylinkový balíček, zakryte a nechajte tiahnuť 40 až 50 minút. Pokiaľ sa tekutina do tej doby vyvarí, prilejte trochu vody, aby sa cibuľky nespálili. Bylinky vyberte a môžte podávať. 

Na šampiónové soté:

1. Rozpálime si v panvici olej s maslom. Až sa spení, vhoďte väčšie kusy nakrájaných húb a cibuľku. Za stáleho miešania opekajte asi 4 minúty. Keď huby zhnednú, dochuťte soľou a čiernym korením.

O Julii Child

Julia Child bola americká kuchárka a propagátorka francúzskej kuchyne. Napísala niekoľko kuchárok a mala vlastnú reláciu o varení. Ako mladá sa o varenie príliš nezaujímala, a to až v období, kedy stretla svojho manžela. Vášeň sa ešte rozvinula, keď sa s manželom presťahovali do Francúzska, kde navštevovala tiež známu školu varenia Le Gordon Bleu. Vo francúzsku sa stretla aj s Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, s ktorými neskôr prevádzkovala vo vlastnej kuchyni kurzy varenia. Ich priateľstvo potom vyústilo v napísaní kuchárskej knihy Mastering the.

Julia cestovala po Európe, overovala a publikovala vyskúšané recepty. po návrate do USA sa stala protagonistkou mnohých televíznych relácií o varení a pokračovala v písaní kuchárok.

Tiež založila Julia Child Foundation for Gastronomy and Culinary Arts. Nadácia funguje ako podpora neziskových projektov v oblasti gastronómie. Po Julii bol pomenovaný aj druh žltej ruže. Bola bezdetná a zomrela vo veku 92 rokov.